mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą(...)ciasto będzie równe. Ułożyć na nim pokrojone truskawki i przykryć warstwą (ok. 1 cm) śmietany. Przykryć kolejnym blatem i docisnąć. I powtarzamy - truskawki, śmietana, blat, docisnąć. Ostatnią warstwę smarujemy tylko śmietaną. Następnie trzeba zdjąć obręcz i posmarować brzegi oraz wyrównać wierzch - najlepiej dużym nożem, moczonym w gorącej wodzie - góra powinna być gładka. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wkładamy
Kulinarne InspiracjePotrzeba matką wynalazków... Tak, popełniłam dziś ten przepis bo chodziło za mną coś czekoladowego. Eksperyment przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, śmiem nawet twierdzić, że jest to najlepsze wegańskie brownie ever. Ciasto jest mega czekoladowe, nie jest ciężkie i śmiało można sięgnąć po kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia - słodzone jest daktylami i niewielką ilością ksylitolu. Spróbujcie i koniecznie podzielcie się opinią(...)puszka = 400 g, po odsączeniu z zalewy = 240 g) 2 szklanki suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 1 dojrzały banan pół szklanki płatków owsianych pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka kakao 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1/4 szklanki ksylitolu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury
Domowa Cookierenka Agiszklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ananas. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski(...)wiórków kokosowych Helio Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi i kokoskami. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariażywieniowca tym bardziej go zaakceptował) Na stoiskach znajdziecie również ondeh ondeh - gotowane, zielone kuleczki z mąki ryżowej, ekstraktu z liści pandan, nadziane płynnym cukrem palmowym i otoczone w wiórkach kokosowych. Must eat w Malezji! Wybuchają tą słodką masą po nagryzieniu! 3. Bułeczki robione na parze dostępne na stoiskach z dim sum'ami. Ciekawa konsystencja i płynne nadzienie o różnych smakach(...)Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka w środku (stąd w ich nazwie księżyc). Dostępne w czasie trwania święta Środka Jesieni, które miałam szczęście zobaczyć. 7. Cendol - lekko słodkie, przyjemnie rozpływające się w ustach cienkie galaretki z mąki z zielonego groszku. Pod nimi kruszony lód z mlekiem kokosowym z dodatkami według uznania sprzedawcy (najczęściej jest
Gawron w rosoleczekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki soli 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich Warstwa serowa: 3 szklanki twarożku kanapkowo - sernikowego "Mój ulubiony(...)Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko
MamaOskarkaKrem budyniowy jest najlepszą bazą do przygotowania kremów, którymi można przełożyć torty. W zależności od dodatków uzyskamy pożądany kolor oraz smak. Domowy krem budyniowy można wzbogacić kakao, wiórkami kokosowymi, orzechami, pistacjami, owocami lub dodatkiem alkoholu. Do przygotowania nie potrzeba wielu składników, wystarczy mąka, jajka, mleko, cukier oraz masło, które odpowiednio przygotowane pozwolą nam cieszyć się lekkim i smacznym kremem budyniowym(...)minut. Następnie, miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce budyniu, każdą z nich przed dodaniem następnej dobrze wmieszać. Krem budyniowy można wzbogacić różnymi dodatkami lub od razu rozsmarować na cieście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krem budyniowy do tortów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwie wielkie chałki: 500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej) 300 ml mleka sojowego 100 g daktyli (20 szt. dokładnie) 100 g masła kokosowego szczypta soli 20 g świeżych drożdży dosłownie łyżeczka cukru do obudzenia drożdży (użyłam trzcinowego) 50 g rodzynek (namoczyć) Przygotowanie: w 200 ml ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuść drożdże(...)dłużej tym lepiej lub po prostu wykończ swój blender) i zblenduj na idealnie gładką masę Do dużej miski wsyp mąki, sól, obudzone drożdże i papkę daktylową Zagnieć gładkie ciasto, po czym partiami dodawaj masło i wtłaczaj je zagniatając ciasto (trochę się pomęczysz, ale nie obiecywałam, że będzie lekko) Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoja
greenscarfmgnieniu oka znikają z talerza. Łatwo się je przygotowuje, choć liczy się tutaj kolejność dodawania składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe jajka. Świetnie smakują polane syropem klonowym(...)łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka ricotta 1/4 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 3 łyżki cukru garść borówek olej do smażenia, np. kokosowy WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy serek ricotta z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodajemy do suchych składników i delikatnie mieszamy
cool and mintydodałam lekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie i do tego cudnie, może Wy upieczecie go na Wielkanoc? Spód: 1/2 kostki masła (100g) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu ) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą(...)ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C Beza: 7 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę i mieszamy. Gotową
Cynamonowe szczęściemlecznej 4-6 łyżek mleka Masło rozpuścić i ostudzić .B iałka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać.Następnie dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką.Na końcu dodać ostudzone masło i delikatnie wymieszać do połączenia się składników(...)iasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką [ ja piekłam w silikonowej foremce i nie smarowałam niczym].P iec w 180 stopniach przez 40-45 minut.U pieczone ciasto wystudzić na kratce.Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniespróbujecie kawałek tego brownie okaże się że warto czasem tak zgrzeszyć. Składniki (na blaszkę o wymiarach 23x23cm): szklanka purée z pieczonej dyni 1 duże jajko 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej czekolady łyżeczka esencji waniliowej Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blachy(...)pomocą rózgi cukierniczej wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. DO mokrych składników przesiewamy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy do utworzenia gęstego, jednolitego ciasta. Tabliczkę czekolady siekamy na nożem na małe kawałki. Całą czekoladę wsypujemy do przygotowanego ciasta i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy, rozprowadzamy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy doi nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smaczna StronaMój pierwszy deser z nasionami chia. Miałem już okazję wcześniej spróbować innych deserów, które bardzo mi smakowały, dlatego prędzej czy później musiałem przygotować coś samodzielnie. O
Programista w kuchniMój pierwszy deser z nasionami chia. Miałem już okazję wcześniej spróbować innych deserów, które bardzo mi smakowały, dlatego prędzej czy później musiałem przygotować coś samodzielnie. O
Programista w kuchnidziecka, to usiąść sobie wygodnie z myślą, aby napić się kawy...". Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Przyszła więc pora na deser. Coś słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny(...)wersji z truskawkami:) Składniki na 2 porcje: Kasza manna: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki kremówki 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Karmelizowany rabarbar: 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 2 duże łodygi rabarbaru szczypta cynamonu Kasza manna: 1 szklankę mleka zagotować ze śmietanką i szczyptą soli. W szklance
My simple kitchen