ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:124/1072)

Chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami 112

dobrze zaserwowany z powidłem bądź z dżemem. Podstawą tego chleba jest mąka chlebowa , ciemne kakao oraz dodatki takie jak oliwki, pistacje i czekolada. Przygotowanie chleba kakaowego zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to zresztą jest bazą tegoż chlebka. Najpierw w miseczce łączę mleko, wodę, trochę mąki oraz drożdże(...)Odstawiam całość na chwilę do wyrośnięcia, po czym wyrabiam z pozostałymi składnikami poza oliwkami, czekoladą i pistacjami. Te dodatki dodaję na samym końcu, dopiero wtedy kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe odstawiam w sumie do wyrośnięcia dwa razy. Najpierw wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad

MeCooks
Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką 170

robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda ! Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki(...)oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia. 2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki. 3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut. 4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce

Gotowanie...to proste !
Pizzerinki na cieście drożdżowym 185

Pizzerinki na cieście drożdżowym to pyszna przekąska na sylwestra, różnego rodzaju imprezy dla młodzieży i dzieci. Artykuł Pizzerinki na cieście drożdżowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Masa makowa do makowca. 186

ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu.  Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne ! A przede

Przepisy i porady kulinarne
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 416

Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej

Poezja smaku
PIZZERINKI FRANCUSKIE PO WŁOSKU 187

Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo

Kuchnia MagdaLeny
PIZZERINKI FRANCUSKIE PO WŁOSKU 193

Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo

Kuchnia MagdaLeny
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 264

luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością(...)mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 363

ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na   8 - 12 godzin do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć

Gospodyni Miejska
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 109

wyniku czego powstają chałki miękkie, puszyste, wysokie, płaskie, plecione i zwijane. Suche o strukturze chlebka, z domieszką mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej. Przekładane, z owocami, dżemami, posypkami. Struktura i jakość ciasta drożdżowego zależy od wielu czynników. Rodzaju tłuszczu i jego ilości, zawartości jaj, lub samych żółtek. Długości i sposobu wyrabiania ciasta. I jego wyrastania. O atmosferze nie wspomnę - nerwy schowajcie wiecie(...)wykorzystania tylko jednej miski -  niej rośnie zaczyn, w niej ciasto się zagniata i wyrasta. Dla mnie, to jeden z tych wypieków przypisanych niedzielnym porankom. Od poniedziałku do piątku - jeśli przetrwa, odkrajam plasterek po plastrze. Do szybkiego przegryzienia przy wypijanej przed wyjściem z domu kawie. Pyszne, proste ciasto drożdżowe. Pachnie świętami. Już całkiem niedługo dane nam będzie cieszyć się

Kronika Piekarnika
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 93

grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy

Kardamonovy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 113

grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy

Kardamonovy
Czy dobry robot planetarny musi być drogi? 203

ochlapać całej kuchni. Tu jest to niepotrzebne. Skala obrotów i moc urządzenia – moc pracy urządzenia, to aż 2400 W,  co znacznie ułatwia pracę np. z gęstym ciastem drożdżowym. Ponadto urządzenie posiada 20 stopniową regulację prędkości (od 30 do 172 obr./min), 5 programów pracy (w tym pulsacyjną) oraz system powolnego startu. A wszystko można regulować w prosty(...)często wymieniać. Takie roboty często nie dawały sobie rady z gęstymi ciastami lub paliły się podczas świąt czy przygotowań do najróżniejszych uroczystości (piekłam dużą ilość ciast). Jeśli chodzi o ciasta drożdżowe te zawsze przygotowywałam ręcznie. Teraz jest inaczej. Opisywany robot planetarny znacznie ułatwił i usprawnił moją pracę. Dzięki hakowi do zagniatania gęstych ciast mogę w nim spokojnie przygotowywać najróżniejsze wypieki

Słodkie okruszki