ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:238/1038)

olejowa drożdżówka z serem i truskawkami... 108

nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki 386

Smażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe . Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki

Smakołyki Bereniki
pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką... 38

grubsze kawałki i powciskać w ciasto. Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie - pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek z kruszonką i delikatnym lukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 212

zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki

Gospodyni Miejska
RACUCHY DROŻDŻOWE 135

miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Smaczne Zdrowe
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 93

przygotować zaczyn: zamrożone zalać lekko ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać żeby się rozpuściły, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać ponownie i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn w przypadku przygotowania drożdżowego ciasta to zawsze bezpieczna opcja, żeby sprawdzić czy drożdże są dobre. Wyobraźcie sobie, że wrzucacie wszystkie składniki od razu do miski, wyrabiacie ciasto, ono stoi godzinę, drugą, trzecią(...)małe pęcherzyki powietrza lecą ku górze, ową piankę tworząc. Uwaga: nie wszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu.  Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy

Obiad gotowy
Drożdżowe bułeczki do odrywania z kremem orzechowo-czekoladowym i cynamonem 105

Chciałabym napisać, że bułeczki te możecie przygotować sobie wcześniej, a na drugi dzień zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, ale nie mogę, bo tego nie

Smaki Na Talerzu
Ulubione słodkie bułeczki z cynamonem i morelami 53

Cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki z cynamonem wypiekam na szereg sposobów. Dzisiaj upiekłam cynamonki z suszonymi morelami. Dodatek moreli sprawia, że cynamonki mają lekkokwśny posmak. Zmieniłam też

codojedzenia
Smak z dzieciństwa – racuchy na drożdżach według przepisu mojej babci 65

ciasto na racuchy na drożdżach Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie. Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto. Przykrywam ściereczką(...)racuszków Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię. Smażę ciasto na racuchy drożdżowe z każdej strony po około 2 minuty, az lekko się zarumienią i wyrosną. Pozostałą część ciasta cały czas trzymam

W Kawiarence
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach / Crusty Bread Rolls 75

wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania. Jeśli ciasto na bułeczki wyda Wam się zbyt klejące, możecie lekko podsypać je mąką(...)gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki (jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, być może będzie konieczność dodania

Lekcje w kuchni
Makowiec drożdżowy 306

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:)   Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta): 600 g mąki 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko podgrzanego 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
Lukier cytrynowy 25

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print

SmartBake.pl
Jaki robot kuchenny wybrać? 41

stali nierdzewnej. Standardowe roboty z misą oferują podstawowe funkcje, jak mieszanie, miksowanie czy ubijanie. Ich mieszadła obracają się wokół własnej osi w sposób jednokierunkowy. Nadają się zatem do wyrabiania ciasta kruchego lub biszkoptowego, mieszania kremów czy ubijania białek na bezę . Robot planetarny Zelmer ZKR 1300B (źródło: https://inlago.pl/produkt/robot-planetarny-zelmer-zkr-1300,65876) Robot kuchenny z malakserem Jest to robot kuchenny wielofunkcyjny , który też(...)stanie wykonać urządzenie.  Dostępne w sprzedaży urządzenia zwykle mają silniki o mocy od 350 do 1500 W . Jaka moc robota będzie odpowiednia? Jeśli chcemy mieć mikser do ciasta drożdżowego albo ciasta na chleb, to powinniśmy wybrać model o mocy powyżej 800 W . Jeżeli robot ma też pełnić funkcję maszynki do mielenia mięsa, to warto postawić na model o mocy

Słodkie okruszki
Drożdżówki z rabarbarem 36

smak sprawią, że będą idealnym dodatkiem do letnich śniadań i podwieczorków. Warto spróbować tego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi drożdżówkami z rabarbarem Drożdżówka z rabarbarem składa się z drożdżowego ciasta, a w środku zawiera kawałki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowe cynamonki 40

się z umilaniem jednak bardziej ponurych dni tej pory roku. Cynamonki z dyniowego ciasta drożdżowego z nutą pomarańczy smakują wspaniale i jestem pewna, że posmakują każdemu, kto się skusi. Z tej porcji możecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree

