ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:112/1072)

Rogaliki z orzechowym nadzieniem 215

modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 0,5 łyżeczki(...)Przygotowanie: Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami 136

wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 50 g drożdży 50 g cukru 250 ml mleka(...)podgrzewamy – ma być letnie. Do mleka wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach

Fascynacje Ani
Drożdżowe wg przepisu mojej mamy 108

dodać resztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek

Piekielna Kuchnia Pati
Makowiec świąteczny z bakaliami 258

jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka. Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży(...)masę makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przygotowanie makowca Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości 30 cm i grubości około 2-3 mm i posmarować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza na ziołowym cieście 135

Pizza na ziołowym cieście to moja kolejna propozycja na domową pizzę i wariacja na temat pizzy na grubym cieście. Tak naprawdę jest to pizza na tradycyjnym drożdżowym cieście, do którego dodałam zioła prowansalskie i czosnek. W ten sposób pizza jest jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Jako dodatki wybrałam to co było akurat w lodówce, czyli parówki, jakaś szynka(...)przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym

Waniliowe Improwizacje
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 153

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka(...)trzema szklankami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki, aromat i stopione masło. Wszystko mieszamy.    Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat. Wstępnie zagniatamy. Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Wegańskie drożdżówki z makiem 204

można zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta

greenscarf
Jagodzianki na twarożku 188

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange . Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować

Ala piecze i gotuje
Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym 116

minut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:). Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo dobre. Ciasto krucho-drożdżowe, 2 w 1, ale ciasta drożdżowego nie przypomina. Też nie trzeba długo wyrabiać jak tradycyjne kruche i na dodatek nie czekamy aż wyrośnie(...)przy cieście typowo drożdżowym. Po prostu zagniatamy i od razu bierzemy się za rogaliki, tarty słodkie i wytrawne, szarlotkę, makowce, spody do sernika... Ciasto daje się wałkować na cienkie placki, można też wylepiać nim foremki począwszy od większych po te najmniejsze. Nie musimy używać cukru do ciasta nawet jeśli użyjemy ciasta do wypieków słodkich. Można dosłodzić wierzch ciasta w trakcie

Leśny Zakątek
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 422

jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną(...)Pierwszy placek przełożyć na papier (w miejsce narysowanego kółka) i delikatnie rozsmarować na nim 1/3 masy makowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie postępować z pozostałymi warstwami, tak aby powstały 3 warstwy maku w środku, a na wierzchu znalazła się warstwa ciasta. Na środku ciasta położyć szklankę (warto

Kulinarne Inspiracje
Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym. 91

Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie.  Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić  i uwielbiam jeść.  Dziś mam dla Was przepis na słodko.  Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam,  upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem.  Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.  Składniki

Agusiowe smakołyki
Budyniowe jagodzianki 327

jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń. Tak – do ciasta. Budyń nie jest w tym przypadku nadzieniem, ale częścią ciasta drożdżowego. Dzięki niemu drożdżówki zachowują dłużej świeżość, a ciasto jest miękkie i delikatne. Zamiast jagód leśnych, dałam borówkę amerykańską. Pychota, polecam! Składniki na 16 sztuk jagodzianek: ZACZYN: 1 łyżka mąki pszennej(...)drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 50 g masła szczypta soli ok 500 g borówki amerykańskiej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy z mlekiem i postawić na ogniu. Podgrzewać

https:KKuchniaMniam
Domowa Pizza wersja od A do Zet 159

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania(...)którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy

Smakowy Raj
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 153

Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę(...)drożdżowe, które wyrasta co najmniej przez całą noc w lodówce. Mmm uwielbiam takie nowinki i następna drożdżówka dla porównania będzie z ‚lodówki’. Tymczasem wracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia. Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży

Made By Mom And Son
Odrywane drożdżowe z ziołami 182

babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła Składniki na ciasto drożdżowe: – 300 g mąki pszennej – 150 g letniej wody – 25ml(...)pasy. Każdy pas zawijamy w harmonijkę i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Resztą masła smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego! Artykuł Odrywane drożdżowe z ziołami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong