Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki daktyli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią(...)zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę
Moja Mama Gotujetylko nocami. Szybkie ciasto z morelami i kokosem: ok. 500-700 g dojrzałych moreli 180 – 200 ml jogurtu naturalnego (średni kubeczek) 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane gorącą wodą) ½ szklanki oleju 2 i ½ szklanki mąki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru lub ksylitolu szczypta soli wiórki kokosowe do posypania listonic_type(...)ciasto powinno być jednolite, gęste i grudkowate. Formę (u mnie ok. 23×33) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu wtykamy połówki moreli (skórką do dołu). Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Post Szybkie ciasto z morelami i kokosem pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuPrzez lata ulegał on systematycznym zmianom. Ten przepis – jest po zmianach, ale wcale nie jest powiedziane, że na tym koniec. Składniki na ciasto: - 500 g herbatników petit beurre- 120 g masła- 1 szklanka mleka kokosowego- 5 łyżek kakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego(...)dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli masa jest za sypka można dodać mleka). Ciasto wyłożyłam na papier do pieczenia, przykryłam kawałkiem folii i rozwałkowałam na prostokąt. Wiórki kokosowe zmieliłam (masa bardzo zyskuje na konsystencji i smaku). Masło utarłam z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe
mojewypiekiinietylkoSkładniki: CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI:rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA:masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe(...)kruszonkę wysypać na rabarbar piec w 200C około 45-50 minut - zostawić do wystudzenia - z wystudzonego ciasta usunąć delikatnie papier do pieczenia i przełożyć ciasto na talerz ciasto jest przepyszne z chrupiącą kokosową kruszonką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstartym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera. Polecam. N a ciasto : 500 g mąki pszennej chlebowej Melvit 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 280 ml mleka sojowego 2,5 łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Na farsz : 300 g pieczarek 1 średniej(...)Wykonanie : 1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) . Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony olej kokosowy lub oliwę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo ( ok 10 minut), tak by było miękkie i elastyczne. 2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie wykładamy do oprószonej mąką miski, Odstawiamy
vaniliowoczekoladowamleka i szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut(...)miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ja miksuję w dwóch porcjach). Następnie, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub posmarowaną olejem. Rafaello posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce. Praktyczna uwaga: Ciasto najlepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzone. Mnie nie zawsze się to udaje, bo mój Mężulek, wiedząc, że to jaglane rafaello siedzi sobie w lodówce, co chwilę
Lamarida.plpudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 100 g małych truskawek, ja dałam mrożone kruszonka 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 125 g zimnego masła Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Monia miesza i gotujeproszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy kilka
Gotowanie i blogowanieproszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy(...)ziarenka z 1 laski wanilii 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych'; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w malakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki
Poezja smakuwiórków kokosowych 8 łyżek cukru pudru 2 jajka (1 białko zostawić do panierki) mąka (ile potrzeba) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (panierka) 1 białko wiórki kokosowe Przygotowanie Zmieszać wszytkie składniki. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Urwać kawałek ciasta, większy niż orzech laskowy, mniejszy niż orzech włoski. Uformować kulkę i obtoczyć górną cześć ciasteczka
Tureckie Przepisyorzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego
Chocolate Muffin BlogKokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)masło i żółtka powinny być z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego - na talerzyku wymieszać
Smakołyki Berenikigładką masę. Suche składniki: Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można to zrobić razem z mąką kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i posiekaną gorzką czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste i lepkie ale nie suche. Tortownice(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem dociskając i wyrównując je mokrą łyżką. Piec brownie w 180’C ok 50-60 minut (należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto nie jest surowe). KOKOSOWY KARMEL Śmietankę kokosową lub mleko kokosowe zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być bardzo ciemny) i gotować na małym ogniu
Candy Pandasciasto kruche jest jak dla mnie zbyt zbite. Lekko mięknie około 2 dni po przygotowaniu. Ciasto: 250 g masła 4 żółtka 2 i 1/2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g masła 1 i 1/2 szkl. wiórek kokosowych 1 szkl. kaszy manny 3/4 szkl. wódki 1 szkl. cukru Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu porzeczkowego(...)wstawiamy na noc do lodówki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Jedną część schłodzonego ciasta przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy
Smaki Na TalerzuCzekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao(...)czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa 3 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut
słodki bratek