łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej 4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe i czekoladowe Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić(...)mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Masło i jajka wyciągamy wcześniej(...)każdym razem. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Zaganiatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Studzimy
Ciastkozercymojego przepisu na drożdżowe rogaliki z marmoladą – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. PRZEPIS NA ROGALIKI Z MARMOLADĄ Składniki na rogaliki z marmoladą: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego szczypta soli marmolada syrop klonowy do posmarowania(...)Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto kroimy
Dorota Smakujesernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się(...)mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie, zapach i smak pomarańczy oraz kakao to idealne połączenie na świąteczny czas. Postanowiłam te dwa smaki połączyć ze sobą. Tak powstało to aromatyczne ciasto. Bez białej mąki oraz cukru a także masła i mleka. Idealne na świąteczną ucztę:) Ah.. gdybym mogła przesłać Wam jego zapach...😍 dlatego musicie koniecznie je zrobić:) Wartości odżywcze na 100 g: 245 kcal(...)migdałów Wykonanie Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z kakao. Pomarańcz obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki a następnie blendujemy. Całe jajka chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mus z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz delikatnie wlewamy lekko schłodzony olej z kakao. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy
Health-Fit-Lifeszklanka mleka Polewa 1 tabliczka czekolady deserowej opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokruszone orzechy Wykonanie: Przygotować dwie miseczki - w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników - nie miksować!. Foremki lub papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku w 200 st. C około
kgwjanczewomasła (lub oleju kokosowego w wersji vege/bez laktozy) 4 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru Szczypta soli 300 g czarnych porzeczek + 4 łyżki erytrolu + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Przygotowanie : Mąkę miksujemy z pokrojonym w kosteczkę masłem, erytrolem i solą. Dodajemy stopniowo wodę (ok. 50 ml lub więcej) i ugniatamy krótko aż do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Przekładamy do lodówki
Czarnawisienkaskładnikibiszkopt* 6 jajek* 150 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 75 g mąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej czekolady (np.milka)* 1 opakowanie bitej śmietany w proszkumasa krówkowa* 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego* 2 łyżeczki kakao* 350 g margaryny Kasidodatkowo* biała masa cukrowa*barwnikiSposób wykonaniabiszkoptJajka ubić z cukrem, ubijać mikserem(...)przez 30-35 min.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa.Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę
Mix smakumniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków(...)kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok. 20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę i 20 minut (lub do suchego patyczka; u mnie krócej). Pozostały cukier (75g) łączymy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Upieczone ciasto
Smaki Na Talerzumniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków(...)kokosowymi – mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok. 20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę i 20 minut (lub do suchego patyczka; u mnie krócej). Pozostały cukier (75g) łączymy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Upieczone ciasto
Smaki Na Talerzupyszne, puszyste ciasto z dodatkiem jagód, rewelacyjnie smakuje do kawy lub herbaty posypane cukrem pudrem SKŁADNIKI 4 jajka, 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania(...)formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek
słodki brateksię? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 90 g cukru 7 dużych żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Lukier: 200 g cukru pudru 3 - 5 łyżek gorącej(...)wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo ciepłe stopione masło i dobrze wyrobić ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Przykryć miskę ściereczką i odstawić
maniapieczeniakremówki 3 żółtka 1 białko 180 g cukru kokosowego 200 g serka kremowego 10 g cynamonu GLAZURA LUSTRZANA 350 g białej czekolady 150 ml wody 300 g cukru 200 ml mleka skondensowanego 20 g żelatyny czerwony barwnik Bita śmietana cukier puder Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez
Kuchnia w oparachmąki są bezglutenowe, a więc ciasto w efekcie wyszło pozbawione właśnie glutenu. Dalej już mniej wyszukane produkty, coś słodkiego, coś tłustego i proszę bardzo - wyśmienite, pyszne, puszyste, leciutkie ciacho jogurtowe z owocami. Skusisz się? 😊 Składniki: 180 g mąki ryżowej 150 g mąki gryczanej 70 g mąki kasztanowej 2 jajka 80 g oleju kokosowego 20 g tłuszczu kakaowego(...)można użyć kokosowego) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g ksylitolu 300 ml mleka lub napoju roślinnego dowolne owoce, u mnie mrożone maliny Przygotowanie: Tłuszcz rozpuść do postaci płynnej. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przełóż do miski, dodaj rozpuszczony olej i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub użyj miksera
Zdrowie na języku :Pwłasny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek(...)masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na gładką masę stopniowo dodając brązowego cukru. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy
Pan i Pani Smith w kuchni