Pyszne na niedzielne śniadanko :) Smakują same z masłem lub z dżemem najlepiej własnej produkcji składniki: 450 g mąki pszennej 2 jaja 180 ml mleka 100 g
Z Marcepanemkeksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach - ciasto drożdżowe wyszło bardzo delikatne, miękkie, puszyste, przypomina konsystencją chałkę i smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębiałkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim, dlatego tak bardzo zaskakuje lekko słonawy "murzyn". Polecam każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować! Na pewno nie raz skorzystacie
Kuchnia Pani Wiosnyposiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera(...)nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz
SzczyptaSmaQPyszne ciasto drożdżowe z serem Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem. Składniki na ciasto 2 żółtka 250 g mąki 100g masła cukier 4 łyżki olejek rumowy szczypta soli Serowa masa ser twarogowy tłusty 400g 1 cukier wanilinowy 2 zółtka 2 łyżki cukru Rozczyn drożdże 40 g 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru
Kurnikowociasto z 10 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowe paluchy z serem... Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz. O miękkim miąższu. Oprószone żółtym serem. Pychota! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 225 ml letniej wody; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki rozmarynu; 1/2 łyżeczki tymianku; 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda); 1 jajo - do posmarowania po wierzchu. Sposób przygotowania: Drożdże(...)wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka
Gospodyni Miejskawyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępominąć. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go na 200 stopni C. Piec ok. 30 minut. Bułeczek nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia! Kategoria: Ciasto drożdżowe , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , Pieczywo
kuchcikowniaminut ciasto. Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek ( jeśli są duże ), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę. Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę i posypać kruszonką truskawki. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić - ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane
W Mojej Kuchni LubięOstatnio udało mi się jeszcze kupić świeży szpinak , uwielbiam go bardzo! Nie muszę go nawet specjalnie doprawiać- wystarczy trochę soli , lekko sparzyć i już. Ale
Z Marcepanemoznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka. Tortownica ok 25 cm wyłożona papierem pergaminowym Składniki: Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie serowe(...)drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł. Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Niezły MłynekNaszła mnie ochota na drożdżówki z budyniem więc upiekłam. Dla mnie najlepsze ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach ciasta unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia, wtedy apetyt na nie podkręca się jeszcze bardziej. Do drożdżówek dodałam też borówki i fajnie uzupełniły się smakowo z budyniem. Borówki kupne,jeszcze nie moje(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać
Kolorowa kuchnia Elkiwahania odparł kanelstang . Mmm, aż mi ślinka pociekła... Kanelstang bowiem zdarzyło mi się jeść kilka razy, i muszę przyznać, że jest to dobroć nad dobrociami. Delikatne, cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się(...)łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko, dokładnie połączyć. Partiami dodawać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować budyń: Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Ziarenka i pusty strąk umieścić w rondelku, zalać mlekiem, zagotować, ostudzić. Wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze