smacznie. W tym cieście ważną role odgrywa masło - prawdziwe, żaden miks czy margaryna. Nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto drożdżowe :) Częstowałam nim wielu, nawet tych, co za cynamonem nie przepadają :) Nie znalazłam jednak nikogo, komu nie smakowałoby ;) Rzadko zostaje coś na drugi dzień, ale jeśli Wam zostanie, to spróbujcie(...)cukrem, aż się rozpuszczą. Mleko lekko podgrzać, wlać do drożdży. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną. Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwiąteczny makowiec luksusowy Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię. Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku
Blog z Apetytemszaleć, to szaleć: buła czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem buraków cukrowych. Składniki: (na 2 blachy 26x20 cm) 1 średni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić(...)powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto - można to zrobić na stolnicy, ja wyrabiałam wszystko w misce. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak regularne ciasta drożdżowe, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo - w przypadku wszystkich buraczanych propozycji mąkę właśnie tak należy dodawać, gdyż nie da się precyzyjnie określić ile będzie jej trzeba. Ciasto włożyć do miski, przykryć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepyszne i przeuroczo wyglądające drożdżówki-serca z nadzieniem z białego maku :). Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest przyjemnie plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. A po upieczeniu drożdżówki wychodzą mięciutkie, puszyste, nie są za słodkie, no prostu miód malina :D. Zamiast białego maku można użyć zwykłego, niebieskiego, smakowo wyjdą wtedy(...)zwykłe drożdżówki z makiem, które też uwielbiam! Bardzo polecam :). Mak do nadzienia warto przygotować wieczór wcześniej ( chodzi o jego gotowanie, studzenie i zmielenie ). Również wieczór wcześniej można wykonać ciasto drożdżowe i włożyć na wyrastanie na całą noc do lodówki. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki pszennej, u mnie mąka do ciast drożdżowych 25 g świeżych drożdży
Opowieści z piekarnikasię prezentują podane w specjalnym bambusowym koszyku do gotowania na parze , który nabyłam w sklepie Kuchnie świata . Wyszło pysznie!. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 /około 12 sztuk Ciasto drożdżowe 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła szczypta soli Nadzienie mięsne(...)pozostałą część mąki, dodać podrośnięty zaczyn i wbić jajko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Farsz mięsny : wszystkie składniki nadzienia wymieszać dokładnie ze sobą. Kiedy ciasto
Pieguskowa KuchniaCiasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zapach gdy ciasto sobie rośnie w piekarniku jest niezastąpiony i chyba każdy go kocha ;) Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;) Składniki: 2 jajka(...)pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła 20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie, stapiamy masło
Idę coś wszamaćopcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie(...)dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy
Poezja smakuKolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki to połączenie
Opowieści z piekarnikanaturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Specjalny proces produkcyjny pozwala na rozłożenie laktozy na cukry proste, nie wpływając na właściwości produktu. Polecam! Ciasto drożdżowe: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oliwy bazyliowej 180 ml mleka 3,2 % Wydojonebez laktozy Mlekowita Nadzienie : 6-7 pieczarek(...)Havarti lub Gouda Mlekowita Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Do posmarowania: Oliwa z bazylią Ketchup do podania Sposób przygotowania: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam aż będzie dobrze ciepłe. Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, wlewam oliwę z bazylią, wypuję drożdże, wlewam mleko i całość zagniatam ręcznie –(jeśli ktoś posiada może
Wanilia i Kardamonnadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych(...)odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało dość rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Jeżeli jednak ciasto okazałoby się zbyt rzadkie możemy dodać niewielką ilość mąki - jeżeli natomiast zbyt gęste - mleka. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Nadzienie: Migdały
Słodka Stronatrochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami(...)pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko na lukier
CiastkozercyPuszyste, lekkie i delikatne. Myślałam, że oprócz mojego ciasta drożdżowego nie ma już lepszego. Okazuje się, że równie pyszne są słodkie bułki z Majorki. Tym bardziej, że z tego ciasta przetestowałam jeszcze błyskawiczny… makowiec, który udał się wspaniale. O makowcu będzie innym razem, teraz zajmiemy się bułkami. Składniki i sposób przygotowania podaję za autorem przepisu. Słodkie bułki z Majorki. Składniki
mojewypiekiinietylkoUpiekłam klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego
zadanie-gotowaniepodawana jest razem z niewielkim kawałkiem innego tureckiego specjału, czyli słodkich ciągutek o nazwie lokum . 5. Pide Pide to turecki kuzyn pizzy. Ten wypiek przygotowuje się z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, formuje w kształt łódki i nadziewa farszem. Nadzieniem może być praktycznie wszystko – ser, twaróg, warzywa, zioła, mięso. To szybki i niedrogi posiłek, idealny jako przekąska podczas zwiedzania(...)najpopularniejszych dodatków pojawia się jogurt, sos pomidorowy, pieczone lub duszone warzywa (zwłaszcza ulubiony przez Turków bakłażan), pide, lawasz lub bulgur. 8. Pişi Pişi to puszyste placuszki z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu. Podaje się je najczęściej z turecką herbatą, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemów i słodkich sosów. To jeden z ulubionych prostych deserów wśród najmłodszych
Na-talerzu.pl