ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:67/1038)

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 171

dyskutuje, więc zerwałam się z w te pędy z łóżka i natychmiast zabrałam się za pieczenie. Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki , który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie w formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych

Grunt to przepis!
Drożdżówka z serem 211

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną 178

masła, cukru, skórki pomarańczowej i żurawiny. Całość zwinięta w ślimaczki i upieczona w formie do muffinek. Pachnące pomarańczą,chrupiące cukrem, miękkie i płynące masłem. Niech Was nie przeraża wyrabianie ciasta drożdżowego ( trochę trzeba pomachać ręką ale pomyślcie o tym jak o gimnastyce) ani zwijanie ciasta – bo efekt jest tego wart. Trzeba sobie osłodzić ten luty bo wygląda(...)szykuje mroźną końcówkę. Jak to przy cieście drożdżowym trzeba tu brać poprawkę na wyrastanie ciasta – godzinę po wyrobieniu i potem jeszcze godzinę po włożeniu do foremki. Więc nie są to ekspresowe bułeczki. Warto więc rozważyć zostawienie ich na noc do wyrastania ( po włożeniu do foremek) tak by rano wstawić do piekarnika i mieć po 15 minutach pachnący pomarańczą

Cooking for Emily
Ciasto jabłkowo bakaliowe 152

Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa

Apetyczna babeczka
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 199

Ostatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :)  Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą ,  dyniowe ślimaczki ,  drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu   Pieczarka Mysia  wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 143

stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe,  dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ... Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(  Moje(...)ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka

Walijskie Pichcenie
Domowe jagodzianki 94

jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga od nas ogromu pracy. To wszystko to mit, pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki. Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania. Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto 230g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka z makiem drożdżowa 115

Babka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka z makiem drożdżowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 71

Uwielbiam ciasta drożdżowe a to z jagodami chodziło za mną od dawna. Do tego kruszonka i słodki lukier. Ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie, pyszne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao. Jagody można zastąpić innymi owocami lub po prostu je ominąć.  Składniki: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko(...)wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut (w między czasie przygotować kruszonkę). Składniki: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej

Zrób to smacznie
Faworki drożdżowe. Chruściki drożdżowe 126

łyżka rumu, spirytusu może być ocet, olej do smażenia, cukier puder do posypania Jak zrobić drożdżowe faworki ? Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko przelewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe(...)miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z serem i kruszonką 156

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego ! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego ! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół. Tak było i tym razem! Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy(...)mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Dzielimy na 12-13 kawałków. Każdy rozwałkowujemy. Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy

Ostra na Słodko
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 176

Składniki na największą blachę z piekarnika: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 3,2% 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200 g mąki pszennej(...)Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców. Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko w środkowej części

Świat Ciasta
Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem 128

Moje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić. Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki . Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć. Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele. Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar(...)pyszna kruszonka, polecam, zróbcie sobie takie. Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie