ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:86/1072)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 161

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, to idealna propozycja dla tych, co cenią swój czas i oryginalny smak. A przede wszystkim uwielbiają rabarbar. Gdy pogoda nie rozpieszcza mimo kalendarzowej wiosny. Słońca jest jak na lekarstwo, to trzeba sobie jakoś umilić dzień. Po tygodniu pracy, przy chwili wytchnienia, takie drugie śniadanie czy podwieczorek i wspólną rozmowę. Bo w dzisiejszych czasach, więcej czasu poświęcamy(...)Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę cukru, mleko, rozpuszczoną margarynę a w niej aromat arakowy lub inny ulubiony, wbijamy jajka, wsypujemy drożdże instant i przyprawę do sernika. Całość mieszamy

Karczma Honorietty
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 137

Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie(...)mąką). Ciasto Do mąki wbij żółtka, dodaj zaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach

Food Square
Automat do wypieku chleba marki Unold 192

mieszanego chleba, najczęściej używany program - VOLLKORN: do chleba pełnoziarnistego - WEISSBROT: do jasnego chleba o dłuższym czasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa(...)bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało nam się znaleźć zastosowanie dla programu "Ustawienia własne". Zwykle pieczemy chleby w piekarniku, ale wyrabiamy ciasto w maszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą 248

Drożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino

https:KKuchniaMniam
Chleb młynarza (na zakwasie) 214

letniej wody; 1/2 łyżki soli; Cały zaczyn.  Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)wymieszać ze sobą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut.  Po tym czasie dodać sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Chleb ulubiony (na zakwasie) 228

soli; Cały zaczyn.  Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. mąkę pszenną oraz sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na  4 godziny do wyrośnięcia

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy na zakwasie 240

mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki; Cały zaczyn.   Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj.    mąkę orkiszową, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - trwa to około 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 203

mnie typ 650); 19 g soli; 100 g pestek dyni. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 212

letniej wody; 1,5 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Pizza inaczej, Stromboli 226

Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek w środku. Do środka mąki wlać resztę wody, olej i wyrośnięte drożdże. Dodać sól, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie

Kuchnia Pokoleń
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 158

będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego ciasta drożdżowego to przede wszystkim długie wyrabianie ciasta i pilnowanie odpowiedniej konsystencji. Ciasto musi być wilgotne, niezbyt zbite i nie należy podsypywać ciasta mąką. Aby było miękkie

Mango Papaja
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 230

chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez  drożdży.   Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję(...)czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Chałka z kruszonką 86

Chałka z kruszonką, czyli drożdżowa chałka z kruszonką. Słodka chałka drożdżowa to nie jest wyczyn kulinarny, to łatwy wypiek, każdy sobie z nim poradzi! Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową chałkę. Ta chałka drożdżowa najbardziej smakuje nam z zimnym mlekiem prosto z lodówki, najlepiej jak jest posmarowana domowymi powidłami śliwkowymi ! Na blogu znajdziecie już przepis(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy jajka z resztą cukru i rozpuszczonym, chłodnym masłem. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe, rozciągamy i formujemy podłużną drożdżówkę. Układamy chałkę w podłużnej formie posypanej mąką, posypujemy maślaną kruszonką, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Chałkę pieczemy w temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 186

karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn z letniego(...)brazylijskie, laskowe, nerkowca) 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe

Food Square
Chleb z soczewicą na zakwasie 208

siemienia lnianego do posypania po wierzchu; Olej do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj.  mąkę pszenną, wodę, sól, ugotowaną, wystudzoną soczewicę i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto chlebowe przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Keksówkę wysmarować olejem i do tak przygotowanej formy przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem

Gospodyni Miejska
ciasto makowo drożdżowe 175

zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 60 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 2 całe jaja 2 żółtka szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną

Domowy Smak Jedzenia