Dziś w roli głównej ciasto drożdżowe. Znakomite gdy jest cieplutkie, znakomite gdy już wystygnie. Zrobimy paluszki drożdżowe z nadzieniem kokosowym. Czy zachęcę Was gdy powiem, że ciasto wyrobi nam maszyna? Zatem śmiało! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieNajprostszy piernik 14. Bajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie
Czerwona Porzeczkastanowi aż dwie trzecie dziennego zapotrzebowania. Mleko kokosowe – możemy stosować do gotowania tajskich potraw lub zabielać nim aromatyczną poranną kawę, uzyskując dodatkowo głębię kokosowego smaku. Mleko kokosowe jest również używane do koktajli, ciast i kremów. Z gęstej części mleka kokosowego można również ubić bitą śmietanę, którą możemy zastosować do deserów. Cukier kokosowy – mimo, że pozbawiony smaku kokosa, posiada lekką nutę
Ciasna KuchniaŚwietny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100 g wiórków kokosowych barwnik spożywczy w żelu, dowolny kolor (ok. pół łyżeczki) Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki. 2. Dodać barwnik spożywczy. 3. Dokładnie wymieszać ręką (wcześniej założyć rękawiczki) do momentu, aż wszystkie
Domowa Cookierenka Agioleju kokosowego 4) szczypta soli 5) 60 g masła orzechowego Dodatkowo: 1) orzechy np. włoskie lub laskowe 2) wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę (zarówno spód, jak i brzeg formy(...)ugotowane, dodajemy do nich olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. 3. Na wystudzony spód ciasta wykładamy masę daktylową i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami. Smacznego
Na kulinarnym poligonieszklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne? :) W celu przygotowania masy ciastowej należy zmielić orzechy, zmielić daktyle(...)łyżeczkę cynamonu, - szczyptę soli morskiej. Porządnie wymieszany sos wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki. Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte i dawało się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 szkl. puree marchewkowego 100 g płynnego oleju kokosowego Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy(...)nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy
Dzieje kuchennej WiewióryCoś dla miłośników serników gotowanych, kokosa i truskawek. Smaczne połączenie w szybkim cieście, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowane na herbatnikach. KOKOSOWY SERNIK: 500 g twarogu zmielonego (najlepiej z wiaderka) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 budyń kokosowy lub śmietankowy 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 160 g herbatników maślanych(...)Ciasto pokroić na kwadraty i przed podaniem nałożyć na wierzch bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Serniki gotowane Tagged: budyń , galaretka , herbatniki , mleczko kokosowe , truskawki , twaróg , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniammargaryny 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1 puszka masy kajmakowej np. waniliowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy(...)papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka składamy białe - kakaowe - makowe. Jako masę do sklejenia używamy masy kajmakowej. Boki ciasta obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk ciasteczek
Ciastka - domowe słodkościŁatwe ciasto, robi się prawie samo, smakiem zachwyca i znika w mgnieniu oka. Bardzo trafnym dodatkiem jest beza kokosowa na górze tego ciasta bez niej było by nijakie. Piekłam w formie o średnicy 23 cm, w 180 stopniach przez 50 minut, jednak po 50 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem dla pewności. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl Czytaj więcej
PychotkaaaWilgotne i puszyste ciasto, które po prostu zachwyca kokosowym smakiem. Stworzyłam je z nierafinowanego oleju kokosowego, mąki kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego – więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie(...)roztopiony i przestudzony do temperatury pokojowej olej kokosowy oraz cukier kokosowy. Miksuj aż do rozpuszczenia się cukru. Wsyp suche składniki do masy i miksuj do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnej miseczce ubij białka jajek na sztywną pianę. Przełóż białka do masy i przy pomocy łyżki wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką. Obierz ananasa i pokrój
Eat me! Fit me!sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru 200 - 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! Ciasto Bounty -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikziemniaczanej 4 jajka 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu olej kokosowy do smazenia szczypta soli Do podania: śmietanka kokosowa syrop klonowy świeże truskawki granat * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw(...)minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji
Food Squaresposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru(...)ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, gdy nie wchłoną śmietany. Ostudzić. Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy
Fabryka pomysłów