Posypka kokosowa: na patelnię wsypać wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy. Prażyć na małym ogniu przez 2 do 3 minut. Gotową panna cottę podawać z ananasowym chutney, posypaną kokosową posypką. Kokosowa panna cotta O czym warto pamiętać przygotowując panna cottę z chutney ananasowym. Użyłam świeżego, średniej wielkości ananasa. Do chutney nie dodawałam żadnej wody. Pamiętajcie aby użyć standardowej żelatyny. Nie używajcie(...)foremki na kilka sekund we wrzącej wodzie. Potem wystarczy odwrócić foremkę i panna cotta powinna sama z niej wyjść. Lubisz ciasta bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Ciasto pomarańczowe The post Kokosowa panna cotta appeared first on MeCooks
mecooksjednoporcjowe ciasto szpiankowo-bananowo-kokosowe nadziane gorzką czekoladą~ Nooo Kochani, w końcu mamy wiosnę! Na razie, z tego co widać, jedynie kalendarzową, ale mam nadzieję, że z dnia na dzień bedzie coraz cieplnej i słoneczniej :) Aby godnie powitać nową porę roku upiekłam dziś na śniadanie zielone ciacho :) Bo na dworze też niedługo będzie bardziej zielono :) Przy okazji zielony to kolor(...)nadziei, a ja mam dziś sprawdzian z biologii i mam nadzieję, że pojdzie mi dobrze :D Ogólnie całe to ciasto bylo wielką improwizacją, a wyszło obłednie pyszne! ♥ Chciałam jeszcze tylko napisać, że 18 marca minęło poł roku od kiedy przeszłam na dietę wegańską ! ♥ To była wspaniała decyzja i wiecie, że bardzo zachęcam Was, abyście również spróbowali przejść na zieloną stronę
breakfast of dreamsLemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, osłodziłam go cukrem kokosowym, który nadał mu lekko karmelowego smaku i aromatu. Masa serowa jest bardzo skromna - serek kanapkowy, miód, wiórki kokosowe a to wszystko pięknie zwarte pod wpływem działania żelatyny. I w końcu(...)krem stworzony z czterech składników: cytryny, masła, jajek i w mojej wersji - miodu. Babeczki zdrowe, pyszne, idealne w swej prostocie. Polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 żółtka 4 łyżki cukru kokosowego 3/4 kostki zimnego masła WYKONANIE: zagniatamy wszystkie składniki, gdy się połączą formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut. wylepiamy
Upiecz sobie babeczkęzrobić, kiedy mamy tylko np. jedno, dwa jabłka, kilka śliwek i jeden, dwa banany? Najlepiej upiec ciasto wykorzystując te wszystkie owoce. Jak to zrobić? Najprościej, jak się da. Zobaczcie jak ja to zrobiłam... Składniki (na dwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem(...)plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami. Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które również upudrowałam cynamonem. Wierzch owocowy przykryłam puchem wiórków kokosowych. Na koniec rozłożyłam pozostałe ciasto. Rozsmarowałam równo i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i oprószyłam cukrem pudrem ... pokroiłam na kromeczki
Kuchnia u Krysijajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju na ciasto makowe SKŁADNIKI 6 białek 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi
w mojej kuchniDelikatny biszkopt z nutką kokosową, super połączenie :)Składniki:Biszkopt:- 6 jajek- 1 szklanka cukru- 3/4 szklanki mąki pszennej- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:- 3 szklanki mleka- 1 szklanka mąki pszennej- niepełna szklanka cukru- 1 kostka masła- 1 olejek śmietankowyKokos:- 1 łyżka margaryny- 1 łyżka cukru- 5 dag wiórek kokosowychPrzygotowanie:W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt(...)kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową
Zainspirowana w kuchniNarodzenie ;) Ciasteczka nie wymagają pieczenia, więc najlepiej przygotowuje się je na ostatnią chwilę :) Powodzenia! Składniki na ciemne ciasto: 250g biszkoptów 120g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki kakao 1 łyżka rumu 1 żółtko 150g cukru pudru Składniki na białą masę: 100g wiórek kokosowych 100g masła 100g cukru pudru 2 łyżki rumu 1 łyżka spirytusu Sposób wykonania: Biszkopty mielimy bardzo drobno(...)ucierając masło z kokosem, cukrem pudrem, rumem i spirytusem. Następnie kakaowe ciasto dzielimy na 4 części, cienko rozwałkowujemy je na foli spożywczej i przekładamy 1/4 kokosowej masy równo rozprowadzając. Za pomocą foli zawijamy ciasto w rulon. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Roladki wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki, a następnie kroimy w poprzek. Polecam
Kuchnia Pani WiosnyPewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa(...)razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oliwy
FitkotPewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa(...)razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 jajka 200 g kalarepy (waga po obraniu) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oliwy
Fitkotbezalkoholowej ule można nadziewać gotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie: Miękkie
My sweet a lifetaki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe. Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie zrobić
vaniliowoczekoladowasię składników łyżką. Na końcu dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną. Przygotowujemy formę do ciasta 26 cm. Obficie smarujemy olejem rzepakowym. Wlewamy ciasto do formy, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu ciasto musi zupełnie wystygnąć przed wyłożeniem kremu. Wykładamy krem na wystudzone ciasto, a następnie układamy owoce. Można też opcjonalnie posypać całość cukrem pudrem. Porady Przygotowując(...)Ciasto jest gotowe, kiedy uformuje się cienka skorupka na górze i się nie trzęsie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Proste czekoladowe ciasto wega\u0144skie z kremem waniliowym","image":"","description":"Orzechy nerkowca zalewamy wod\u0105 i namaczamy przez ok. 8 godzin przed przygotowaniem kremu. ","keywords":["ciasto bezglutenowe","ciasto wega\u0144skie","czekoladowe ciasto wega\u0144skie","proste czekoladowe ciasto","szybkie czekoladowe ciasto
Heca w kuchnipapierem do pieczenia, rozsmaruj po całej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 30 minut. Wystudź. B eza kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Następnie wsyp kokos, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( o takich samych wymiarach jak na biszkopt na spód ) wyłożoną folią aluminiową i piec w temperaturze(...)małej miseczce lub garnuszku, wymieszaj. Z łożenie torcika : Na nasączony biszkopt wyłóż masę z ananasem, równo rozsmaruj po całej powierzchni. Na masę połóż blat kokosowy, lekko dociśnij do masy. Ciepłą polewą pokrop ciasto po wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie pokrój je na porcje
Przepisy i porady kulinarneprzekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy w ok. 170 st. C, aż będzie rumiane. składniki na masę kokosową: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 110 g cukru 90 g wiórek kokosowych wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy(...)gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę kokosową i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Na ciasto z wkładką orzechową rozsmarowujemy całą masę. Następnie układamy biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy, ja posypałam wirkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia