ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:83/1038)

Drożdżowa babka z masą bakaliową 182

Drożdżowa babka. Niby taka banalna. Na pierwszy rzut oka, nie widzimy co skrywa w środku. Trochę tak w życiu jest, że za szybko oceniamy, za szybko skreślamy. Idziemy dalej. Czasami nawet nie wiemy ile straciliśmy, kogo nie poznaliśmy. Za bardzo skupiamy się na tym co powierzchowne. Śpieszymy się i szkoda nam czasu na większą analizę, refleksję. Czasami w ogóle(...)Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto kokosowe ze śliwkami 200

Ciasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym. Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 165

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)mąki pszennej 0,5 szklanki cukru Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki.  Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta. Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia

Walijskie Pichcenie
Dyniowa drożdżówka z Corn Flakes 261

piekarnika nagrzanego do 180*C . Piec przez 40 min. Po przestudzeniu można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Na wynos Tagged: dynia , płatki śniadaniowe

https:KKuchniaMniam
Drożdżowa strucla z dżemem 209

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowa strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend – do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Drożdżowa strucla</span> z dżemem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Drożdżowy warkocz z orzechami 190

ardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami   PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura

coolinarnastrefa.blogspot.com
Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową 155

piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony. Upieczone wystudzić na kratce. Jeśli myślisz, że nie umiesz upiec dobrego ciasta drożdżowego, to tylko Ci się tak wydaje. Każdy to potrafi, to nie jest wiedza tajemna. Przeczytaj wpis ze wskazówkami jak upiec pyszne drożdżowe ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jabłkami 169

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)dodać cukier, sól, rozbełtane jajka, zaczyn oraz olej. Wszystko wymieszać (ja mieszam widelcem) i wyrabiać około 10 minut (ja wyrabiam rękami, jakoś ciepło rąk chyba dość dobrze wpływa na ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać

dom-agi.pl
Rogaliki maślane z makiem 100

warte upieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki maślane – składniki: SKŁADNIKI NA ZACZYN DROŻDŻOWY: 60 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 60 g masła 150 ml mleka 450 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI DODATKOWE: 3 łyżki maku niebieskiego 50 g roztopionego masła 1 białko(...)niej przesianą mąkę, sól i mieszamy. Również dolewamy do miski roztopione masło z miodem i mlekiem oraz przygotowany zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10 minut, lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego około 5 minut. Ponownie miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie zwiększyć objętość. Po tym czasie blat oprószamy

Olcia gotuje!
Coś jak pizza, ale inaczej. Super 304

było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki, drożdże, czas 2 minuty, obroty 1, temp. 37 C – odstawić do wyrośnięcia, 15 minut – dodać mąkę, naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał – odstawić do wyrośnięcia, reszta jak niżej. Zaczyn – drożdże pokruszyć(...)ziół suszonych. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Mozzarellę pokruszyć, ser twardy zetrzeć na tarce. Cisto drożdżowe – Następnie wyrośnięte drożdże dodać do mąki i dokładnie zagnieść ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ugniatać, mocno i długo, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia. U mnie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z truskawkami 67

czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm(...)Układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 68

czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm(...)Układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zatapiane rożki z czekoladą… 151

Słyszeliście już zapewne o cieście drożdżowym zatapianym. Nie wiem, jak Wam, ale mi jakoś trudno było wyobrazić sobie moczenie drożdżowego ciasta w wodzie. A jeszcze trudniej uwierzyć, że coś z tego potem wyjdzie. W końcu jednak postanowiłam spróbować i musze przyznać, że teraz żałuję, że czekałam tak długo. Okazało się, że warto nagiąć zasady i… Czytaj dalej Zatapiane rożki

brunetkawkuchni
Zatapiane rożki z czekoladą… 128

Słyszeliście już zapewne o cieście drożdżowym zatapianym. Nie wiem, jak Wam, ale mi jakoś trudno było wyobrazić sobie moczenie drożdżowego ciasta w wodzie. A jeszcze trudniej uwierzyć, że coś z tego potem wyjdzie. W końcu jednak postanowiłam spróbować i musze przyznać, że teraz żałuję, że czekałam tak długo. Okazało się, że warto nagiąć zasady i… Czytaj dalej Zatapiane rożki

brunetkawkuchni