ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:235/1072)

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 202

moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do siebie. Są dziedziny (np. wyrabianie ciasta drożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne(...)łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek Wykonanie w TM5: Do naczynia miksującego wkładamy cukry, drożdże, mleko - mieszamy 2min 30s/50C/obr.4. Dodajemy żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz mąkę - wyrabiamy ciasto 1min 30s/interwał. Ciasto formujemy w kulę (ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto), lekko oprószamy mąką i przekładamy do suchej miseczki

peggiwkuchni
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 106

chyba najbardziej puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam. Sekret tej wyjątkowej drożdżówki z rabarbarem do dodatek jogurtu naturalnego. Musisz wypróbować ten przepis! :) Składniki (blacha o wymiarach dna 26x20 cm.): Zaczyn: 30 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej Ciasto: 500 g. mąki pszennej 2 jajka 70 g. masła 250 ml. lekko ciepłego mleka

Delicious Place
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 301

sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej(...)około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym

Plate of Joy
Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania 108

Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania , a może drożdżówka dla leniwych? Jak ją nazwę, to i tak będzie to jedno z najszybszych ciast drożdżowych, które naprawdę szybko znika. Zamarzyła mi się miękka drożdżówka posmarowana masłem, ale uwierzcie, że jest wspaniała bez Czytaj więcej

Di gotuje
Bułeczki drożdżowe z serem 249

Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej

Kuchcik gotuje
Walentynkowe bułeczki cynamonowe 205

zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.   Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie cynamonowe 150 g masła, miękkie 50 g cukru(...)łyżki cynamonu Lukier 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny posypka w kształcie serc Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia. Najlepiej zachować trochę mąki i dodać ją w razie potrzeby. Zawsze mówię, że mąka mące nierówna. Aby uzyskać puszyste

codojedzenia
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 271

Jedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis  z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie

Na słodko lub wytrawnie
Brioszki sycylijskie col tuppo 162

obrazowany przez pomponik z ciasta na brioszce. W cieście wyraźnie wyczuwalna jest nuta pomarańczy i brioszki dobrze smakują nawet kolejnego dnia, nie wysychają, jak nie raz zdarza się to ciastom drożdżowym. Bułeczki wychodzą puszyste i miękkie i idealne są do mleka, jak zwykle u nas, czy do kawy. Po raz pierwszy używałam do wypieku mąki „00”, bo taką(...)przepis Ja jakiejś szalonej różnicy prawdę mówiąc nie poczułam, ale jak każą, Monisia robi. Gdzieś czytałam, że ta mąka 00 to wielka ściema, z kolei w innym, że np. ciasto do pizzy to tylko z tej mąki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja bułeczki smarowałam białkiem, bo akurat miałam takie osierocone W oryginalnym przepisie jest to żółtko. Przepis pochodzi

Mieszam w Garnku
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 284

mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy

Słodka Strona
Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej 296

osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie

Kuchenne Wariacje
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 403

czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki(...)makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie

My Culinary Art
Cebularze 145

wykorzystanie większej ilości cebuli. Ten przepis na cebularze wymaga tylko kilku składników i minimalnego wkładu czasu na jego przygotowanie. Ten przepis łączy delikatnie pikantną cebulę z delikatnym puszystym ciastem drożdżowym. Oczywiście, najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak tylko chwilę przestygną. Jednak mogą być również podawane później jako przekąska na zimno. Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję(...)drożdże wyjąć wcześniej z lodówki na minimum 2 godziny przed przygotowanie. Muszą nabrać temperatury pokojowej. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. Jeśli chcecie uzyskać znacznie lepszy smak bułeczek drożdżowych to wymieszajcie wodę z mlekiem w równych proporcjach. Cebularze przepis Na początku musimy przygotować rozczyn. W tym celu do miski kruszymy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i połowę wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 281

pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy sól, oliwę z oliwek i na początek ok. 1/3 przygotowanego mleka z wodą. Mleko powinno mieć

Ratunku obiad
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 266

buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis  podstawowy znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej(...)zapienią’, a następnie dodajemy je do mąki; W przypadku suszonych drożdży ‘instant’ możemy dodać je od razu bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas

vaniliowoczekoladowa
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 114

przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio

Zrób to smacznie