ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:228/1072)

agrestowa drożdżówka z kruszonką... 155

ół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżowe ciasto z dodatkiem agrestu jest najchętniej jedzonym ciastem w letnie dni, dodatkowo smaku dodaje chrupiąca kruszonka..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Puszysty chleb pszenny mleczny 155

powstały grudki, a masa ma zgęstnieć. Gdy masa zgęstnieje dodać miód i kremówkę i podgrzewać mieszając aż miód się rozpuści. Przygotowaną masę przełożyć do misy miksera (używamy haka do ciasta drożdżowego!). Dodajemy mleko w proszku, drożdże (zwykle suche nie wymagają przygotowania rozczynu, można je ewentualnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, żeby ciasto szybciej się wyrobiło i rosło), sól

Pociąg Do Kuchni
Domowe Jagodzianki 217

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim.  Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).   Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko

Słodka Strona
Makowiec świąteczny wg Aleex 241

upiekłam je na próbę rok temu i od tamtej pory są na moim stole na wszystkich tradycyjnych uroczystościach. Przed nami święta, więc może skorzystacie z mojego przepisu? Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 strucle: • 3 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania • 180 ml letniego mleka • 150 g masła roztopionego i ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek(...)pomarańczowa Lukier: • sok z 1 cytryny • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. 2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 4. Przygotować masę makową według tego przepisu . 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 6. Każdą część

W mojej kuchni
Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 115

dziś dla Was bardziej elegancką wersję tego dania – drożdżowe bułki z pieczarkami, serem, szynką i koncentratem pomidorowym w środku. Czyli danie między zapiekanką a pizzą właściwie ( bo w drożdżowym cieście) – które to połączenie gwarantuje, że po prostu nie może nie smakować dobrze:) Danie te, chociaż bardziej pracochłonne niż zapiekanka czy nawet pizza, ma dodatkową duża zaletę- jest łatwo(...)bułkę, i upieczcie w piekarniku do natychmiastowego zjedzenia. Print Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem Puszyste, drożdżowe bułki z pieczarkami, pomidorami, szynką i serem żółtym. Elegancka wersja zapiekanki z pieczarkami, idealna na wynos. Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes wyrastanie ciasta 1 hour Total Time 55 minutes Ingredients 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży

Cooking for Emily
Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego 175

Witam serdecznie Propozycja na pyszną babkę z cynamonem z ciasta drożdżowego. Babka jest bardzo puszysta, smaczna i pięknie wygląda, także dodatkowo ozdobi nasz stół. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania babki cynamonowej będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 24 cm i 11 cm wysokości 550 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniego mleka 2 jajka (rozmiar(...)mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe zajączki 171

Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)  Porcja: 10  Czas przygotowania: 30 minut Składniki*: 500 g mąki T480 220 ml mleka(...)Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko roztrzepane z jednym jajkiem, wanilię, roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę, sól, wymieszaj składniki. Odłóż ok. 1/5 porcji ciasta, resztę wyrób robotem. W między czasie do mniejszej porcji dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.  Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki(zachowaj

SzczyptaSmaQ
Malinianki - słodkie bułki z malinami 173

suszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko i wlać letnie mleko wraz z roztopionym masłem. Całość ze sobą wymieszać. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe może delikatnie się lepić, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, ponieważ po upieczeniu – bułki będą twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia

Ugotować
Pampuchy 169

smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej(...)mąki, dodać resztę cukru, podrośnięty zaczyn i wbić jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić

Pieguskowa Kuchnia
Pampuchy 232

smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej(...)mąki, dodać resztę cukru, podrośnięty zaczyn i wbić jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić

Pieguskowa Kuchnia
drożdżowe z gruszkami... 210

ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rabarbarowy placek drożdżowy z kruszonką. 133

zapowiadałam ciąg dalszy przepisów z rabarbarem. Dziś klasyka gatunku, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Duża blacha, ale rozchodzi się w mgnieniu oka, idealna propozycja na weekend ps. świeże nawet na drugi dzień. Składniki na dużą prostokątną blachę 25×35 cm: 700 g mąki pszennej 250 ml mleka sojowego 200 g cukru 150 g oleju kokosowego(...)reszty cukru, 50 g zimnego oleju kokosowego i 2 łyżek mąki zrób kruszonkę i posyp nią wierz ciasta. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170-180 C bez termoobiegu przez około 40 minut. Smacznego!         Artykuł Rabarbarowy placek drożdżowy z kruszonką. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Drożdżówki z makiem 90

cukru, sporą szczyptę soli, wbić 1 jajko i żółtko, wlać pozostałe mleko – 125 ml oraz roztopione lekko ciepłe masło – 80 g. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie

Zasmakuj Kuchni
smaczna drożdżowa szarlotka... 132

kaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek

W Mojej Kuchni Lubię