ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:220/1038)

Drożdżowe rożki z jabłkiem i cynamonem 38

Drożdżowe rożki – wykonanie: Przygotowujemy rozczyn. W tym celu w miseczce rozgniatamy drożdże. Wsypujemy cukier, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, aby rozpuściły się drożdże. Wsypujemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, pozostałe mleko, 2 żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze(...)drożdżowego, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę masła. Prażymy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy ciasto w kształcie

Olcia gotuje!
Bułeczki krówkowe z orzechami 301

orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka

Smakołyki Bereniki
drożdżowa gwiazda z makiem 70

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70 g cukru 50 g masła, roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 600 g masy makowej 1 jajko do smarowania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz(...)łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 184

razu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy

Smaczne Zdrowe
Jagodzianki 100

Delikatne ciasto drożdżowe , jagody w środku – to przepis na pyszne śniadanie lub deser Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ½ szklanki mąki 2 żółtka 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżka mąki(...)ziemniaczanej Do jagód dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Teraz przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki

Słodki sentyment
Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką 200

Witam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki.  Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny  -50g drożdży -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g masła

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 314

ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza  gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła(...)mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy podłużne dwie foremki

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 177

minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy

Apetyczna babeczka
Różyczki drożdżowe 102

Ciasto drożdżowe może wydawać się takie zwyczajne, ale w tym wydaniu zyskuje niesamowity kształt i estetykę. Właśnie dlatego różyczki drożdżowe wydają mi się świetnym nawiązaniem do książki „Dżentelmen w Moskwie”, w której główny bohater pozbawiony majątku, piękna i wszystkiego, co kochał do tej pory, stara się odnaleźć piękno w zwyczajnych rzeczach i budować na nowo swój świat, wierząc że… „prawdziwe(...)bogactwo nosimy w sobie”. Mam skromną nadzieję, że moje różyczki drożdżowe przypadłyby do gustu naszemu bohaterowi. Polecam Wam i książkę i różyczki Składniki na 14 różyczek: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki ) ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie

Słodki sentyment
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 63

śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i  olej.  Inspiracja pochodzi(...)maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 60

śniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i  olej.  Inspiracja pochodzi(...)maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 90

konsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek(...)było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 182

konsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek(...)było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką

moj przepis na
Pączki 60

Pączki Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni. czytaj

Kulinarna Chwila
Baranek wielkanocny 191

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica 166

Tradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy  to  popularne i najważniejsze   wielkanocne ciasto  drożdżowe z bakaliami .  Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie  colomby(...)włoski rynek oferuje w okresie świątecznym                 olbrzymi  ich wybór .  Nie muszę więc tracić czasu na wypiek tego ciasta , a mogę  do                woli  rozkoszować się jego  fantastycznym,  oryginalnym smakiem

Zakamarki mojej kuchni