Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól
Proste-przepisy.plmojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. [:Listonic] Składniki na jedną keksówkę: 15 gr świeżych drożdży pół szklanki ciepłego(...)mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
moj przepis namojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. [:Listonic] Składniki na jedną keksówkę: 15 gr świeżych drożdży pół szklanki ciepłego(...)mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
moj przepis najedna z ulubionych słodkich przekąsek Amerykanów. Nic dziwnego, częstował nimi swoich kolegów nawet mroczny morderca ze znanego serialu Dexter . Wyglądem przypominają nasze oponki, donaty zrobione są jednak z ciasta drożdżowego, nie serowego. Smakiem nie różnią się właściwie od naszych rodzimych pączków, są może bardzie zbite, a ich cechą charakterystyczną jest duża warstwa słodkiego lukru na wierzchu. Poza czasem, kiedy wyrasta
Moje QulinariaRobiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży(...)nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy
Pudełko rozmaitościUwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać(...)się tradycji :) Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy Masa marcepanowa : 200 g marcepanu 1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu
Sama słodycz i szczypta chiliCzas czytania: 5 min Idealne kruche ciasto Wiele osób pyta, jak upiec idealne kruche ciasto ? Jest to jedno z prostszych ciast, jego przygotowanie jest błyskawiczne i
SprawdzonaKuchnia.plJestem ogromną fanką ciasta drożdżowego - pulchnego, z kruszonką, najlepiej w wersji mojej Babci. Sama jednak bardzo lubię eksperymentować z wypiekami, dlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej(...)wanilii, na tyle, by było ciepłe, ale nie wrzące! Wysoka temperatura zabija drożdże! Mokre składniki wlewamy do mąki z jajkami i zaczynamy zagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka. Ciasto musi
Cooking Monsterorzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania
SMYKWKUCHNIst.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto drożdżowe miały temperaturę pokojową ( składniki wyłóż wcześniej z lodówki); 2. Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona
In my kitchenkapustą. Karp smażony – ryba smażona na patelni w panierce z mąki i jajka, podawana z sosem chrzanowym lub ćwikłowym (z buraków i chrzanu). Pierogi – pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami, takimi jak ser, kapusta, grzyby czy owoce. Kapusta z grzybami – duszona kapusta kiszona z suszonymi grzybami leśnymi, podawana jako dodatek do innych dań. Makowiec(...)rolada z ciasta drożdżowego lub francuskiego, nadziewana masą z maku, cukru i miodu, posypana lukrem i bakaliami. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o polskich potrawach wigilijnych, możesz odwiedzić podstronę z przepisami na wigilię . Artykuł Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Poradnik Kulinarny
ProstePesto.plTłusty Czwartek i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty i dokładnie opisany, więc każdy sobie z nimi poradzi. - najlepsze z cytrusowym lukrem - szykowane na samych żółtkach - idealne ciasto drożdżowe ciasto na maśle
AniaGotuje.platrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów(...)wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało... Bułeczki z truskawkami i lukrem z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrze