drożdżowa jest najlepszą babką jaką kiedykolwiek jadłam. Przede wszystkim nie ma mowy o zakalcu, bo gdyby mowa była to z pewnością mi by udało się to osiągnąć, gdyż z drożdżowymi ciastami to ja się tak średnio lubię. Najbardziej lubimy się wtedy kiedy nie zwracamy na siebie uwagi, natomiast kiedy ja chcę się starać za bardzo- ono olewa mnie i opada(...)mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośniętą babkę piekę przez 45 minut, jeśli ciasto umieściłam z jednej
Mango PapajaKokos i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń na słodko. Zamknięte w cieście drożdżowym, delikatnym niczym brioszka z najlepszej piekarni, smakuje wspaniale, nawet kolejnego dnia. ciasto drożdżowe: 370 g mąki orkiszowej jasnej 45 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 30 g świeżych drożdży 20 g cukru trzcinowego 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego dodatkowo(...)odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy połową mleczka kokosowego, a następnie konfiturą. Posypujemy wiórkami kokosowymi i zwijamy jak roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry
Mienta blogcukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania
Kuchnia od dwojgapodwójnym lub potrójnym serem i dużą ilością dodatków. Oczywiście sami sobie wybierzecie co chcecie dodać. Przepis na pizzę jak z Pizza Hut jest banalnie prosty, ale wymaga trochę czasu. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć i to minimum 60-120 minut w ciepłym miejscu, a najlepiej przez 24 do 48 godzin w lodówce. Żeby nie zamęczyć niecierpliwych, najpierw podam wam przepis(...)wyrośnięcia. 1. Do misy miksera wsypuję mąkę i sól, mieszam przez chwilę łyżką, aby napowietrzyć mąkę. Dodaję drożdże, mleko i stopniowo pozostałą wodę. Wyrabiam za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez około 12-15 minut. Pod koniec dodaję oliwę i wyrabiam, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut powinno być miękkie, ale jednocześnie powinno odchodzić
Cztery Fajerywariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym(...)składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki
Niedzielny kucharzwariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym(...)składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki
Niedzielny kucharzOpiszę je jednym zdaniem, są genialnie pyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe. Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)cukru – 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią – 60 g roztopionego masła dodatkowo 1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek. PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru
nietylkopasta.plWami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo, ż e na początku podchodziłam(...)niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek. Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru
La grande e la piccola cuocamnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać(...)pierwsza partia znikła dosyć szybko i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć na bloga, jednakże za drugim razem się udało i poniżej prezentuję wam moje dzieło. Składniki: ok.300-400 g czerstwego ciasta lub 3 opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej
vaniliowoczekoladowapłatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże
bistro mamaOdrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też(...)Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze
Ostra na Słodkojuż wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki(...)puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało
Amatorka kuchennanamoczenia, a następnie odcedzić. Obydwie mąki, miód, sól, oliwki i namoczone rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać olej i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest jednolite i odchodzi od ścianek naczynia- nie klei(...)się. Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste bułeczki. Po tym czasie ciasto
Nastoletnie Wypiekaniekoniec przyprawić solą oraz pieprzem. Wędlinę pokroić w paski. Ser mozzarella odsączyć i pokroić w półplasterki. Na małym ogniu rozgrzać dużą patelnię (nie smarować jej tłuszczem!) . Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc okrąg o średnicy mniejszej niż przygotowana patelnia. Przygotowane ciasto (1 spód) przełożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką(...)przykryć pokrywką i "dusić" około 5 minut (aż do rozpuszczenia się sera). To samo powtórzyć z drugim ciastem. Gotową pizzę od razu podawać. Rozczyn przed i po wyrośnięciu Ciasto drożdżowe przed i po wyrośnięciu Dodatki i sos do pizzy Etapy "smażenia" pizzy
UgotowaćCiasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :) Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki
Smakowy Raj