masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła(...)wystygnie, wyjmujemy je odwracając na drugą stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (np. czekoladową, kakaową, kajmakową). Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Post Makowiec na biszkopcie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła(...)kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp
nietadietapszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru brązowego; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy. Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi z pieca . Zaczynam od zrobienia zaczynu(...)Drożdże, odrobinę mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do całości mąki wlewam zaczyn, rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodaję stopniowo mąkę, ale uważam by nie było za twarde) i odstawiam do wyrośnięcia. Po godzinie formuję
Życie na widelcuLikier kokosowy to bardzo ciekawy napój alkoholowy o cudownym smaku. Można go przygotować samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób. Tak przygotowany domowy likier z pewnością
Alle Dobre!Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut
Kuchnia w czekoladziecukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów, podłużne biszkopty, wiórki kokosowe, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej(...)masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekmiski, dodać sól, zrobić dołek w środku. Masło rozpuścić, wymieszać z 200 ml mleka kokosowego i z cukrem. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści, schłodzić mieszankę do temperatury pokojowej. Do przygotowanej miski z mąką dodać drożdże, jajo i mieszankę i zagnieść ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione (gładkie). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona, a nie twarda. 3. Do ciasta dodałam kilka kropli olejku kokosowego, wówczas drożdżówki mają bardziej intensywny zapach kokosu. 4. Moich drożdżówek nie zdążyłam posypać cukrem pudrem, zniknęły w błyskawicznym tempie
In my kitchenlatach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec
Walijskie PichcenieJedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)rąk. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W międzyczasie przygotować budyń kokosowy : 400 ml mleka zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. W reszcie mleka rozpuścić skrobię, dodać żółtka i krótko zmiksować. Gdy mleko w garnku zacznie
Nastoletnie Wypiekanieoczy. Domyślam się, że dlatego, iż długo już nie robiłam tego ciasta i po prostu o nim zapomniałam. Kakaowy biszkopt z masą z wiórek kokosowych polany czekoladą to szybki sposób na coś słodkiego. Forma do ciasta 24cm x 24cm ( na większą formę trzeba zrobić to ciasto z półtorej porcji) Biszkopt Składniki: 3 jajka 80 g maki tortowej 1 łyżka mączki(...)jakiś czas). Dodatkowo: Ok. 3 czubatych łyżeczek marmolady z malin lub innej 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g masła 82% Złożenie ciasta: Wystudzony biszkopt włożyć z powrotem do formy i posmarować marmoladą. Wyłożyć wystudzoną (letnią) masę kokosową. Czekoladę połamać, wrzucić do małego garnka, dodać masło i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej (rozpuszczać nad parą, nie zanurzając garnka w wodzie
Przepisy BabciWitajcie, z okazji 300.000 wyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego(...)przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek:) P.S Chciałabym wszystkim podziękować za to, że chcieliście odwiedzić mojego bloga. Zakładając
Health-Fit-LifeTakiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole(...)niego po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Na jednym z kruchych placków rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego, przykrywamy bezą orzechową. Bezę smarujemy dżemem i przykrywamy bezą kokosową, na której z kolei rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z mlekiem
Cynamonowe szczęścietłusty czwartek. Wykonanie – do głębokiego naczynia włożyć obrane banany, połamane na małe kawałki. Dodać jajka, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto musi odpocząć. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać obrane i połamane banany, mąkę, jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia,wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać(...)łyżki wrzucać ciasto do gorącego oleju. Lekko pomóc palcem zsunąć porcję ciasta. Smażyć na średniej temperaturze oleju. Jak już pączki od spodu nabiorą złotego koloru odwrócić je i smażyć kolejną chwilkę. Pączki wyłożyć na papierowe ręczniki i lekko osuszyć. Ciepłe pączki położyć na talerz i obsypać wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Jeść zaraz po upieczeniu, smacznego
Kuchnia Pokoleńpyszną babkę z białkami. Do jej przygotowania możecie użyć białek, które zostały Wam po wypiekach lub przygotować ją z białek pasteryzowanych. Ciasto jest z dodatkiem oleju, bardzo wilgotne i puszyste. Dzięki dodatkowi kakao, maku i wiórek kokosowych jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Jeśli lubicie możecie do jednej z warstw dodać suchy kisiel, 2-3 łyżki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Na spód przelewamy masę z makiem, następnie z wiórkami kokosowymi, a na wierzch z kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową. Artykuł Trójkolorowa babka z białek pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamszklanki wiórki kokosowe – ½ szklanki miód – ½ szklanki cynamon – 2 łyżeczki imbir – ¾ łyżeczki goździki – ⅔ łyżeczki Purée z dyni można zrobić świeże, jak ma się dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy są dość tanie. W robieniu ciasta nie ma żadnej(...)nieco więcej lub mniej mąki. Koniecznie chciałem użyć foremek, jednak to ciasto nie jest zbyt lepkie i wszystko się rozpadało. W końcu przykładaliśmy foremki do papieru do pieczenia, ubijaliśmy ciasto w środku, a następnie delikatnie je podnosiliśmy. Nie wyszły może najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale na pewno lepsze niż nieregularne gnieciuchy Dzieci były także zadowolone. Piecz przez 20-30 minut
PaleoSMAK