Mienta blog
Drożdżowy warkocz z jabłkiem i rodzynkami 70

Do kawy, herbaty, czystka, kubka kakao, idealne ciasto. Aromatyczne jabłka i kremowe rodzynki to połączenie idealne, spróbujcie koniecznie. Ja ze swojej strony powiem tylko że znika

Moje Małe Czarowanie
Gwiazda serowa 64

Gwiazda serowa to niezwykle efektowny wypiek. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole - bardzo ją lubię i moi domownicy również :)

Prosty przepis na
Racuchy z truskawkami 57

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g truskawek, masło klarowane

królestwo garów
Racuchy z rabarbarem 61

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g rabarbaru, 1 łyżka

królestwo garów
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 64

łyżki oliwy do ciasta 2 łyżkę oliwy do gotowania makaronu sól Z podanych składników zagnieść ciasto, musi być bardzo dobrze wyrobione, tj. gładkie w dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 57

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 67

łyżki oliwy do ciasta 2 łyżkę oliwy do gotowania makaronu sól Z podanych składników zagnieść ciasto, musi być bardzo dobrze wyrobione, tj. gładkie w dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 57

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
MixStar robot kuchenny z podwójnymi mieszadłami 73

ciasta.  Robot z podwójnymi mieszadłami To co wyróżnia robot kuchenny MixStar'a na tle innych urządzeń, to specjalnie zaprojektowane podwójne, przeciwbieżne mieszadła. Możesz ich używać do miksowania zarówno gorących, jak i zimnych składników. W komplecie znajdziesz trzy rodzaje końcówek, które obracając się wokół własnej osi, krążą jednocześnie wokół misy. duże podwójne haki ze stali nierdzewnej do zagniatania ciast drożdżowych

Cztery Fajery
Paszteciki z pieczarkami 79

farsz: 2 cebule około 1 kg pieczarek 3 łyżki oleju do smażenia 2 – 3 łyżki masła do smażenia 2 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 580 g mąki pszennej ( typ 650 ) 2 jaja rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła pół łyżeczki(...)solą wlałam wyrośnięte drożdże, a także mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Na samym początku mieszałam masę drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. ( można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego ) Ręcznie ciasto wyrabiałam około 10 minut, aż ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić mi od miski. Na blacie posypałam mąką i chwileczkę jeszcze zagniatałam. Z ciasta zrobiłam kulę

Olcia gotuje!
Cebularze lubelskie 182

zdawałam sobie sprawy, że cebularz jest charakterystyczny dla regionu, w którym mieszkam, myślałam, że wszędzie takie placuszki są popularne.Nie było jednego przepisu na tego rodzaju wypieki, gospodynie zarabiały drożdżowe ciasto i nakładały na [...] Artykuł Cebularze lubelskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Jabłkowe supełki 121

pyszności. W garnku z mocno rozgrzanym olejem wydymają złote brzuszki drożdżowe supełki przeplatane jabłkami z cynamonem - jednym z pyszniejszych, jesiennych smaków. Puszyste i mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego). Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 62

wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;)  Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1)       20 g świeżych drożdży 2)       400 g mąki pszennej 3)       220 ml ciepłej wody(...)oraz dwóch łyżek mąki i odstawiamy na około 10 minut. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2.      Wyrośnięte ciasto

Na kulinarnym poligonie
Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką 93

Klasyka gatunku. Pierwsza rzecz, jaką robię, kiedy pojawia się w sklepach prężac się swoimi różowymi łodygami. Wrzucam do koszyka, zagniatam ciepłe ciasto drożdżowe, napełniam je delikatnym twarogiem i wkrajam jego kwaskowate łodygi. Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką to mój ulubiony sposób na Read More Artykuł Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 116

Drożdżowe ciasta od zawsze cieszą się u nas powodzeniem, szczególnie w okresie wiosennym. Obok pysznych ciast z dodatkiem sezonowych owoców, królują chałki, bułki i rogale maślane oraz drożdżówki. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne delikatne i puszyste a zarazem bardzo wilgotne drożdżówki z serem. Nas zauroczyły totalnie, piekłam je już kilka lat temu, potem jakoś tak zostały zapomniane i teraz mają swój

