wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, połączyć. Odstawić na 15 minut.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i resztą cukru. Wlać zaczyn i mleko kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części
Pożeraczka, czyli raz adobrzepatyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest
Ciastkozercyzawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenyzawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenymąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliKREM:2 puszki mleka kokosowego2 łyżki cukru 1 listek agar-agarTruskawki wg. uznania:)Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy
Magiczna kuchnia Dariimiałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa(...)masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe
Ciasteczkowy Potwórulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Krem limonkowy: 1/2 litra(...)pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem
Wanilia i Kardamonżółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć(...)pyszne po upieczeniu. Rabarbar • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki. • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki (u mnie 24×34 cm), wyłożonej
To co kochamteż będzie, bo to bardzo interesująca postać), zainspirowałam się jej przepisem. Połączenie niezwykłe bo są tu jagody, cynamon i wiórki kokosowe, ale Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało(...)temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 40-45 minut. Jak widzisz, ciasto pięknie wyrasta. Smacznego! Ps. Ideałem byłoby podać to ciasto z kleksem ubitego na sztywno mleka kokosowego, ja nie chciałam molestować w nocy domowników odgłosem miksera
greenscarfproszek do pieczenia i mąkę, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki). Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron na złoto (delikatnie przewracając na drugą stronę). Placuszki podajemy z naturalnym jogurtem i wiórkami kokosowymi. Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym
Słodkie okruszkiczekolady te doznania są wszak po wielokroć silniejsze. A kiedy owe ciasto jest w dodatku umiarkowanie słodkie, przygotowane na bazie pełnoziarnistej mąki owsianej („kleista” natura mąki nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję, ale też świetnie nadaje się do wypieków wegańskich), bez dodatku jajek, laktozy czy białego cukru, to może być pałaszowane bez zbędnych wyrzutów sumienia. Jakby tego było mało, przygotowanie(...)suchym”. Składniki na formę 22 x 22 cm: 250 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) /użyłam płatków owsianych zmielonych na mąkę 50 g kakao 100 g cukru kokosowego 350 ml wody 4 łyżki oleju (użyłam ryżowego) 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii po 1 łyżeczce ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów i sody
Even Better Foodłyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy solą, pierzem czarnym i cayenne. Do blendera wrzucamy składniki ciasta: mąkę, jajko, wodę, wiórki kokosowe, cukier, pieprz czarny i sól. Miksujemy. Przekładamy do dużej miski i dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kurczaka w cieście nakładamy
Qchnia po prostuciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki kakao 3 jaja 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne(...)idealne na drugie śniadanie lub jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
Even Better Food