ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:238/1072)

drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 199

mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne(...)przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie do tej samej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

chili & sugar
Zimna drożdżówka 179

pierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów

Mania Wypiekania
Paszteciki z pieczarkami 129

się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 5 łyżek ciepłego mleka 5 łyżek śmietany 18% 1 żółtko 250 g margaryny do pieczenia szczypta soli 1 jajko(...)stolnicę, następnie dodajemy margarynę i dokładnie siekamy ją razem z mąką. W szklance mieszamy śmietanę, żółtko i szczyptę soli, następnie dodajemy wszystko do mąki razem z drożdżami. Wyrabiamy nasze ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Ciasto dzielimy na pół, część której nie używamy trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy pierwszą części na długi prostokąt i nakładamy na nią połowę farszu rozsmarowując

Mostek w kuchni
Tefal i-Companion opinie 100

profesjonalistę przystało. Co można zrobić w Tefal i-Companion Znaczniej więcej niż początkowo oczekiwałam. Przygotowanie obiadu, ciasta lub deseru zajmuje dosłownie chwilę. Tefal i-Companion posiada opcje: gotowania, podsmażania i duszenia, gotowania na parze, zagniatania i wyrabiania każdego rodzaju ciasta, także drożdżowego, chlebowego i na makaron, ubijania,  mielenia i blendowania. mieszania składników, kruszenia lodu. Niewątpliwą zaletą jest 14 programów(...)manualny pozwala na dostosowanie czasu, temperatury i szybkość pracy urządzenia do naszych wymagań. Zakres temperatur wynosi od 30 do 150 stopni, robot sprawdza się więc zarówno w przypadku wyrastania ciasta drożdżowego, jak i przygotowywania potraw wymagający obróbki termicznej w wysokich temperaturach.   Tefal i-Companion opinie w Internecie ma bardzo dobre i rzeczywiście jest to profesjonalne urządzenie typu "wszystko

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką 167

chrupiącej kruszonki. Drożdżówka sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej(...)cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru  łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód/borówek Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam

Smakołyki Asi
Pączki z wątróbką 308

tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem i cukrem pudrem. Przepis inspirowany pączkami podawanymi w restauracji „Pod Zamkiem” w Kętrzynie. Kategoria: Krycha i Zdzichu na melanżu Tagged: ciasto drożdżowe , majeranek , miód , tymianek , wino , wątróbka

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
O śniadaniowych rogalikach i marzeniach! 219

mnie w domu, ja ciągle z zachwytem i niedowierzaniem na niego spoglądam! Skoro taki pomocnik został mi sprezentowany trzeba było zabrać się do roboty! Na pierwszy ogień poszło ciasto drożdżowe. Co do rogalików, są pyszne! Robiłam je praktycznie dzień po dniu, bo w takim tempie zniknęły! Mięciutkie i puchate w środku, szybkie i bezproblemowe, idealne z masełkiem - wspaniale będą pasowały(...)rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć

Plate of Joy
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM I ZIOŁAMI – idealne na śniadanie i na piknik! 115

dipy! Inspiracje z ich dodatkiem zobaczyć możecie na stronie: https://naturalniezepyszny.hochland.pl/przepisy/     Tak jak Wam pisałam wyżej przygotowałam przepis na fantastyczne, puszyste, niezwykle mięciutkie bułeczki drożdżowe. Puszyste ciasto przykryte serowym nadzieniem i ziołami tworzy pożywną i fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Koniecznie spróbujcie i Wy! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI(...)posmarowania * sezam do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy (ja to robię robotem z hakiem) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią (szczelnie) i odstawiamy na 30 minut

Ostra na Słodko
Walentynkowa pizza 206

będzie doceniona 😉 Co powiecie na pizzę w formie serca ? Możecie ją przygotować w różnych wersjach smakowych dla każdego inną według ulubionych smaków. 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕 💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕 Przepis na ciasto drożdżowe do pizzy znajdziecie tutaj  https://zielonacukinka.blogspot.com/2016/03/ciasto-na-pizze-pizza.html

zielonacukinka
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 262

Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 179

Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)gram rabarbaru Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar

Bajeczna Kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 223

poprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :)   Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej(...)tłuszcz+bułka tarta do formy Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam

Smakołyki Asi
puchate drożdżowe ze śliwkami... 183

obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze drożdżówki z czereśniami 151

Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić(...)drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ OWOCOWĄ 201

Ciasto drożdżowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Delektuję się jego zapachem jeszcze w trakcie pieczenia. Najbardziej lubię cieplutkie ze szklaneczką mleka. Przygotowuję je ze świeżymi owocami, konfiturami, serem i budyniem. Ten przepis to ostatnio mój ulubiony. Jest puszyste, pięknie wyrasta, zachowuje świeżość, również następnego dnia. Zrobiłam je , wykorzystując konfiturę jagodową z zeszłego roku ale równie dobrze można je upiec(...)dowolnymi owocami. Na dużą blachę o wymiarach   potrzebujemy: Składniki na ciasto 0,6 -0,7kg mąki pszennej 60 g drożdży 1 duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła 4 łyżki wody Składniki na kruszonkę: 40 g masła w temp pokojowej kilka łyżek maki kilka łyżek płatków owsianych 3 łyżki cukru

WYSPA SZCZĘSLIWA