Smaczne Zdrowe
Lukier cytrynowy 72

Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru

SmartBake.pl
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 148

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Wieniec drożdżowy na 3 króli 81

stycznia święto trzech króli jest dniem wolnym od pracy zgodnie z tradycją warto przygotować wyjątkowe ciasto związane z tym świętem, Placek rosca de Reves ma formę zaplatanego wieńca, z ciasta drożdżowego, ozdobionego kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie na królewskiej koronie. U mnie zostało zmodyfikowane przygotowane w dwóch wersjach. Składniki

Kulinarne pyszności Molki
Imprezowy chlebek ziołowy 157

bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę, czosnek, zioła i suszone pomidory umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na drobne kawałki

Zawsze głodna!
Kajzerki 81

łyżeczka cukru łyżeczka soli jajko 2 łyżki oleju lub masła Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajko, olej i zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych.  Gdy ciasto będzie już gładkie i elastycznie, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie  podzielić je na 10 części

wyzwania kuchenne
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 160

minut. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy również użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W tym czasie jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Kulinarne przygody
Chleb z ziarnami 107

ziarnami Wykonanie: Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju,  ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto

Pomysłowa kuchnia
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 74

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealn The post Przepis na pizze. Ciasto na pizze. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami 133

sałatki . Dziś przepis, który Was pozytywne zaskoczy – Pieczone pierożki z bobem i suszonymi pomidorami. Dla mnie połączenie bobu i suszonych pomidorów jest po prostu poezją. Do tego delikatne, drożdżowe ciasto i mamy cudowną przekąskę A i zapomniałam wspomnieć, w dodatku to danie przyjazne dla wegetarian i wegan Choć oczywiście mięsożercy powinni po nie sięgnąć Pieczone pierożki z bobem

365 dni dookoła kuchni
Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską 138

Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.  Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wieczór

Zielona Kuchnia
Drożdżówki z grzybami i serem 162

Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym

Kulinarne pyszności Molki
Drożdżówki z agrestem 123

było coś zrobić Padło na drożdżówki <3 Standardowo robi się je zwykle z jagodami (szukasz przepisu na mega jagodzianki? zapraszam tutaj – domowe jagodzianki ), jednak tym razem cudowne drożdżowe ciasto wypełniłam słodkim nadzieniem agrestowym. I to był strzał w dziesiątkę Drożdżówki z agrestem są cudownie pyszne Zresztą co będę Wam opowiadać, sami spróbujcie Drożdżówki z agrestem przepis

365 dni dookoła kuchni
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 129

momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste. Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem 262

Powoli rozpoczynamy sezon rabarbarowy. Rabarbar to roślina mająca wiele cennych właściwości leczniczych. Ja najczęściej wykorzystuje go do przygotowania ciast lub kompotu. Tym razem wykorzystałam rabarbar do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Ciasto wyszło przepyszne. Jest warte polecania. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 250g margaryny, ½ szklanki cukru, 2,5 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 136

bakaliową bardzo szybko przygotowujemy, tylko mleczko kokosowe zagotowujemy,  mak dokładamy, z żurawiną, orzechami, rodzynkami i migdałami mieszamy. Lekko dosładzamy, cukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy.  Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało

Moniki Smakołyki
Bułki na parze, czyli pampuchy 160

lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy  około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat

Smak mojego domu
KWIATKI Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE 160

rodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie.  Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków  😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka =  💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży

Walijskie Pichcenie
Ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej 139

rodzice dobrze o tym wiemy. Któż z nas nie znalazł w plecaku swojego dziecka starej kanapki albo niezbyt ładnie pachnącego woreczka z mętną już, a niegdyś spożywczą […] Artykuł Ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Rogaliki z budyniem i malinami 128

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. 137

lubi drożdżowego ciasta? ja uwielbiam i bardzo często gości na moim stole. Kombinacji milion a smak obłędny! dziś z rabarbarem. Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru  5 dag masła   Nadzienie; ok 70 dag rabarbaru 4-5 łyżek cukru (lub więcej) 2 łyżki wody   Kruszonka

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami (na drożdżach) 168

sól. Wymieszać. Wlać zaczyn (zaczyn nie musi wyrastać) oraz olej. Dodać pokrojone, suszone pomidory oraz oliwki i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto (ja zagniatam mikserem, przy użyciu haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć

