lubi drożdżówki? Jestem miłośniczką drożdżowego ciasta. Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem to wspaniałe bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie podane z mlekiem. Moje dzieci uwielbiają drożdżówki z kardamonem. Sama przepadam za tą przyprawą i często używam do wypieków, a nawet w gotowaniu. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi kardamonu to może go zastąpić cynamonem i upiec tradycyjne cynamonowe ślimaczki(...)umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Za to po upieczeniu drożdżówki będą długo świeże. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż
codojedzeniamnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką? Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... " Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut
Walijskie Pichceniepozostałymi składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią. Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach. Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce) - 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania - 50 g drożdży - 1/2 szkl cukru - 4 żółtka - 2 białka - 120 ml mleka(...)dodaj do masy. Masło nie może być gorące! Rada dla początkujących: Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt twarde dodaj 2 łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność powietrza, dlatego zbadaj ciasto ręką. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel na dwie części. Rozwałkuj
SMYKWKUCHNIpokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami(...)uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie
CiastkozercyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDawno nie było u mnie ciasta drożdżowego , a jak już zapewne wiecie, jestem jego ogromną fanką. Dlatego też dla zaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym . Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej(...)wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 2 części
Zrób to smacznieTemperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 25 cm x 9 cm Ciasto drożdżowe: 20g świeżych drożdży 150 ml mleka 50g cukru 400g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 2 jajka 50g masła Nadzienie: 70g masła 100g cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Masło roztopić w garnku. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko(...)wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. . Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztopić 70g masła. Formę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę(...)przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
Mia Cucina SofietaLubicie ciasto drożdżowe, ale przeraża Was czas jego przygotowania i pieczenia? Musicie zostać, dziś przepis dla Was Bułeczki drożdżowe z patelni to obowiązkowy przepis dla każdego miłośnika drożdżówek, ale i dla osób, które nie posiadają piekarnika (lub też z różnych względów nie chcą go uruchamiać, a chcą cieszyć się smakiem i zapachem domowego ciasta drożdżowego Bułeczki drożdżowe z patelni(...)zaoszczędzić czas, nie tracimy jednak przy tym smaku Mam nadzieję, że się na nie skusicie i dacie znać, czy Wam smakowały Bułeczki cynamonowe z patelni przepis na 20 bułeczek Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży łyżeczka cukru jajko 200 ml mleka roślinnego lub krowiego 50 g masła Nadzienie: 70 g masła cynamon ksylitol (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta
365 dni dookoła kuchnizawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe, a najbardziej to takie klasyczne mojej mamy pełne rodzynek i skórki pomarańczowej, delikatne, aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe zapijane zimnym mlekiem. I tak mi z tym drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się(...)łyżki mąk i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce umieszczamy mąki, pozostały cukier, jaja, ostudzone masło, mleko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy
Cynamonowe szczęścieBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają radę. Dobrze(...)Mąkę przesiać do miski. Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto przełożyć do miski
Smaczny zeszytwiele rzeczy potrafi nas uszczęśliwić. Jedną z nich jest zapach drożdżowego ciasta. Dla mnie jest to zapach dzieciństwa, sobotniego popołudnia, powrotów do domu. Żadne ciasto nie daje mi tyle radości. Już samo wyrabianie jest przyjemnością. Siedzimy sobie w ciepłej kuchni z Mamą, bo ciasto drożdżowe lubi ciepło i my obie na szczęście też i gadamy. Potrzebna jest duża emaliowana miednica
dolcevitainmykitchensitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej(...)stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika
Moja Delicja