kaszy manny 1 budyń waniliowy 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika. 2. Masa serowa(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz twaróg, miksować. Wsypać po kolei budyń waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, zmiksować. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. 3. Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze poprzyklejać w dno formy. Na spód wylać masę serową
Nastoletnie Wypiekaniebananom oraz daktylom, które miksuję z sokiem tłoczonym ze słodkich jabłek. Oprócz konieczności zmiksowania daktyli z sokiem, całe ciasto przygotowuje się bez użycia miksera . Do ciasta bananowego bez cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć. W książce “ Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru
Moja DelicjaCiasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty(...)galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie
Nastoletnie Wypiekanieśliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki(...)cukru pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych Dodatkowo: śliwki tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce
Wrzosowa Polanamiód – 3 łyżki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – łyżka cynamon – łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka imbir – ½ łyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem(...)Dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piecz w 180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Poczytaj więcej o składnikach: Sól – szkodliwa czy zdrowa? oraz Czy miód jest paleo? Wśród składników tylko dynia zawiera
PaleoSMAKsmakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie wam z ciasta. Ciasto nie zawiera glutenu, mleka. Przepis pochodzi z blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę(...)blenderem. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do masy dodać skórkę i czekoladę, wymieszać. Przelać do formy, ciasto będzie bardzo rzadkie. Piec 40-45 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy. Udekorować kremem kokosowym i dżemem Krem kokosowy: 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu) 3 łyżki miodu 2/3 szklanki wiórek kokosowych
moj przepis namąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem.Na koniec wlać margarynę.Wszystko zmiksować. Piec w płaskiej blaszce 30-40 min w temp.170-180 stopni(...)mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę ręką. Ciasto możecie upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień tylko obtaczać w polewie.Ja tak robię
Agusiowe smakołykiPyszne, miękkie ciasto czekoladowe z wilgotnym, mleczno-kokosowym nadzieniem. Nie tylko dla dzieci ;) Składniki na ciasto Mleczna kanapka z kokosem na blaszkę o wymiarach 25x35 cm CIASTO: 2 jajka 200 ml mleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru(...)wlewamy mleko i zagotowujemy. Cukier mieszamy z kaszą manną i wsypujemy do wrzącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut, po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy cukier, mąkę proszek
Rozpustne gotowanieszklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam(...)lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać
nietadietakąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu kokoswego. Ładnie wyrównać(...)herbatników. Następnie warstwę herbatników posmarować konfiturą porzeczkową. Na konfiturę położyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć drugą połowę kremu kokosowego. Ponownie wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wyłożyć masę śmietanową. Wiórki koksowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby zmiękło
Monia miesza i gotujewybornie jak niejedna tradycyjna pizza na cienkim cieście i nikt nigdy nie zorientował się że powstała na bazie kokosów Składniki na ciasto: 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 45 g mąki kokosowej sól himalajska zioła prowansalskie oregano bazylia czosnek Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli(...)gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min. Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodaj mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec
Ola la LCHFkilka minut. Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej
Moje domowe kucharzenieRolada kokosowa bez pieczenia to pyszny smakołyk idealny na deser, który szczególnie polecam wielbicielom kokosu. Jest to nieskomplikowana w przygotowaniu propozycja dla wszystkich amatorów słodkości. Świetnie
Smakowite Daniamąki kokosowej mały banan (85 g) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kefiru borówki i kropelki czekolady (jeśli nie masz posiekaj zwykłą czekoladę) nasiona konopi (Hempking) Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego, nałóż porcję ciasta, zmniejsz moc i posyp
Zdrowie na języku :P