Gospodyni Miejska
Sezamowe brioszki do hamburgerów 160

żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Użyj wtedy haka do ciasta drożdżowego. Zagniataj ciasto przez 10 minut, następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto

codojedzenia
Tebirkes duńskie bułeczki 146

posmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania  Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera    z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące),  przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki 166

zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem

Gospodyni Miejska
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 146

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła

Walijskie Pichcenie
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi 3769

żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła. Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi. Pierogi gotować partiami

Gospodyni Miejska
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 137

jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ryżowe ze śliwkami 371

Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno

Trzeci talerz
Tebrikes -duńskie bułki maślane 135

łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie  dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się

Moje domowe kucharzenie
Grzebyki - ciastka półfrancuskie 235

stolnicę. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lódówki i, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy

Gospodyni Miejska
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 194

akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana

Nerds Kitchen
Pizza - gwiazda z serem i szynką (z automatu) 302

Jeżeli często robimy pizzę, to warto urozmaicić ją poprzez nadanie kształu innego niż zwykle. Ta pizza w formie gwiazdy na drożdżowym cieście wypełniona jest szynką i żółtym serem. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Bajgle 319

ruszenia drożdży".   Ciasto właściwe: Po tym czasie do zaczynu dodać wszystkie składniki z ciasta właściwego (woda, mąka, sól) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W początkowej fazie wyrabiania można pomóc sobie podsypując odrobiną mąki.   Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski uprzednio oprószonej mąką

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza Margherita 180

podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż do uzyskania sprężystego i nieklejącego się ciasta. * Można ręcznie bądź mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. **     Po tym czasie ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować okrągłe spody

Nastoletnie Wypiekanie
BRIOSZKI ZAKRĘCONE I BAARDZO SMACZNE 138

mogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy!  Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne!  Polecam gorąco

Walijskie Pichcenie
Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem 130

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ). Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto jest sprężyste i nie powinno kleić się do rąk). Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 122

dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika

Karo in the Kitchen
Kokosowe pączki z budyniem 216

ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.    Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki maxi kokosowe (wg Gordona Ramsay'a) 134

/polewa/sos (użyłam cukru trzcinowego w płynie) Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać z wiórkami.  Dodać roztrzepane jajko i powoli (mieszając) dolewać mleko - do uzyskania konsystencji dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego/racuchowego. (Ciasto powinno być delikatne i pulchne.) Na koniec dodać miód/cukier, ewentualnie dosypać odrobinę soli. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej

Di gotuje
Tradycyjne pączki z marmoladą 527

ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.    Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko

Nastoletnie Wypiekanie
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 174

minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".  Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Pod koniec wyrabiania wlać jeszcze ciepłe masełko

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki pieczone 126

minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".    Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Uformować z ciasta kulę i umieścić ją w oprószonej mąką

Nastoletnie Wypiekanie
Cynamonki- odrywane bułeczki 236

Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".     Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie

Nastoletnie Wypiekanie
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 256

pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka na sterydach!” Mimo, że smak drożdży jest w ogóle nieodczuwalny. Dla mnie to połączenie tradycyjnego słodkiego ciasta drożdżowego i ciasta na francuskie brioche. Panettone jest naprawdę pyszna, warto spróbować!   PLAN PRACY: Dzień 1 rano – naszykować rodzynki Dzień 1 wieczorem – zrobić ciasto Przez noc – pierwsze wyrastanie Dzień

Karo in the Kitchen
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 119

czasie podsypujemy blat mąką i wyrabiamy kilka minut ciasto , będzie się kleiło ale starajmy się dodawać jak najmniej mąki , ja zagniatałam silikonową łopatką do krojenia ciast drożdżowych :)  1/3 ciasta odkładamy na bułki i z reszty formujemy prostokąt o długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo

Wypieki Rene
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 148

dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 207

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 137

formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia jest to jakie ciasto pieczemy, można przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem.  Kolejnym atutem formy jest to że ciasto się nie przypala oraz

Pychotkaaa
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 143

mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.  2. Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane rogaliki śniadaniowe 234

temperaturze pokojowej. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb szwajcarski na drożdżach 149

mąki pszennej typ 500 370 g wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży Przygotowanie:  Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie elastyczne. Zajmuje to średnio 10 minut. Można również wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto włóż do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i z każdej

