grzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy
Kardamonovygrzyby i drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów(...)chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy
Kardamonovyochlapać całej kuchni. Tu jest to niepotrzebne. Skala obrotów i moc urządzenia – moc pracy urządzenia, to aż 2400 W, co znacznie ułatwia pracę np. z gęstym ciastem drożdżowym. Ponadto urządzenie posiada 20 stopniową regulację prędkości (od 30 do 172 obr./min), 5 programów pracy (w tym pulsacyjną) oraz system powolnego startu. A wszystko można regulować w prosty(...)często wymieniać. Takie roboty często nie dawały sobie rady z gęstymi ciastami lub paliły się podczas świąt czy przygotowań do najróżniejszych uroczystości (piekłam dużą ilość ciast). Jeśli chodzi o ciasta drożdżowe te zawsze przygotowywałam ręcznie. Teraz jest inaczej. Opisywany robot planetarny znacznie ułatwił i usprawnił moją pracę. Dzięki hakowi do zagniatania gęstych ciast mogę w nim spokojnie przygotowywać najróżniejsze wypieki
Słodkie okruszkibagietki pszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki włącznie z pieczeniem są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczkowe potworki 😊 Nasze pieczone donuty/bułeczki pięknie się zaprezentują nie tylko w tym czasie ale będą miały branie wśród dzieci przez cały rok. Tutaj znajdziecie film z wykonania. Składniki: Ciasto drożdżowe -300g mąki orkiszowej typ 700 -8g drożdży suchych(...)ciepłego mleka (nie gorącego) -40g cukru np. kokosowego -80ml oleju rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Polewa i dodatki -biała czekolada np. bez cukru -niebieska spirulina lub barwnik spożywczy -ciastka CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąke wymieszać z drożdżami. 2. Mleko, cukier kokosowy, olej i jajko zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć
Candy Pandasgrzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 500 g kiszonej(...)kapustę odcedzić z wody i umieścić z powrotem w garnku. Grzyby również ugotować, odcedzić z wody i drobno pokroić. Dodać do kapusty, wsypać majeranek i doprawić solą i pieprzem. Ciasto drożdżowe: Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut. Masło rozpuścić i ostudzić
Passions hobbies lifeColomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy / zobacz / Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może(...)powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego szczypta soli 100 g całych migdałów gruba
Zakamarki mojej kuchnisłodkich. Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe , ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki. Pączki , które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego . Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza dynią użyłam przypraw korzennych i cynamonu. Przyprawy te cudownie wydobywają i podkreślają smak dyni. Nie mogło ich zatem zabraknąć w moich pączkach(...)jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu, aż drożdże staną się płynne. Do płynnych drożdży dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać
mecookspurée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić
Cooking MonsterPyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru
Moja Galeria Smakupłaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się(...)przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis na ciasto drożdżowe z borówkami znajdziecie Tutaj
The Sweet Damselurządzeniu zachowują w jakiś na prawdę wyjątkowy sposób swój smak. Nie wiem czy kiedykolwiek udało mi się go aż tak zachować. Kolejnym daniem, jakie przygotowałam były parowańce- kluski z ciasta drożdżowego na parze, z gorącym sosem wiśniowym . Chciałam sprawdzić jak robot poradzi sobie z ugniataniem, a tak na prawdę z wyrabianiem cista drożdżowego. Tutaj odeślę Was ponownie do moich(...)gładki puszysty krem ubił żółtka z cukrem. Ciasto zagniecione przez Silver Crest MONSIEUR CUISINE, było bardzo plastyczne, elastyczne i puszyste. Robot zaskoczył mnie tutaj bardzo pozytywnie! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA PAROWAŃCE ( 14 - 15 SZTUK) - 500 g mąki pszennej tortowej - 6 żółtek - 70 g masła - 2 łyżki cukru - 50 g świeżych drożdży - 190 ml letniego mleka - szczypta soli
SMYKWKUCHNIzawsze pizza domowa, zrobiona przeze mnie własnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym
Waniliowe Improwizacjepianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera (drożdże rozkruszamy, nie trzeba robić wcześniej rozczynu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Blachę o wymiarach 25 X 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki i wkładamy na spód(...)wykładamy resztę masy i przykrywamy ją ostatnim rozwałkowanym plackiem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C (funkcja pieczenia góra-dół) i pieczemy około godziny. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Lukier: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Artykuł Makowiec na krucho-drożdżowym cieście pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamwiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego(...)południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się gâteau des roi s - brioche ( francuskie ciasto drożdżowe ) w kształcie wieńca udekorowanego kandyzowanymi owocami i cukrem , co ma przypominać koronę ozdobioną drogimi kamieniami. Gdy w 1829 roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli
Chilli Czosnek i Oliwa