ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:108/1072)

Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 168

Zapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają drożdżowe ciasto, nadają mu głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki

Wiszniówka
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 138

Zapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają drożdżowe ciasto, nadają mu głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki

Wiszniówka
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku 343

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku.  Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec

AniaGotuje.pl
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 180

Ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać

Korniszonki
Ciasto na pizzę – subiektywnie najlepsze ;) 259

wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Kategoria: Ciasto drożdżowe , Pizza

kuchcikownia
Ciasto na pizzę – subiektywnie najlepsze ;) 297

dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście. Spokojnie można część ciasta zamrozić – ostatnio tak robiłam i smakowało tak samo dobrze jak świeże ;) Filed under: Ciasto drożdżowe , Pizza

kuchcikownia
Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 92

aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego  -70ml oleju(...)podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -100g jabłek -1 łyżka cynamonu -2 pełne łyżki cukru kokosowego CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku. 2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE

Candy Pandas
Rogaliki krucho-drożdżowe 54

krucho-drożdżowe są pyszne na śniadanie , podane na deser oraz zaserwowane na słodkim stole. Od jedzenia tych jeszcze ciepłych, świeżutkich jest się niezwykle ciężko oderwać. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na rogaliki krucho-drożdżowe i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Rogaliki krucho-drożdżowe Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe(...)blat kuchenny , zagnieść w kulkę, którą owinąć folią spożywczą. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę i 30 minut. Po wyjęciu z lodówki z ciasta zdjąć folię, a ciasto podzielić na 4 części – na raz pracować nad jedną częścią ciasta, pozostałe części w międzyczasie przetrzymywać w lodówce. Ciasto lekko podsypać mąką, po czym rozwałkować je na placek o wielkości

MeCooks
Makowiec krucho-drożdżowy 657

lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe(...)zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym. Składniki: 350 g mąki 30 g drożdży + łyżka cukru 100 g cukru pudru 95 g masła łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka żółtko 1/2 kg masy makowej 2 białka

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 195

Jakiś czas temu piekłam ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami, było pyszne. Postanowiłam więc spróbować, jak smakują drożdżówki w podobnym wydaniu:) I... smakują, oj smakują:) Polecam. Przepis znaleziony w internecie dawno temu. Niestety, nie pamiętam źródła:( Składniki na ciasto: 250 ml mleka; 1 jajko; 500 g mąki pszennej; 60 g cukru kryształu; 100 g masła; 50 g drożdży; szczypta soli

In my kitchen
Bułeczki z pieczarkami 113

wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać(...)miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 105

wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać(...)miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 127

wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 164

wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda

moj przepis na