Najlepsze ciasto drożdżowe piekła moja babcia. Postanowiłam na bazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami(...)Wyrośnięte ciasto posypujemy owocami (możemy lekko je wcisnąć w ciasto) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół). Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. U mnie było już gotowe. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ja ciasto piekłam w tortownicy o śr. 24 cm. Artykuł Ciasto drożdżowe z jagodami
Kardamonovyrównież tradycyjna pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką(...)się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju koncentrat pomidorowy lub ketchup oregano, bazylia (opcjonalnie) Jak zwykle robimy zaczyn, W połowie szklanki mleka rozpuszczamy pokruszone drożdże dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki
Piekielna Kuchnia Patismażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Ciasto drożdżowe : 300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy. Przygotowujemy zaczyn: w misce roztrzepujemy drożdże(...)miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to ok. 30 – 45 minut). Zmrożone masło ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubijamy pięścią (aby je odgazować), zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Zimne masło wykładamy na ⅔ prostokąta, pozostawiamy 1 cm marginesu. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od „pustej
Bon Appetit Małgorzatychyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę(...)odpowiednim nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt... Po pracowitym przedpołudniu w końcu mogę usiąść i opowiedzieć Wam bardziej szczegółowo o drożdżówkach, które przygotowałam. Ciasto drożdżowe, szczególnie w listopadzie, smakuje cudownie. Ciepłym domem, spokojem, relaksem. Nie można mu się oprzeć, szczególnie, gdy uzupełniają je wyraźne nuty kardamonu i cynamonu. Przepis na te supełki znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę
Trzeci talerzsoli, żółtka, śmietanę i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować(...)grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej). 4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami. Smacznego!!! Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji
Kuchnia domowa Aniczytelnicy doskonale wiedzą, że uwielbiam drożdżowe ciasto pod każda postacią! Może być na słodko, może być na słono, nigdy nie mogę się mu oprzeć. Już parę lat temu odkryłam, że nasza pyszna jesienna dynia doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Dzięki dyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor. Na blogu znajdziecie na to kilka(...)smakowitych przykładów: Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem A dziś zapraszam na klasyczne dyniowe bułeczki bez żadnych dodatków. Zjedzcie je tak, jak najbardziej lubicie. Ja lubię je z masłem i jakąś pyszną konfiturą lub z plasterkiem szynki. Będą też pyszne, jako dodatek do zupy, no chyba, że znikną kiedy będę jeszcze
Kulinarne przygody Gatitydzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście śliwki możemy zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i pyszne, a sam przepis nie jest skomplikowany, dlatego też praktycznie każdy może przygotować wyśmienity placek drożdżowy. Dopełnieniem całości jest przepyszna kruszonka, którą przygotujemy w ciągu minuty. Z... Tryb czytania Artykuł Ciasto drożdżowe pochodzi
PysiaGotuje.plPrzepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: 30 g drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 500 g mąki 2 jajka 100 g rodzynek(...)składniki na ciasto 5. Wyrobić ciasto 6. Dodać rodzynki 7. Przełożyć ciasto do podłużnej formy Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto drożdzowe z rodzynkami Artykuł Ciasto drożdżowe z rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plUpiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety(...)ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki . Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje się wyższą szkołą jazdy kulinarnej, ale wierzcie mi, że naprawdę nie trzeba wiele umiejętności żeby je zrobić. Podstawą jest żeby składniki miały zbliżoną, najlepiej tzw. pokojową, temperaturę - lekko
Smaczna Pyzawewnątrz ciasta. Tak jak gumowy balon stanowi barierę dla powietrza zawartego w środku. Powstanie glutenu jest niezależne od mechanizmów spulchniania ciasta . Proszek do pieczenia lub drożdże przyczyniają się do mechanizmu powstania cząstek powietrza w cieście. Jednak znając mechanizmy powstawania glutenu możemy sami przejąć kontrolę nad finalnym wyglądem naszego ciasta. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru składników. Jeśli robimy ciasto drożdżowe(...)białkom w formowaniu glutenu. Co za tym idzie ciasta wykonane na bazie mąki żytniej lub jęczmiennej, nie rosną tak bardzo jak ciasta pszenne. Tłuszcz jest substancją, która przeszkadza w procesie formowania się glutenu. Za tą przyczyną ciasta zawierające dużo mąki, ale i też dużo tłuszczu są nadal kruche. Do ciast drożdżowych tłuszcz dodajemy na końcu. Sprzymierzeńcem glutenu jest woda. Woda
SmartBake.plSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu(...)proszę dodać 1 łyżkę wody lub rumu). Kruszonka: 4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka. 5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około
Mała Cukierenkamnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego. Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500 250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól
Ala piecze i gotujeZobacz jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe . To mój ulubiony i najbardziej sprawdzony przepis na proste ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką. Krok po kroku opisuję jak je zrobić. To klasyka sama w sobie! - tradycyjny i sprawdzony przepis - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - ciasto drożdżowe na dużą blachę
AniaGotuje.pl