ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:219/1072)

Miękkie, puszyste bułki - bez wyrabiania ciasta 183

Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na 12 bułek: (forma(...)koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) .   Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu Przepis STĄD

Ugotować
Drożdżowe ciasto z truskawkami, serem i kruszonką 174

wyszło idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Pizza na drożdżowym cieście 141

Każdy kto kocha ten składnik,w sumie to wszystkie jego odmiany,wie jak cudownie topi się pod wpływem temperatury.Doskonale nadaje się do Pizzy na cieście drożdżowym-zresztą sami sprawdźcie:) Podstawowy przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe do Pizzy Składniki: 500g mąki gdańskiej 250ml mleka 5dkg  świeżych drożdży 10 g cukru szczypta soli 100 g masła Z pokruszonych drożdży,cukru,łyżki

Wielki apetyt
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 258

cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze

Gospodyni Miejska
Ciasto, które rośnie nocą 90

wiele zalet. Dla mnie jest to przede wszystkim oszczędność czasu. Przygotowuję ciasto wieczorem i wkładam je do lodówki na noc, aby pięknie wyrosło. Rano wyjmuję ciasto z lodówki, aby je ogrzać. Kiedy dopijam poranne espresso, ciasto zaczyna odżywać… Szwedzkie wypieki – lussekatter Połączenie aromatycznego szafranu i delikatnego ciasta na drożdżach sprawia, że lussekatter są nie tylko pyszne, ale również(...)jego intensywny aromat. Następnie dodaję drożdże, cukier, mąkę i masło, wyrabiam elastyczne ciasto i odstawiam do lodówki na całą noc. To właśnie tam, w chłodnym środowisku, ciasto zaczyna powoli rosnąć, nabierając jeszcze większej puszystości i intensywności smaku. Rano, gdy wstaję, ciasto jest gotowe do formowania. Wycinam kawałki ciasta i formuję charakterystyczne, spiralne kształty lussekatter. Piekę je w nagrzanym piekarniku

codojedzenia
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 225

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)darować sobie dodatki i skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania :) Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy) 1 torebka (7 g) suszonych drożdży 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 120 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie

Z butelką mleczka w tle
Gwiazda drożdżowa z makiem 174

Kolejna propozycja świąteczna, tym razem gwiazda drożdżowa, która już chodziła za mną od dłuższego czasu. Widziałam ją w wersji z dżemami, Nutellą, jednak ja postanowiłam zrobić ją z masą makową jako, że Święta za pasem, a w lodówce miałam otwartą puszkę masy makowej, która została mi po zrobieniu choinki z ciasta francuskieg o. Gwiazda jest łatwiejsza w wykonaniu niż się(...)świątecznym wypiekiem to może w tym roku zamiast drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej

Mania Wypiekania
Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką 137

oznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka. Tortownica  ok 25 cm wyłożona papierem  pergaminowym Składniki:  Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka  szczypta soli Nadzienie serowe(...)drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł. Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn.  Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.  Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.  Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Ciasto z mięsnym nadzieniem 854

wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo

Smaki Na Talerzu
Słodki chlebek drożdżowy z migdałami i słonecznikiem - chałka wyrastająca w nocy 156

zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser. *Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm. Warto także spróbować Jeśli lubicie ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem - pyszny, delikatny, z tostowego ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 174

zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do  tych cynamonowo-maślanych szczególnie.  Z okazji drożdżowego święta  na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga  Chilli

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻÓWKA Z POWIDLAMI ŚLIWKOWYMI 81

  Puszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową   jako makowiec. Z tego ciasta można również   przygotować

RAROSSA
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 220

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam   konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1096

Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta(...)wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek. Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę

Smaczne Zdrowe
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 432

grubych oczkach 150 g sera ricotta (lub innego kremowego) oraz 2 łyżki masła drobno pokrojony ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach

Uwaga Babcia Gotuje
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 211

Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek  z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą  jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)mozzarella tagliata a dadini 1 cucchiaino di origano secco PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy dołek i dodajemy cukier oraz olej.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając letni ą  wod ę a na samym końcu s ó l . Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep

La grande e la piccola cuoca