Food Square
Placek drożdżowy ze śliwkami i orzechami włoskimi 76

Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów. Czytaj więcej

Wiem co jem
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 86

Wariacje na temat nowalijek...tym razem próbuje do tarty ciasto drożdżowe SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki   200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla   1 jajko 1 łyżka śmietany  sól morska i świeżo

MarciochaKucharzy
Gerbaud 126

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam  tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 118

Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe

Pełny talerz
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 214

czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 30 minut 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach

Luźna Kuchnia
Pączki 132

dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony

dom-agi.pl
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 179

podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, aż podwoi

Kuchnia domowa Ani
Pączki 120

podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość

Kuchnia domowa Ani
Stromboli 159

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego

Krakowskie smaki Ani
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki 171

ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne"). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy

Słodka Strona
Pączki ziemniaczane 537

masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego - UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia - z ciasta odrywać średniej wielkości kawałki (należy wziąć pod uwagę fakt, że pączki mocno urosną podczas krótkiego leżakowania oraz smażenia), formować pączki, układać w sporych

Smakołyki Bereniki
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 234

solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Przed podaniem odcedzić. Lane kluski: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z podanych składników wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję lekko rzadkiego ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam woreczka na mrożonki, bo jest wytrzymały i się nie przerywa) i odciąć jeden z narożników (otwór ma być wielkości orzecha laskowego

Oryginalny smak
Cynamonowo - kardamonowe bubbles 145

jestem fanką mleka samego w sobie, tak cały nabiał to dla mnie podstawa. Jedną z najprzyjemniejszych chwil dnia jest właśnie ta, kiedy można usiąść, oderwać kawałek drożdżowego ciasta i popić zimnym mlekiem. A jeśli do tego wszystkiego dołączy cynamon i kardamon, to taki zestaw mógłby być serwowany na kozetkach u psychologów.... jeśli jeszcze ktoś okryłby kocem nogi. Niezwykle poprawia nastrój

bistro mama
Bułki na jogurcie 183

używamy maszyny do chleba, umieszczamy w  misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio  na obsypanej mąką blasze

Stare Gary
Ucierane jogurtowe z rabarbarem 155

Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy! Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe . Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane. Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają

Ostra na Słodko
Ciasteczka korzenne 217

piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około

Gospodyni Miejska
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 140

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,  ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego

Walijskie Pichcenie
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 218

Fajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka  otulona jest w drożdżowe ciasto z ziołami ,dodatkowo można posypać je serem żółtym ale niestety zabrakło mi go :)  .  Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem. Składniki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pszenne placki z jalapeno i chili 186

sól i ponownie wymieszać.  Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne

Gospodyni Miejska
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 258

olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz

Gospodyni Miejska
Indyjskie placki roti 209

Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto posmarować olejem. Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę. Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo

Gospodyni Miejska
Knedle ze śliwkami 196

mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy

Gospodyni Miejska
Pierniczki Katarzynki 169

kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki). Zagniecione ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość

Gospodyni Miejska
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 208

sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 185

stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 225

robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
Chleb polski 190

robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, mąkę, otręby owsiane, wodę, miód, sól i drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując

Gospodyni Miejska
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 187

być pyszne! Moje kawałki kurczaka doprawiłam przyprawą meksykańską oraz papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością cebuli i  papryki: czerwonej i żółtej. Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie.  Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 30 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oliwy

Walijskie Pichcenie
babka drożdżowa z rodzynkami... 112

mleka i odstawić na 30 minut do misy robota dać całe jajka i widelcem je rozbełtać dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki w kokosowej obręczy 142

rozczynionymi wcześniej drozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie - polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Porcje ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Croissanty 146

przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty są czaso i pracochłonne. Ręce potem bolą, bo trzeba

Kulinarne przygody Gatity
Różowy makaron 196

masy buraczanej dodałam jajka, oliwę i sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam. Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt mokre, można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo - musi być gładkie i elastyczne). Gotowe ciasto podzieliłam na porcje i każdą z nich rozwałkowałam (na obsypanym

Kulinarny Pamiętnik