ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:81/1072)

Drożdżówki z serem 70

Zapraszam po pyszny i szybki przepis na drożdżówki z serem. To moje ulubione bułeczki przygotowane z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym. Oczywiście w mojej wersji muszą być polane znaczą ilością słodkiego lukru. Ten prosty deser istnieje od pokoleń i występuje w wielu różnych odmianach na całym świecie. Każdy region ma własne podejście do klasycznej drożdżówki z serem. Bułeczki z serem(...)wieczorną przekąskę, do pracy, czy do szkoły. Ta prosta, ale pyszna kombinacja z czasem zachwyciła wiele podniebień. Ten przepis łączy w sobie dwa moje ulubione składniki – ciasto drożdżowe i pyszny polski biały ser. Musicie koniecznie przygotować tą pyszną przekąskę, zobaczcie jakie to jest proste i szybki. Pokażę Wam również w tym wpisie, jak przygotować domowy, błyskawiczny lukier, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie pączki dyniowe i trochę o białej obwódce 161

uzyskuje, ale ciemniejszą od reszty usmażonego pączka 😉 Podejrzewam, że w tym karnawale te pączki usmażę jeszcze raz i dla porównania nadzieję po usmażeniu. Wtedy zachowam też swój sposób wyrabiania ciasta drożdżowego, bo przyznaję, że mam inny w porównaniu z Weganonem. Podejrzewam, że większość z nas ma swój sprawdzony sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Ja do swojego dochodziłam latami, głównie zarabiając ciasto(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. kwadrans. Mus dyniowy wymieszać z alkoholem i cukrem. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać mus  dyniowy z dodatkami i 4 szklanki mąki. Wyrobić dokładnie. Odstawić pod przykryciem na kwadrans. Ponownie wyrobić ciasto. Tym razem wyrabiać dłużej. To jest moment, w którym może się okazać, że ciasto potrzebuje więcej mąki. Trzeba ją wtedy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 236

przypadku najsilniejszych wzrasta do 70%. Pieczywo i ciasta z mąki Manitoba dłużej zachowują wilgotność niż wypieki ze zwykłej mąki. Mąka Manitoba , to także mąka do ciasta drożdżowego, długo wyrastającego. Generalnie im dłuższy czas wyrastania, tym mąka powinna być silniejsza, czyli bogatsza w gluten, gdyż lepiej zatrzymuje dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji, co ułatwia spulchnianie ciasta. Dzięki temu ciasto dobrze(...)stosuje się ją do wyrobów cukierniczych na zakwasie. Do czego służy mąka Manitoba? Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati

mojewypiekiinietylko
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 147

Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch

Ostra na Słodko
PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ 262

cukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz z łyżką spirytusu(...)typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około 18-22 sztuk. UWAGA! Ciasto nie musi wyrastać jak typowe ciasto drożdżowe. Uformowane pączki wystarczy, że poleżą kilka minut zanim rozgrzeje się tłuszcz. Potem urosną jeszcze podczas smażenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Przepis na racuszki z jagodami 74

Przepis na racuszki z jagodami Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki jakie ciasto(...)głębokim tłuszczu rzucane łyżką wprost do gorącego smalcu lub oleju. Racuszki smażone na małej ilości tłuszczu smażą się dłużej, ale na pewno są mniej kaloryczne. Większa ilość sprawia że ciasto drożdżowe jest kąpane, wyższa temperatura sprawia szybsze wyrastanie i wysmażanie się ciasta. I jedne i drugie są pyszne, a wybór jak smażyć racuszki, każdy powinien podjąć sam. Przepis

Dieta moja pasja
Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką 181

Drożdżowe ciasto jakoś zawsze kojarzyło mi się z latem, owocami, wakacjami, szczególnie tymi spędzonymi na wsi. Rustykalnie, domowo i pysznie. Leniwe letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu

maniapieczenia
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 213

Pieczenie sprawia mi wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą

Apetyczna babeczka
Drożdżówka na serku homogenizowanym ze śliwkami 148

Ciasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant 60 g masła 200 g serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 94

drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło do rąk. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia: 30-40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto drożdżowe: 170 ml mleka 7 g drożdży suszonych(...)miękkiego lub roztopionego masła Dodatkowo: 400 g rabarbaru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 80 g mąki 40 g cukru * Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera i wyrób do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3-5 min) Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników * Ciasto po wyrobieniu powinno

Słodki Blog
Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. 198

krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)   Składniki: Ciasto: 2 i pół dag świeżych drożdży 2 łyżki śmietany(...)tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Budyń: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.  2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną

Izabelawkuchni
łatwa, smaczna leniwa drożdżoka z jabłkami, kruszonką... 157

przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając. Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha. Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować. Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę. Piekarnik nagrzany(...)180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec zawijany, strucla z makiem 239

wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)wymiesza\u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli

Mieszam w Garnku
Pączki nadziane dżemem z czarnej porzeczki 188

Kolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki na 20 pączków(...)ubijać około 7-10 minut). Do drugiej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i wlać podrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną. Za pomocą robota kuchennego ciasto bardzo dokładnie wyrobić (co najmniej 10 minut wyrabiania mikserem) . Na sam koniec wlać (powoli!) rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus. Ciasto ponownie wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto musi

Ugotować
Kukiełka drożdżowa – kuchnia podkarpacka 214

Kukiełka drożdżowa - kuchnia podkarpacka Kukiełkami nazywane są podłużne pulchne bułki, upieczone ze słodkiego ciasta drożdżowego. Ich historia sięga XV wieku, a popularne były i nadal są szczególnie na południu kraju. W zależności od regionu, kukiełki bywają plecione, lub gładkie. Miewają też postać wielkich, prostokątnych ciast. Na Podhalu kukiełkami nazywa się chałki. Kukiełka pełniła niegdyś rolę ciasta, ale bywała też spożywana(...)urodziny dziecka i kładła ją obok niego, by było silne i zdrowe. Podkarpackie gospodynie z Nowego Kamienia (powiat Nisko) mają swój szczególny sposób przygotowywania kukiełki. Do składników typowych dla ciasta drożdżowego dodają olej, co sprawia, że jest ono bardziej kruche i ma mniej chlebową strukturę. Składniki kukiełki wyrastają nie mieszane, a ciasto wyrabia się bardzo krótko, w odróżnieniu od tradycyjnych

Trzeci talerz