Idealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki
Moja Galeria SmakuZbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru(...)jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do chwili aż się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko
mojewypiekiinietylkoukładamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy ciasta. Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy migdałami w płatkach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3h a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkokosowo-ryżowe* ciasto z poziomkami i wiórkami kokosowymi~ *pół na pół mąka kokosowa i ryżowa Dzisiaj ostatnie praktyki w tym roku! I oficjalnie ostatni dzień szkoły, ale wolę poleniuchować w domu niż w szkole...No bo powiedzmy szczerze - nie ma już "normalnych" lekcji w szkole. Zwłaszcza, gdy przychodzi 5-6 osób ;) Tak wiec dopiero na 12.00 idę na praktyki
breakfast of dreamsdziałająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego(...)jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki mleka (1 litr) 4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał stałą konsystencję) 6 łyżek ksylitolu (czyli cukru brzozowego; można zastąpić
Poezja smakuKostka piernikowa wykonana z biszkoptu piernikowego, oblana polewą czekoladową z korzenną nutą i obsypana wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasteczka w świątecznym stylu. Mięciutkie, pulchne kawałki ciasta biszkoptowego, nasiąknięte polewą czekoladową, która nie tylko nadaje im smaku, ale również chroni przed wysychaniem. Ciężko poprzestać na jednej sztuce! Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo to nic nadzwyczajnego... tylko biszkopt, polewa czekoladowa(...)wiórki kokosowe. Jednak mimo tej prostoty smak jest genialny i uzależniający! Takie kostki super również się prezentują, więc idealnie sprawdzą się jako dodatek na świątecznym stole. P.S. Nie jest to typowa kostka piernikowa, którą znamy z cukierni. Pomysł zaczerpnięty z przepisu na Lamingtony :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki
Kuchnia MagdaLenymasę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła(...)wystygnie, wyjmujemy je odwracając na drugą stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (np. czekoladową, kakaową, kajmakową). Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Post Makowiec na biszkopcie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła(...)kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei jest zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp
nietadietapszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru brązowego; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 2 paski czekolady gorzkiej; łyżka mleka 2%; 2 sztuki kiwi; imbir. Zaczynamy. Ciasto na pampuchy robię dokładnie tak samo, jak na pierogi z pieca . Zaczynam od zrobienia zaczynu(...)Drożdże, odrobinę mleka, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do całości mąki wlewam zaczyn, rozpuszczony olej kokosowy i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodaję stopniowo mąkę, ale uważam by nie było za twarde) i odstawiam do wyrośnięcia. Po godzinie formuję
Życie na widelcuLikier kokosowy to bardzo ciekawy napój alkoholowy o cudownym smaku. Można go przygotować samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób. Tak przygotowany domowy likier z pewnością
Alle Dobre!Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego tak jak wcześniej do 180st C i pieczemy do suchego patyczka- ok 35-40 minut
Kuchnia w czekoladziecukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów, podłużne biszkopty, wiórki kokosowe, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej(...)masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekmiski, dodać sól, zrobić dołek w środku. Masło rozpuścić, wymieszać z 200 ml mleka kokosowego i z cukrem. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści, schłodzić mieszankę do temperatury pokojowej. Do przygotowanej miski z mąką dodać drożdże, jajo i mieszankę i zagnieść ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione (gładkie). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona, a nie twarda. 3. Do ciasta dodałam kilka kropli olejku kokosowego, wówczas drożdżówki mają bardziej intensywny zapach kokosu. 4. Moich drożdżówek nie zdążyłam posypać cukrem pudrem, zniknęły w błyskawicznym tempie
In my kitchenlatach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec
Walijskie PichcenieWitajcie, z okazji 300.000 wyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego(...)przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek:) P.S Chciałabym wszystkim podziękować za to, że chcieliście odwiedzić mojego bloga. Zakładając
Health-Fit-Life