190C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod k0niec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie - pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie,puszyste..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić. Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy niskosłodzony zagęściłam kisielem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto. Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę. Keksówkę wyłożyć
Gospodyni Miejskaskładników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy - ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięduża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, mało pracochłonne ciasto drożdżowe, jest wyrabiane mieszaniem rózgą, gdyż ma dość lejącą konsystencję, doskonała baza do wielu
W Mojej Kuchni LubięTłusty czwartek już za nami, ale u nas pączki jeszcze cały czas na fali :) Przepis na puchate pączki to mój ulubiony- pączki rzeczywiście są mięciutkie
Z Marcepanemposypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form. Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem ), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne
W Mojej Kuchni Lubięrozsypać na owocach. Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkach. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste. Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości) , ciasto wylać do foremek. Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar(...)truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce - leniwa drożdżówka jest mało wymagającym ciastem drożdżowym, nie trzeba wyrabiać zaczynu, nie ma długiego wyrabiania, a składniki powinny mieć pokojową temperaturę........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię