smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej(...)mąki, dodać resztę cukru, podrośnięty zaczyn i wbić jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić
Pieguskowa Kuchniasmakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej(...)mąki, dodać resztę cukru, podrośnięty zaczyn i wbić jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić
Pieguskowa Kuchniaostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzapowiadałam ciąg dalszy przepisów z rabarbarem. Dziś klasyka gatunku, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Duża blacha, ale rozchodzi się w mgnieniu oka, idealna propozycja na weekend ps. świeże nawet na drugi dzień. Składniki na dużą prostokątną blachę 25×35 cm: 700 g mąki pszennej 250 ml mleka sojowego 200 g cukru 150 g oleju kokosowego(...)reszty cukru, 50 g zimnego oleju kokosowego i 2 łyżek mąki zrób kruszonkę i posyp nią wierz ciasta. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170-180 C bez termoobiegu przez około 40 minut. Smacznego! Artykuł Rabarbarowy placek drożdżowy z kruszonką. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfcukru, sporą szczyptę soli, wbić 1 jajko i żółtko, wlać pozostałe mleko – 125 ml oraz roztopione lekko ciepłe masło – 80 g. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie
Zasmakuj Kuchnikaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek
W Mojej Kuchni LubięŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty
Wanilia i Kardamonodmiany - brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g cukru 1 cukier waniliowy 16 g 1 i 1/4 szkl mleka 40 g drożdży 2 jajka 150 g masła (lub margaryny
Walijskie Pichceniekażdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :) Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :( Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super. Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny. Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej
Proste Potrawybułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą(...)kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki soli ok. 50-70 g rodzynek (lub według uznania) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczo w a (opcjonalnie) Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chw ilę i odcedzamy. Rodzynki możemy drobno pokroić lub pozostawić w całości . Starannie o suszamy je za pomocą ręczników papierowych. Powyższą czynność możemy(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego (ręcznie będzie to wręcz niemożliwe). Stara j my się nie dosypywać mąki ponieważ babka utrac i puszystość. Na końcu dodajemy rodzynki oprószone niewielką ilością mąki ( dzięki temu rodzynki
Słodka Stronaminut. Ciasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę
Mango PapajaGwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu . Źródło Składniki(...)Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapowodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche podawana jest do herbaty, czasem zastępuje codzienne pieczywo, świetnie smakuje(...)gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki czekolady i wyrabiać ciasto dalej, by czekolada równomiernie rozłożyła się w całej masie. Ciasto uformować w kulę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie wyrobić, by je odgazować. Uformować w wałek i włożyć do keksówki. Formę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziewanilią i skórkę z cytryny. Całość zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie, dodajemy
Moniki Smakołyki