ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:75/1072)

Drożdżowe babeczki z rodzynkami 154

cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół(...)suszonych, możesz ten etap pominąć). Wzburzony zaczyn wlej do mąki wymieszanej z solą i wbij żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej jest to zrobić za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Podczas wyrabiania wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Kontynuuj miksowanie na najmniejszych obrotach przez kolejne 5 minut (ciasto powinno być rzadkie, lecz odchodzić od boków miski). Na sam koniec

Food Square
Pieczone pierogi drożdżowe z serem 276

krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru(...)mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu - do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto - ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu

Smakołyki Bereniki
Buchty z jagodami 492

Buchty z jagodami... Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami. Oprószone cukrem pudrem. Idealne do odrywania! Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 10 g suchych drożdży; 275 ml mleka (u mnie 0,5%); 60 g margaryny; 1 małe jajo; 2,5 łyżki cukru; 1/4 łyżeczki soli; skórka otarta z całej cytryny; 250 g jagód (u mnie mrożone); Cukier puder do oprószenia(...)dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić.  Następnie odrywać w miarę

Gospodyni Miejska
Rogale drożdżowe 174

przywołują właśnie wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po domu roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Na śniadanie, czy kolację - z masłem, miodem… mała rzecz, a cieszy. Do tego przepisu, powrócę jeszcze niejeden raz na blogu. A tymczasem – życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem 106

lodówki. 5) Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min. 7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym(...)stopni. 8) Upieczone ciasto wystudzić. Artykuł Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 111

Ciasto drożdżowe(...)formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło - było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam. Składniki: Ciasto: 340 g mąki orkiszowej szczypta soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka

Kocham..lubię..gotuję..
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 176

porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie pasuje sosik czosnkowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę(...)zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 220

Mróz i śnieg za oknem a w naszej kuchni roznosi się błogi zapach drożdżowego ciasta i cynamonu. Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi ciastami aż tu nagle - gdy spadł śnieg nabrałam takiej ochoty na domową drożdżówkę, że od razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem(...)jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę na keksa smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Powstały blok drożdżowy kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy je bokiem w formie. Ponownie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy nasza drożdżówka wypełni foremkę, smarujemy ją resztką masła, posypujemy cynamonem i cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka krucho – drożdżowa. 76

kawałek ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy odrobinę więcej niż wielkość blaszki. Ciasto najlepiej rozwałkowywac pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków. Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane ciasto. Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy(...)piekarnik do 180 C – grzałka góra – dół. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy podrośnięte ciasto i pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i polewamy lukrem. Artykuł Szarlotka krucho – drożdżowa. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
drożdżówka z budyniem i śliwkami... 162

wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania 144

białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła skórka otarta z 2 pomarańczy(...)Wbij  jajka, wrzuć otartą skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej więcej mleka. Odstaw do misy

Food Square
Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik 143

Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy rodzynki i odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto z masłem jest już gładkie, wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę miksujemy. 4. Następnie ciasto przykrywamy(...)przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół. 7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Jest mięciutkie i delikatne, bardzo polecam. I oczywiście, jak to jest wypiekami drożdżowymi, jest genialne pierwszego dnia

Kawa z mlekiem
Zwijane drożdżówki z orzechami 156

widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne! Składniki ciasta na 18-20 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli(...)szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej  Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem drożdżowym w roli głównej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami 201

Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie(...)razie potrzeby w tracie wyrabiania posypujemy rękę mąką i dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto należy przykryć (można użyć ściereczki, ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych z pokrywką). Czas wyrastania zależy od temperatury, około 1 godzina. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub matę i wałkujemy na a la prostokąt (około

Słodkie okruszki
Prosty przepis na paszteciki 145

barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży   Poniżej podaję dwa przepisy(...)jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery Prosty przepis na paszteciki - składniki  Ciasto drożdżowe na paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso

Cztery Fajery