takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu(...)banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny. Przesiej do dużej miski mąkę, cukier (zostaw 3 łyżki do posypania całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto na blachę
greenscarftego samego ciasta piekłam ostatnio Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami . Cukierek, albo psikus – wybór zależy od Was. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada(...)cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Foremki silikonowe „duszki” wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy
mojewypiekiinietylkotego samego ciasta piekłam ostatnio Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami . Cukierek, albo psikus – wybór zależy od Was. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada(...)cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Foremki silikonowe „duszki” wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy
mojewypiekiinietylkospełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie migdałowe) 2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie(...)agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Z mlecznej mieszanki wziąć
pyszne zdrowościowsa • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego, • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie łyżeczki sody, • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, • ½ łyżeczki soli
Leśny ZakątekCzas czytania: 3 min Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy
SprawdzonaKuchnia.pldzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża garść śliwek suszonych 1 łyżka maki do obtoczenia śliwek wiórki kokosowe Polewa czekoladowa: 5 łyżeczek(...)mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy
Gotowanie...to proste !żółtko opcjonalnie: posiekane orzechy Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
Kucharzycadrażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do miękkości. Dodawać po jednym jajku a następnie wlewać powoli czekoladę. Ciągle mieszając wlać kefir i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki(...)posmarować górę babeczek - to będą czapki. Resztę białego kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki tworząc brodę i kożuszek przy czapce mikołajów. Dodatkowo można posypać biały krem wiórkami kokosowymi. Na środek każdej babeczki kładziemy drażetkę tworząc nos, oraz dokładamy małe groszki tworząc oczy. Babeczki schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce
My simple kitchenkokosowego) 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii/łyżeczka esencji waniliowej ( tu przepis na domową ) Przygotowanie: Mokre składniki czyli: banana, olej, sos toffi i puree dyniowe zblenduj na gładką masę Do pozostałej masy przesiej mąkę i sodę. wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczki napełnij do 2/3 ciastem. Piecz
greenscarfCzas przygotowania: 6 min. Składniki na ok. 8 sztuk Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka drobno
kulinarnyJakremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem i posiekaną żurawiną. Makowe babeczki(...)kremem śmietanowym i żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 300 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru(...)wiórek, wymieszać łyżką. Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypać resztą wiórek. Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce
Kuchnia w opałachprzepisy są super. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyki kakao 2 łyżeczki cynamonu 200 g margaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru(...)sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą. Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach
Ala piecze i gotujekolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów(...)małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed samym podaniem podgrzewamy i posypujemy natką pietruszki. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. CIASTO :Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody, przelewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy na oprószony mąką blat
cool and minty