ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:243/1038)

Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 174

minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".  Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Pod koniec wyrabiania wlać jeszcze ciepłe masełko

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki pieczone 126

minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".    Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Uformować z ciasta kulę i umieścić ją w oprószonej mąką

Nastoletnie Wypiekanie
Cynamonki- odrywane bułeczki 236

Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".     Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie

Nastoletnie Wypiekanie
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 256

pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka na sterydach!” Mimo, że smak drożdży jest w ogóle nieodczuwalny. Dla mnie to połączenie tradycyjnego słodkiego ciasta drożdżowego i ciasta na francuskie brioche. Panettone jest naprawdę pyszna, warto spróbować!   PLAN PRACY: Dzień 1 rano – naszykować rodzynki Dzień 1 wieczorem – zrobić ciasto Przez noc – pierwsze wyrastanie Dzień

Karo in the Kitchen
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 119

czasie podsypujemy blat mąką i wyrabiamy kilka minut ciasto , będzie się kleiło ale starajmy się dodawać jak najmniej mąki , ja zagniatałam silikonową łopatką do krojenia ciast drożdżowych :)  1/3 ciasta odkładamy na bułki i z reszty formujemy prostokąt o długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo

Wypieki Rene
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 148

dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 207

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Formy do pieczenia - wielkie testowanie z Przyjemne Gotowanie 137

formie silikonowej Smart Cook. Forma idealnie nadaje się do pieczenia ciast łatwych oraz tych bardziej skomplikowanych. W formie bez znaczenia jest to jakie ciasto pieczemy, można przyrządzić w niej ciasta drożdżowe oraz ciasta na bazie proszku do pieczenia ponieważ forma nie wchodzi w reakcje chemiczne z wypiekiem.  Kolejnym atutem formy jest to że ciasto się nie przypala oraz

Pychotkaaa
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 143

mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.  2. Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane rogaliki śniadaniowe 234

temperaturze pokojowej. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb szwajcarski na drożdżach 149

mąki pszennej typ 500 370 g wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży Przygotowanie:  Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie elastyczne. Zajmuje to średnio 10 minut. Można również wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto włóż do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i z każdej

Food Square
Placek drożdżowy ze śliwkami i orzechami włoskimi 76

Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów. Czytaj więcej

Wiem co jem
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 86

Wariacje na temat nowalijek...tym razem próbuje do tarty ciasto drożdżowe SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pęczek botwinki   200 g sera białego 100g sera Gorgonzolla   1 jajko 1 łyżka śmietany  sól morska i świeżo

MarciochaKucharzy
Gerbaud 126

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam  tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa

Ciasteczkowy Potwór