najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam ! Składniki : 200 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 % 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)Dodać aromat waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim lub śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto powciskać pokrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 160 ºC bez termoobiegu
Słodka StrefaCiężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam! Składniki na biszkopt(...)kolejno po 1 żółtku i na koniec wmieszać szpatułką lub na minimalnych obrotach robota wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Dobrze jest zmielić wiórki w młynku do kawy (krótko!). Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 17 minu. Jeszcze gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder(...)suchego patyczka. Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 min. W garnku nastawiamy 1,5 szklanki
kulinarne odsłony patiBardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej. Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych) :) Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :) SKŁADNIKI (na tortownicę
Moje Kuchenne Rewelacjedowolna ilość ciasta typu piernik, biszkopt lub keks dżem lub dowolne powidła (ilość taka, aby związać ciasto) 3 łyżki masła orzechowego tabliczka gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego Sposób wykonania: Do miski pokrusz ciasto na bardzo drobne kawałki. Następnie do ciasta dodaj powidła lub dżem oraz masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno być dobrze związane i lekko wilgotna. Masę wstaw(...)lodówki na ok. 20 minut. Następnie z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na talerzu. Ponownie wstaw kulki do zamrażalnika. W tym czasie przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Na koniec kulki otaczaj polewą czekoladową i ponownie układaj na talerzu. Gotowe cake balls wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Najlepiej, jeśli
365 dni dookoła kuchnigazowanej 2 jajka 200 g mieszanki bezglutenowej (u mnie Mieszanka Nutri Free per dolci ) 1 łyżka oleju szczypta soli olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na kwadrans (zgęstnieje). Patelnie bardzo dobrze rozgrzej i lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki na złoty
Kuchnia bezglutenowaFajne deserowe ciasto z ananasem. 1 puszka ananasa u mnie organiczny Amazin 4 cm startego na małych oczkach imbiru 4 jaja 1 szklanka mąki kukurydzianej/ ryżowej pełnoziarnistej lub orkiszowej 100 ml mleka kokosowego 2 łyżki czubate mąki kokosowej 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego/ miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Wszystkie(...)jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę kokosową, ksylitol lub wybrany słodzik, starty imbir, esencję waniliową, proszek do pieczenia i cały czas ubijać. Na koniec wlać mleko kokosowe dobrze wymieszane. Przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Piec w 180 stopniach 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
AZgotuj!Tarta jak z najlepszej cukierni :) Na słodkim czekoladowym spodzie owsianym znajdziemy kremową masę kokosową z przyjemnie chrupiącymi wiórkami. W przygotowaniu ciasto jest bardzo szybkie. Polecam na letnie popołudniu kawy :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować na gładką, lepiącą masę. Przełożyć do formy o średnicy 18 cm i wylepić dokładnie dno. Można
Chocolate Muffin BlogSkładniki na około 40 sztuk: 15 g tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianychMoim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany
Świat Ciastaplacuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem. Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym. SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków(...)soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min. Następnie nakładamy łyżką placuszki na patelnię, smażymy nie dodając już tłuszczu na złoty kolor
słodki bratekSkładniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2, 5 szklanki mleka roślinnego (dałam ryżowe) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych wiórków kokosowych(...)ryżowe) 4 łyżki kakao Pozostałe składniki: płatki migdałów do udekorowania Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem
nietadietaciasteczek, jako dodatek do innych mąk w pieczeniu chleba, jako zagęstnik do sosów. Składniki : 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki ryżowej Radix-Bis 2 jajka olej kokosowy do smażenia 500 g sera białego półtłustego 3 łyżki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru(...)dobrze mieszamy, następnie dodajemy mąkę ryżową i jeszcze raz mieszamy. Ciasto najlepiej zrobić i zaraz smażyć bo szybko gęstnieje. Na patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Ser,cukier, serek waniliowy i cukier waniliowy delikatnie zmiksować blenderem. Na każdy naleśnik nałożyć sporą porcję sera, składać jak chusteczkę
Sama słodycz i szczypta chiliMoje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać. 3) Cały czas miksując na małych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym. 4) Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić
Fitsweet.meMoje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać. 3) Cały czas miksując na małych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym. 4) Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić
Fitsweet.mecukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 - 8 łyżek wiórek kokosowych Sposób przygotowania : Wszystkie składniki suche na ciasto wymieszać ze sobą( na stolnicy lub w dużej misce) , dodać zimne masło i siekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Moje wyszło cudnie miękkie - sama byłam(...)boki ok. 3 cm Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypką z mąki i cukry ( to w czym był rabarbar) oraz wiórki kokosowe. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kakaowe. Piec ok. 45 min - poczekać do wystygnięcia i delektować się tym fantastycznym smakiem. Ja nie wytrzymałam aż wystygnie poparzyłam sobie język
pieprzny smaczek