ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:94/1038)

Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 199

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski. W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go.  Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć. Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z orzechami i miodem 113

który otrzymacie to miód prosto od pszczelarza bez cukru, leków i pestycydów! Wspierajmy polskich pszczelarzy i zachęcam do zakupów bo oprócz miodu znajdziecie jeszcze inne ciekawe produkty.  Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 0,5 łyżeczki soli 70 g cukru 2 jajka 50 g masła 150 ml mleka 20 g drożdży świeżych Nadzienie: 100 g orzechów(...)odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto

Ala piecze i gotuje
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 272

część przerabiam na puree, a mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny.      Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni. Próbowałam już wielu przepisów, ale dopiero ten okazał się idealny. Dlaczego? Bo już w czasie wyrabiania mnie zachwyca. Jest gładkie, mięciutkie, delikatne, pięknie wyrasta(...)tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego

Rozpustne gotowanie
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 348

dodatkiem: - 1 łyżeczki cukru odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować, a w tym czasie wsypujemy do miski: -   0,5 kg mąki  (ciasto drożdżowe u nas z najzwyklejszej pszennej ale można mieszać z razową jak najbardziej), -  1 łyżkę soli,  - solidny syp  ziół prowansalskich,  do tego lejemy: -  pół szklanki oleju(...)ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 137

Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :) Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię(...)żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę

Agusiowe smakołyki
Ciasto drożdżowe z truskawkami 100

Bezkonkurencyjne letnie ciasto na polskich stołach - drożdżowe. Rządzi od wieków i nie zapowiada się na to, żeby w najbliższym czasie miało(...)się to zmienić. Cudowny zapach unoszący się po domu podczas pieczenia przypomina czasy dzieciństwa. Podobnie podjadanie z miski surowej kruszonki. W sezonie truskawkowym warto pokusić się o dodanie do ciasta drożdżowego właśnie truskawek. Kompozycja jest rewelacyjna - pulchne drożdżowe ciasto, słodkie wilgotne truskawki i uzależniająco chrupiąca kruszonka. Uwielbiam

Milion Smaków
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 85

zastąpić pieczarkami, ale dodatek grzybów leśnych z pewnością podniosą walory smakowe farszu. Ciasto drożdżowe jest miękkie, bardzo delikatne i świetnie się wyrabia. Po upieczeniu paszteciki są lekkie i puszyste. Najbardziej mi smakują podane na ciepło Składniki na około 30-35 pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej 250 ml mleka(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Ja wykorzystuję mojego robota z hakiem , ciasto wyrabiamy mechanicznie przez około 6-7 minut. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek miski wyjmujemy ciasto, miskę robota smarujemy olejem i ponownie umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ręcznikiem lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 351

tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki(...)rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię

Smaczne Zdrowe
43. Drożdżowy puch 153

Przedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku. Ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 600 dag mąki(...)wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem jak inne piekarniki, ale ja ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce, dolną wyłączam gdyż ciasto zbyt mocno się spieka od dołu

Jadło i czytadło
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 199

Ostatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym . Tzn. może inaczej! Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;) Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam. Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna. I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej. Dziś(...)obiadu. Mięciutkie , puszyste … pycha! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 15 g * cukier – 10 g * mąka – 25 g * mleko – 75 ml CIASTO: * mąka – ok. 180 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * małe żółtko – 1 szt FARSZ : * pieczarki – 400 g * cebula – 2 szt * olej do smażenia * mleko

Ostra na Słodko
Brioszka 73

cukier puder, większą szczyptę soli oraz rozczyn z drożdży. Ciasto mieszam łyżką dodając po jednym jajku. Po wbiciu wszystkich jajek mieszam chwilę łyżkę, następnie wyrabiam ciasto dłońmi. Dodaję miękkie masło pokrojone na małe kawałki, wyrabiam ciasto przez – minut. Możesz wyrabiać je dłońmi lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może się lekko kleić, nie przejmuj się(...)Rano wyjmij miskę z ciastem, które urosło. Ciasto lekko powygniataj, zostaw na blacie kuchennym na 60minut, by się zagrzało. Foremki wysmaruj masłem i wyklej każdą papierem do pieczenia. Ciasto ułóż na blacie, stolnicy lub dużej desce do krojenia lekko podsypanej mąką i chwilę wyrób tworząc kulę. Podziel ciasto na kilkanaście małych kulek. Każda kulka surowego ciasta ważyła u mnie około

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 206

ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane czy paszteciki po ukraińsku), ale ponieważ jesteśmy w domu przyzwyczajeni do dość pikantnych(...)wybór padł na paszteciki z pikantnym nadzieniem. Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi z moimi modyfikacjami. Składniki - przepis oryginalny z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Ciasto 25 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 5 dag margaryny 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym 93

bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb z masłem ziołowym Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 300 ml wody 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g oleju Masło ziołowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)ząbki czosnku 1 cebula 1 pęczek pietruszki 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto

niecodziennikpary
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 138

sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie(...)znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów masła 50 gramów cukru pudru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania