ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:125/1038)

Pizza... 117

pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody, 3-5 łyżek oleju. Zaczyn: z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek

chleba naszego
Ciasto drożdżowe maślane z migdałami 113

Ciasto drożdżowe puszyste, miękkie i mega smaczne. Całość posypana migdałami, które po upieczeniu są chrupiące. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Uwielbiam takie ciasta i zapach w domu, kiedy się je piecze. Może i Wy skusicie się na kawałek drożdżówki :) Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Ciasto(...)płatkami migdałowymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. ciasto drożdżowe maślane z migdałami

O kuchni z uczuciem
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 185

farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu 1.1/2 szklanki     Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia(...)ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy. Zakończenie: Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze

Różowa kuchnia
Cynamonowe rolsy z migdałami 170

drobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone(...)lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży  100 g cukru  500 g mąki pszennej  80 g miękkiego masła

bistro mama
JABŁKOWE RÓŻE OTULONE CIASTEM DROŻDŻOWYM 182

takie wpadki również się zdarzają ;) Posmarowałam je jednak powidłem śliwkowym i wyszły bardzo, bardzo pyszne :) Polecam wprawdzie jest przy nich trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart :) CIASTO DROŻDŻOWE Z   TEGO PRZEPISU JABŁKA: 4-5 jabłek 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru 2 szklanki wody NADZIENIE: przesmażone jabłka z cynamonem lub powidło śliwkowe ORAZ: 24 papilotki(...)muffinek) 1-2 formy na muffiny (z dołeczkami) cynamon  cukier puder WYKONANIE: Ciasto drożdżowe wykonujemy wg. powyższego przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) JABŁKA: Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy środki. Kroimy na plasterki ok. 2 mm. Gotujemy wodę z cukrem i kwaskiem. Wrzucamy jabłka, są gotowe gdy się z łatwością zwijają ale są jeszcze

Pani na deser
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 209

Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle

Mia Cucina Sofieta
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 138

dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły(...)uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:)  Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Tagatesse – słodzik na bazie tagatozy (Dambert Nutrition) 132

dlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse  zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie  ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953) – niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy, syntetyczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Uznany za bezpieczny. Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy(...)ksylitolu) nabrał idealnej słodyczy a jej poziom nie zmniejszył się po wpływem czasu i zimna lodówki. Przy próbie pieczenia zauważyłyśmy te same właściwości a dodatkowo nie nadał gorzkiego posmaku. Ciasta drożdżowego jeszcze nie piekłyśmy ale na pewno kiedyś pojawi się taki przepis z Tagatesse. Podsumowanie: Opisany słodzik był dla nas nowością, która nas nie zawiodła. Przede wszystkim do smaku

Candy Pandas
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 252

Młoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min. Resztę mleka roztrzepać z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Wlać do przesianej mąki dodając sól i spieniony zaczyn. Zagnieść ciasto wlewając rozpuszczoną, ale przestudzoną Optimę. Wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją

https:KKuchniaMniam
Gwiazda makowa 312

Gwiazda makowa to typowo świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej. Jest wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Przepis zawiera dokładny opis oraz zdjecia wykonania gwiazdy krok po kroku. - pyszny świąteczny makowiec - ciasto idealne do zabrania w gości - najlepsze ciasto drożdżowe

AniaGotuje.pl
Ciasto drożdżowe z morelami 153

Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale nie tylko go jeść, ale też piec. Dzisiaj upiekłam z morelami. Do tego kubek mleka lub kakao i jestem w raju. Zawsze mi się to ciasto kojarzy z babcinymi wypiekami, domem pełnym zapachów pieczonego ciasta. Teraz, kiedy mamy sezon na owoce koniecznie musicie upiec puszystą i mega smaczną drożdżówkę. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek(...)moreli lekko wciskając. Morele układać skórką do dołu. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. ciasto drożdżowe z morelami

O kuchni z uczuciem
RUBASZNY MAKOWIEC 209

zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem

Moja Książka Kucharska
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 147

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży  150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek(...)łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej    Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać

My simple kitchen
Ciasto na pizzę 93

Ciasto na pizzę to sekret dobrej pizzy. Aby jak najlepiej oddawało smak włoskich potraw powinniśmy używać jak najlepszych składników. Sekretem jest dobra mąka i odpowiednia ilość drożdży. Pokażę Wam mój idealny przepis na ciasto na pizzę. Klasyczna włoska pizza jest cieniutka, więc polecam Wam właśnie tą wersję. Z tego przepisu wyjdą Wam dwie cienkie pizze. Z przepisu upieczecie również focaccie(...)ręcznie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastycznie i z łatwością odchodzić od rąk. Możecie też użyć do wyrobienia ciasta miksera z hakami. Kulę z ciastem zostawiamy w misce oprószonej mąką, odstawionej w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Jeśli macie czas to najlepiej zostawić ją na 2 godziny. Po tym czasie ciasto drożdżowe wyjmujemy z miski, wyrabiamy jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzechowe bułeczki z kremem 67

Drożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania