ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:242/1072)

z marmoladą, śliwkami drożdżowe ciasto... 148

składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe, mieszane drożdżowe śliwkowo-czekoladowe ciasto... 127

duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, mało pracochłonne ciasto drożdżowe, jest wyrabiane mieszaniem rózgą, gdyż ma dość lejącą konsystencję, doskonała baza do wielu

W Mojej Kuchni Lubię
Puchate pączki z kajmakiem 214

Tłusty czwartek już za nami, ale u nas pączki jeszcze cały czas na fali :)  Przepis na puchate pączki to mój ulubiony- pączki rzeczywiście są mięciutkie

Z Marcepanem
drożdżówka bez wyrabiania śliwkowo-jabłkowa z kokosową kruszonką... 166

posypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe ciasto z jabłkami, kruszonką... 133

ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form. Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem ), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówe ciasto z kurkumą i owocami tropikalnymi... 190

rozsypać na owocach. Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z mascarpone,truskawkami, kruszonka z kaszy manny drożdżowe ciasto... 178

truskawkach. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"leniwa" drożdżówka truskawkowo rabarbarowa... 67

ciasto do połączenia składników, ciasto nie może być za mocno gęste. Foremki silikonowe keksowe 20x11 cm lub 1 duża forma 30x25 cm (ja takie ciasto wolę upiec w mniejszych foremkach, jest szybciej upieczone w całości) , ciasto wylać do foremek. Umyte, bez szypułek truskawki jeśli większe to przekroić na połowę, rabarbar obrany pokroić na małe kawałki, na ciasto rozłożyć rabarbar(...)truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w foremkach ciasto wystudzić, cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać łyżką po kruszonce - leniwa drożdżówka jest mało wymagającym ciastem drożdżowym, nie trzeba wyrabiać zaczynu, nie ma długiego wyrabiania, a składniki powinny mieć pokojową temperaturę........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
olejowa drożdżówka z serem i truskawkami... 156

nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki 454

Smażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe . Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki

Smakołyki Bereniki
pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką... 84

grubsze kawałki i powciskać w ciasto. Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie - pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek z kruszonką i delikatnym lukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 96

ciasto drożdżowe jest idealnie mięciutkie i leciutkie jak chmurka, a wszystko to za sprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym mieszkaniu(...)rozczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie ubijam jajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem.  Gotowe odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 270

zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki

Gospodyni Miejska
RACUCHY DROŻDŻOWE 188

miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Smaczne Zdrowe