Oponki kokosowe w wersji pieczonej to super pomysł na małe co nieco. Oponki są naprawdę przepyszne! Artykuł Oponki kokosowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl .
Przepiski.plzakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)migdały mięta świeża Mleczko kokosowe wstawiłam wcześniej do lodówki na noc. Po wyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej
wesoła kuchniaAkurat miałam nadmiar daktyli i pozostałe potrzebne składniki. Dokonałam drobnych modyfikacji w przepisie z ilością oleju kokosowego, użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, mąki orkiszowej zamiast pszennej i dodatkowo dosypałam orzechy włoskie, bo z orzechami wszystko smakuje jeszcze lepiej Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo polecam, a sama zastanawiam się, czy fit ciasto espresso z orzechami(...)kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki mielonych orzechów włoskich dodatkowo: posiekane orzechy do posypania ciasta Daktyle umieścić w garnku, dodać kawę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut, przestudzić i zblendować
FitkotCałość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie
Ola la LCHFPoniżej znajdziecie przepis na jeden z bardziej znanych deserów czyli banany smażone w cieście. BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE Składniki: 4-5 bananów olej do smażenia ciasto: 1/2 szkl wiórków kokosowych 1/2 szkl uprażonego sezamu 1/3 szkl mąki z tapioki 3/4 szkl mąki ryżowej 2 łyżki cukru 1 szczypta soli ok.3/4 szklanki wody Przygotowanie: ciasto : W misce mieszamy obydwie
Bon appetit mon amieSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl cukier, 3/4 szkl mleko, 1 szkl olej, 1/2 szkl jajka, 3 szt proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 opak aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę masło, 100g cukier puder, 3 łyżki woda, 2 łyżki kakao, 2 kopiaste łyżki wiórki kokosowe, 4-5 łyżek Przygotowanie Wszystkie
Gotowanie moimi oczamiPrzy poniedziałku zapraszam Was na mega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu na bazie śmietanki i naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki(...)Idealnie smakuje mocno schłodzone, ma niebanalny mocno kawowy smak. Ten kawowo malinowy duet świetnie się w tym cieście uzupełnia. Obiecuję, że nie poprzestaniecie na jednym małym kawałeczku. Idealne ciasto do filiżanki aromatycznej mocnej kawy. Kawowo malinowa delicja podbije Wasze podniebienia . Jaką kawę pijecie w ciepłe dni ? jestem ciekawa, czy dominuje u Was klasyka czy stawiacie jednak na mrożoną
Wanilia i KardamonUrozmaicenie musi być! Dziś na bloga przygotowałam Wam przepis na kolejnym sernik kokosowy ( jeden już jest TUTAJ ). Czekoladowy, kruchy spód pokryty kokosową masą i chrupiącą kruszonką jest idealnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci każdego! Ps. kruche ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić – świetny patent! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 50 g * masło min.82% – 120 g * smalec(...)cukier drobny – 1,5 szkl * masło min. 82% – 80 g * wiórki kokosowe – 100 g * mleczko kokosowe w puszce – 250 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ( możemy to robić robotem ), formujemy kulę, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię, mocno chłodzimy . KOKOSOWA MASA SEROWA
Ostra na Słodkociasta czujemy przyjemną satysfakcję, że zjedliśmy coś bardzo zdrowego. Brownie wypełnione daktylami , kakao , mleczkiem kokosowym , ekspandowaną komosą ryżową i wiórkami kokosowymi . To połączenie sprawi, że kubki smakowe będą bardzo zadowolone. Więc bez zbędnych ceregieli zaczynajmy. Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem(...)suszonych daktyli bez pestek – 4 łyżki oleju kokosowego Polewa czekoladowa: – ½ szklanki mleczka kokosowego z puszki – ½ szklanki kakao – 1 łyżeczka wanilii – 3 łyżki oleju kokosowego – ½ szklanki syropu klonowego Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na 24 godziny. Zaczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki do wykonania spodu ciasta umieszczamy w robocie kuchennym i przetwarzamy do momentu połączenia
Zdrowy Styl Joannypuszki mleka kokosowego (ok. 100 ml), - łyżka miodu (ok. 24 g), - do dekoracji: wiórki kokosowe, suszona żurawina i płatki migdałów. Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto(...)dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i migdałami. Mazurek jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę B2 (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata
charlotte gotujeniego nie powinno się używać. Zapraszam do lektury i zachęcam do wypróbowania przepisu. Takie ciasto będzie idealne na jesienne chłody. Chlebek bananowy Sophie Dahl 4 banany 5-6 daktyli 1 jajko 75g miękkiego masła 170g mąki pszennej 1 łyżeczka sody ew. 30g cukru kokosowego Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy(...)zmiękły. Rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z lekko rozkłóconym jajkiem oraz masłem. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z sodą oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest
Przepysznik - BLW i nie tylkoPuszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)stopniach. Ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż uzyskując dwa blaty biszkoptu. Masa kokosowa: Mleko kokosowe i zwykłe przelewamy do garnka wsypujemy cukier, kaszę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy miękkie pokrojone w kostkę masło, mieszamy i gotujemy aż masło całkowicie się rozpuści. Cały czas mieszamy by masa
Ala piecze i gotujeBioIndygo // Składniki – spód: 150 g płatków jaglanych (BioIndygo) 200 g daktyli (BioIndygo) 50 g oleju kokosowego (BioIndygo) Składniki – krem: 120 g płatków jaglanych (BioIndygo) 170 g masła orzechowego (BioIndygo) 500 ml wody 50 g cukru 1 budyń (jeśli Twoje ciasto ma być bezglutenowe, użyj bezglutenowego) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: kilka łyżek masła orzechowego(...)BioIndygo) kilka łyżek brązowego cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować spód daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i połącz z płatkami jaglanymi oraz roztopionym olejem kokosowym. Ze składników tych wyrób ciasto. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub ręki. Powstałą masę wyłóż na spód formy. Składniki na krem daj do garnka, a następnie dokładnie zblenduj na gładką masę
Via Gustojeszcze widzieć dzieci bawiące się w to samo, co ja w dzieciństwie. Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis(...)pieczenia 1 budyń waniliowy 150 g cukru 50 g wiórków kokosowych 450 g czerwonych porzeczek Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać mleko. Całość dokładnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć
My simple kitchen