dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli stałej części mleczka kokosowego). Jeśli macie jeszcze zapasy musu jabłkowego w słoikach to ciasto nie będzie problemem i zaoszczędzicie czas podczas przygotowywania (a przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa to jedna z moich ulubionych i na pewno wykorzystam ten pomysł(...)wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe). Artykuł Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotzastąpiłam mlekiem kokosowym. Takie bułeczki to idealny dodatek do kawy lub gorącej czekolady. Najlepiej smakują po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe :) Składniki (ok.20-25 średniej wielkości bułeczek): Ciasto: 1 szklanka letniego mleka (u mnie kokosowe) 2 jajka 3 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 6 łyżek cukru brązowego 125 g roztopionego masła(...)było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny
Healthy food explorerZainspirowana podróżami i serkiem Apetina Papaja i Curry , wymyśliłam tartę na bezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram(...)gram cukru kokosowego, 3 łyżki mąki kokosowej i 2 łyżki mąki z tapioki. Pozostałą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i płatki quinoa mieszamy z dwoma jajkami, olejem kokosowym, łyżeczką cynamonu i łyżeczką karadamonu, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy spód. Wkładamy na 10 - 15 minut do piekarnika
Quinoa Raz!puszka mleka kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 listki żelatyny agawa wiśnie, sok wiśniowy Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, masło kokosowe, agawę i mleko. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na 2 równe części. Pierwszą część wylałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 25 min, temp 180°C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka(...)tężeć w lodówce czas na komponowanie całości:) Na pierwszą część ciasta wyłożyłam galaretką, dodałam wiśnie i przykryłam drugą częścią, z kakao, po czym ciasto wstawiłam do lodówki. Czas na krem: Gęstą część mleka kokosowego miksowałam na wysokich obrotach. Następnie dodałam wiórki kokosowe, agawę, pół szklanki soku wiśniowego, kilkanaście wiśni i wszystko wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie, w dosłownie czterech
nietadietabezglutenowych czy digestivów – jakie lubicie i możecie – wystarczy ich 100 g wsadzić do malaksera wraz z 3 łyżkami oleju kokosowego i rozgnieść na okruchy) albo przygotować jak ja spód wegański z nerkowców, kokosa i daktyli. Do ciasta przygotowałam też mega prostą kawę frappę na bazie Inki, która jest w cieście – na upał idealna – można użyć klasycznej(...)tortownicy ok. 24 cm, dokładnie ugniatamy i chowamy do lodówki. Mus z awokado: Awokado (koniecznie miękkie – jeśli jest twarde, ciasto się nie uda) wydrążamy i blendujemy z pokrojonymi bananami oraz syropem z agawy/melasą/daktylowym. Dodajemy olej kokosowy, kakao, kawę Inkę i szczyptę soli. Blendujemy ponownie, aż do uzyskania jednolitej masy. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka, w zależności
Poezja smakuBiszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i
Smaczne Zdrowepieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić je gęstym jogurtem greckim. Albo w wersji rozpasanej – śmietaną. Jeśli chodzi o owoce to macie absolutnie wolną rękę, aczkolwiek najlepsze(...)możemy odszukać. Jak znajdziemy, dodamy linka. Generalnie polecamy ten serwis, bo jest w nim milion przepisów na ciasta bez pieczenia. Składniki: Spód 150 g migdałów 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Kilka suszonych daktyli Dość duża szczypta soli Wierzch Puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Sok z całej limonki Skórka starta z limonki 250 g (szklanka) borówek Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzCzas gotowania 20 minutes Porcje 12 Autor Magdalena Pinkwart Składniki Placki: 500 g sera białego twarogowego 60 g mąki pszennej 2 jajka 30 g cukru pudru 20 g wiórków kokosowych 20 g rodzynek kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżka masła olej roślinny lub masło klarowane do smażenia Dodatki: bita śmietana, konfitura owocowa, świeże owoce, cukier puder lub kwaśna śmietana Przygotowanie(...)dodaj jajka, cukier puder, mąkę i masło. Dokładnie połącz składniki, ale ręcznie, nie mikserem, by nie stracić konsystencji i wyczuwalnych drobnych grudek sera. Rodzynki namocz, dodaj do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi i aromatem waniliowym. Wymieszaj ponownie. Podziel na równe części z których uformujesz placuszki. Obtocz je w cienkiej warstwie mąki. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Układaj delikatnie małdrzyki i smaż
smakowitehistorie.comkremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka(...)wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę
Wanilia i KardamonC zekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych
Food Squarejajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki drobnego cukru 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli krem kokosowy 125 g białej czekolady 160 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 baton, np. snikers kilka sztuk kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek(...)przesianą mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną). Ponownie, całość ze sobą delikatnie wymieszać. Spód formy od pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 165°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i blaszkę z ciastem opuścić z około 30 cm wysokości. Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę . Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu
UgotowaćPrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa
maniapieczeniagorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy. Farsz(...)patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste
greenscarf