nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex 1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu ciasto: około 500 g mąki(...)Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze
Gotuj Sam!Bardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościsama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :) Składniki: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej(...)stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia
zadanie-gotowaniePełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką to wspaniały pomysł na zdrowy podwieczorek - po kilku modyfikacjach wspaniale sprawdzą się jako jagodzianki dla cukrzyka . Takie drożdżowe, maślane bułeczki z jagodami pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy. Łatwe drożdżówki z jagodami udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych(...)Wasze razowe drożdżówki z jagodami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami
Lekcje w kuchnisię tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie(...)podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę
Codzienna kuchnia niecodziennadodatek do śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne, ale tak naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją(...)łyżki ciepłej wody. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut). W dużej misce wymieszaj mąką z łyżką soli oraz wyrośniętym zaczynem. Wyrabiaj ciasto powoli dodając resztę wody wymieszaną z oliwą. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Gotowe przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie
365 dni dookoła kuchniklasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki, ale po kilku latach wciąż coś w nim zmieniam, coś(...)dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad
Blondynka Gotujesię też kapuśniaczki, a ja ambitna bestia od razu zaoferowałam się, że jasne zrobię, bardzo chętnie. Chwila paniki, a jak nie wyjdą? Ale jak mogłyby nie wyjść, przecież to ciasto drożdżowe, na które przepis postanowiłam wykorzystać ten, który jest na stronie Moje Wypieki , a farsz chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech(...)żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte pierwsze jeszcze ciepłe od razu zniknęły z talerza. Ciasto jest świetne, mięciutkie i delikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto
Blondynka Gotujemięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :) Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła 12 truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej(...)Wymieszaną wstępnie masę, wyrabiać dalej hakiem miksera (lub ręcznie) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski
Świat Ciastaserem feta”. Miałam tylko jeden dylemat, nie wiedziałam jak taki chlebek przyjmie moja „ fanatycznie drożdżowo-pizzowa” rodzina. W ostateczności stanęło na tym, iż szpinak i ser będzie, ale w cieście drożdżowym, zaplatanym w warkoczyk. Z góry wiedziałam, że córki będą kręcić nosem, więc dla nich wersja z włoską mortadellę i żółtym serem emmentaller. Obie wersje polecam bardzo, sa idealne(...)piknik. Teraz patrząc na cuda dziewczyn, trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu. Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta Składniki na dwa spore warkoczyki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki manitoba 250 ml ciepłego mleka
Mia Cucina Sofietapożegnać sezon rabarbarowy. Szparagów też w sumie pojadłam, nawet dzisiaj, ale na nie przyjdzie tu na blogu jeszcze pora. Teraz zapraszam na drożdżówki, które miały być w sumie ciastem z rabarbarem, ale jak mam mało czasu, to często komplikuję sobie pracę jeszcze bardziej i zamiast wyłożyć, nałożyć, posypać i upiec, zaczęłam się bawić w kilkanaście małych bułeczek. Warto(...)osobą, która została nieprzekonana do połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :) Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450-500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła
bistro mamamówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne(...)przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie do tej samej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
chili & sugarpierwszy zdecydowałam się zrobić ciasto drożdżowe w lodówce i powiem Wam, że efekt bardzo mnie zaskoczył - pozytywnie! Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów
Mania Wypiekaniasię z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 5 łyżek ciepłego mleka 5 łyżek śmietany 18% 1 żółtko 250 g margaryny do pieczenia szczypta soli 1 jajko(...)stolnicę, następnie dodajemy margarynę i dokładnie siekamy ją razem z mąką. W szklance mieszamy śmietanę, żółtko i szczyptę soli, następnie dodajemy wszystko do mąki razem z drożdżami. Wyrabiamy nasze ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Ciasto dzielimy na pół, część której nie używamy trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy pierwszą części na długi prostokąt i nakładamy na nią połowę farszu rozsmarowując
Mostek w kuchniprofesjonalistę przystało. Co można zrobić w Tefal i-Companion Znaczniej więcej niż początkowo oczekiwałam. Przygotowanie obiadu, ciasta lub deseru zajmuje dosłownie chwilę. Tefal i-Companion posiada opcje: gotowania, podsmażania i duszenia, gotowania na parze, zagniatania i wyrabiania każdego rodzaju ciasta, także drożdżowego, chlebowego i na makaron, ubijania, mielenia i blendowania. mieszania składników, kruszenia lodu. Niewątpliwą zaletą jest 14 programów(...)manualny pozwala na dostosowanie czasu, temperatury i szybkość pracy urządzenia do naszych wymagań. Zakres temperatur wynosi od 30 do 150 stopni, robot sprawdza się więc zarówno w przypadku wyrastania ciasta drożdżowego, jak i przygotowywania potraw wymagający obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Tefal i-Companion opinie w Internecie ma bardzo dobre i rzeczywiście jest to profesjonalne urządzenie typu "wszystko
Cztery Fajery