ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:214/1038)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 130

jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem. Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka. ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
TRADYCYJNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 58

dużej miski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość.  Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać), wałkiem delikatnie je rozwałkować

Zrób to smacznie
Babka drożdżowa nadziana rodzynkami 124

wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość.  Składniki na dwie małe babki(...)sobą wymieszać. Następnie wlać jajka. Ciasto wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy (np. mikserem - około 7-10 minut). Na sam koniec wlać roztopione masło i całość ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe musi wchłonąć masło. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Drugie wyrabianie trwało u mnie 10 minut (za pomocą miksera kuchennego). Gotowe ciasto musi być miękkie i sprężyste. Do ciasta dodać rodzynki

Ugotować
Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami. 174

się kuszę na słodkie śniadanie. I nie ma u mnie problemu, żeby wstać skoro świt i upiec pyszne drożdżowe bułeczki, a jak przyjemnie jest budzić domowników takim słodkim zapachem ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu i pieczonych truskawek. Może spróbujecie? Zapewniam, że podbijecie serca domowników. Zachęcam i słodkich wypieków życzę :) Iza :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru

Izabelawkuchni
Miękkie, puszyste bułki - bez wyrabiania ciasta 156

Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na 12 bułek: (forma(...)koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) .   Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu Przepis STĄD

Ugotować
Drożdżowe ciasto z truskawkami, serem i kruszonką 138

wyszło idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Pizza na drożdżowym cieście 118

Każdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg  świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki

Wielki apetyt
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 222

cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze

Gospodyni Miejska
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 201

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)darować sobie dodatki i skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania :) Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy) 1 torebka (7 g) suszonych drożdży 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 120 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie

Z butelką mleczka w tle
Gwiazda drożdżowa z makiem 143

Kolejna propozycja świąteczna, tym razem gwiazda drożdżowa, która już chodziła za mną od dłuższego czasu. Widziałam ją w wersji z dżemami, Nutellą, jednak ja postanowiłam zrobić ją z masą makową jako, że Święta za pasem, a w lodówce miałam otwartą puszkę masy makowej, która została mi po zrobieniu choinki z ciasta francuskieg o. Gwiazda jest łatwiejsza w wykonaniu niż się(...)świątecznym wypiekiem to może w tym roku zamiast drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej

Mania Wypiekania
Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką 96

oznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka. Tortownica  ok 25 cm wyłożona papierem  pergaminowym Składniki:  Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka  szczypta soli Nadzienie serowe(...)drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł. Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn.  Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.  Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.  Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Ciasto z mięsnym nadzieniem 805

wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo

Smaki Na Talerzu
Słodki chlebek drożdżowy z migdałami i słonecznikiem - chałka wyrastająca w nocy 124

zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser. *Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm. Warto także spróbować Jeśli lubicie ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem - pyszny, delikatny, z tostowego ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna