serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka
dolcevitainmykitchenciasto jest znakomite a pomada ze śmietany i kakao smakuje wybornie, polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita. Przepis dostałam od Ani z Jaśminowej Kuchni. Jako II śniadanie do pracy czy szkoły też będzie super. Ciasto drożdżowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWystarczy garść mąki, olej i woda. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie jest z wałkowaniem – ciasto jest sztywnawe i trzeba docisnąć wałek. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku(...)ciasta drożdżowego, co ułatwia pracę. Poza tym ciasto zawiera olej i nie przywiera do podłoża, ani wałka, nie trzeba go cały czas podsypywać. Pamiętaj, żeby placki na tortille bardzo, bardzo cienko rozwałkować – placek powinien być niemal przezroczysty. Wtedy szybciej się piecze, a później lepiej smakuje. Placki na tortille z tego przepisu są nadspodziewanie miękkie i elastyczne. Musisz jednak pamiętam
Niedzielny kucharzPyszna i łatwa w przygotowaniu pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą. Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki 150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru(...)dolewamy 150 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut). Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce
cool and mintyPyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła
CookYourselfCiasto drożdżowe w nowej formie, do przygotowania z kremem czekoladowym, makiem lub marmoladą :) SKŁADNIKI 400 g mąki tortowej 200 ml letniego mleka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g masła lub margaryny ( roztopione ) aromat waniliowy szczypta soli 200 g nutelki 1 jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 100 ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru(...)gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 28 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykryć drugim
zielonacukinkaCiasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :) Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki: 1,2 kg mąki pszennej 25 dag cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 15 dag masła lub dobrej margaryny 6 jaj 10 dag świeżych drożdży szczypta soli 1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy(...)łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane
Apetyczna babeczkaczasu. Muszę przyznać, że wyszła smakowita. Mam nadzieję, że to nie szczęście początkującego bo mam zamiar piec ją częściej. Zrobiłam ją z cebulą, oliwkami i solą morską a do ciasta dodałam sporą garść tymianku ( nie miałam rozmarynu). Przeczytałam sporo przepisów i połączyłam je w jeden. Ok 700 g mąki ( zmieszałam szymanowską 450 z jakąś włoską 00) 100 ml oliwy(...)zielonych, pokrojonych w plasterki oliwek Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie. Mąkę przesiać przez sito i zmieszać z wodą drożdżową, oliwą i łyżeczką soli (tym razem użyłam miksera do ciast z drożdżowym hakami ;) ). Ciasto wyrabiać ok 4-5 min. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5h. Będzie dosyć
Jemy Pijemypamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)wyczerpania się masła. Ciasto powinniśmy wyrabiać nie krócej niż 12 -15 minut. Pamiętaj, że w cieście muszą mieć czas wytworzyć się wiązania glutenowe. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku
SMYKWKUCHNIDrożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiBardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię(...)robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię
Smaczna PyzaTakie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego(...)ogródku rośnie rabarbar z którym teraz sama wypiekam ciasta i mogę podać je swoim dzieciom z kubkiem domowego kompotu we własnym ogrodzie. Mieszkanie na wsi ma swoje plusy, zdecydowanie :-) Ciasto drożdżowe nie jest wymagające i łatwo stworzyć własny przepis znając kilka podstawowych zasad. A tak wyglądała szkoła mojej babci: Im luźniejsze ciasto tym delikatniejszy wypiek. Ciasta drożdżowego nie warto zbyt
Poezja Smaków - blog kulinarnyzdrowiej! Z tym przepisem dobrą pizzę zrobi każdy, nie trzeba być szefem kuchni. . Choć w tej pizzy nie ma drożdży, w niczym nie różni się od pizzy na drożdżowym cieście. Wszystko za sprawą samorosnącej mąki. Self rising flour jest produktem bardzo dobrze znanym w USA i Wielkiej Brytanii, gdzie została wymyślona gdzieś w połowie XIX w. jako sposób na dostarczanie(...)zacznie się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki) Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto
Niedzielny kucharzCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna
Kuchnia MagdaLenyPampuchy z jagodami znane też jako parowańce , buchty albo kluski na parze . To pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze nadziewane jagodami, a przed podaniem polane sosem jagodowym. Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż może się to wydawać. Doskonałe od razu na ciepło, ale też na zimno smakują równie dobrze. Miękkie, puszyste, pełne jagód. Co prawda sezon jagodowy już się zakończył, jednak(...)wlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko
Zrób to smacznie