treningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie(...)płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :) DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI: ~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~"~"~ GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE
Grunt to przepis!razem kiedy robię te drożdżowe bułeczki , znikają one w mgnieniu oka. Jagodzianki robię z jagodami leśnymi , na co zresztą wskazuje sama nazwa tych bułek. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego , które to ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu dzielę na mniejsze części. Każdą z nich wypełniam połączonymi z cukrem i proszkiem budyniowym jagodami. Po wierzchu drożdżówki posypuję lekką kruszoną(...)wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut, po czym miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części, po czym każdą z nich formować w kulkę, którą spłaszczać na dłoni. W miseczce wymieszać jagody z proszkiem budyniowym i cukrem. Pośrodku każdego placka drożdżowego ułożyć około
MeCooksNiezwykły przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Ten przepis krąży w naszej rodzinie od kilku pokoleń. To bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Niezwykłe i pyszne! Zachęcam do przeczytania kilku ciekawych porad dotyczących prawidłowego wykonania kruszonki do ciast. Uniwersalny przepis na kruszonkę do ciast wykorzystałam do tego własnie ciasta drożdżowego
AniaGotuje.pldomu unosi się zapach placka drożdżowego to aż ślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat) od mojej babci. Ciasto drożdżowe posiada o wiele mniej cukrów, niż choćby sernik. Drożdże są bogatym podkładem witamin z grupy B. Okazuje się, że w 100 g zawartych jest więcej witamin niż dziennie zapotrzebowanie dorosłego(...)Dodajemy rozczyn i znowu chwilę mieszamy. Na koniec wlewamy letnią margarynę rozpuszczoną z mlekiem i dokładnie wyrabiamy około 10 minut, można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku
Wołowina od rekinaroboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 3 żółtka 4 i 1/2 łyżki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło
Rozpustne gotowanieDrożdżówki upiekłam wczoraj rano dla naszych popołudniowych gości :) Ciasto drożdżowe robię na pamięć. Pomyślałam - uwinę się szybko, wsadzę do piekarnika i położę Franka na pierwszą drzemkę. O, jaka naiwna ja! Upaprana w cieście drożdżowym po łokcie, kolanami przytrzymywałam kuchenne szafki, a jak ich nie przytrzymywałam, to przenosiłam Franka w inne miejsce, bo zdążył wylać na siebie resztkę mleka z pustego
bistro mamaPrzepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz. Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niecałe 2 szklanki) 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)żółtko 1 łyżka masła roztopionego Glazura: 1 białko 1 łyżka mleka Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody * Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki połącz w misce Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min) Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia
Słodki BlogSłodkie bułeczki odrywane z białym serem Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką. Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka? No ok, może być... dwie słodkie bułeczki(...)Jeśli tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki to gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na 24 Słodkie bułeczki odrywane z białym serem - blaszka 36*24 cm SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 7 łyżek cukru 250 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Nadzienie: 400 g białego sera półtłustego
WSZYSTKO SMACZNEmasło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już będzie odstawiamy na około 2 godzinki. 10 min przed wyjęciem ciasta drożdżowego z miski przyszła kolej na zrobienie masy orzechowej: Składniki na masę orzechową : 400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny(...)wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką
Amatorka kuchennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy
Marta GotujeBabà w rumie (Baba al rhum), b abeczki z ciasta drożdżowego nasączone syropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący si ę po całym domu, kojarzy mi si ę ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego(...)Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych smaków wykorzystał jeden z francuskich cukierników, który stworzył dla króla babeczki idealne, delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nasączane rumem. Nazwa babeczki pochodzi natomiast od ulubionego bohatera książki króla , Ali Baby. Babà w rumie ma polskie korzenie, ale olbrzymi
La grande e la piccola cuocaCzas czytania: 3 min Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego , ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto
SprawdzonaKuchnia.plskąd te różnice. Przede wszystkim, babcia machała ciasto ręcznie i robiła to bardzo długo (trwało to chyba z 15-20 minut). Drugi powód? Blachy do ciast. Miały chyba milion lat. To wszystko wpływa na smak. I powiem Wam szczerze, cieszę się, że nigdy tego nie odtworzę w 100%. Nawet nie chcę. Składniki: ciasto: 100 g masła 0,5 kg mąki(...)palcami, wkładamy na chwilę do lodówki. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół). Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. U mnie było już gotowe. Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm. Artykuł Ciasto drożdżowe mojej babci pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy