mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 jajka reszta proszku budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo morele do dekoracji Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy(...)formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto (spód i 2 centymetrowy rant). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, odkładamy. Ser biały miksujemy ze śmietaną, dodajemy cukier puder
Rozpustne gotowaniesłodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec(...)mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń
zdrowo i aktywniesłodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec(...)mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń
Zdrowie i pysznie na talerzudozą ciekawości robiłam to ciasto. Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego
Bon appetit mon amieDziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy
Smaki Na Talerzupodanych składników zagnieść ciasto. Od razu 2/3 ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 25 x 34 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce. Warstwa serowa - przygotowanie: Twaróg wymieszać z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać w ser. Tak przygotowany ser wyłożyć na warstwę owoców. Na ser wyłożyć ciapkami resztę ciasta. Kruszonka - przygotowanie
MamaOskarkaciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki - musi w niej poleżeć co najmniej 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze i bez problemu daje się pokroić
babka w formiepołówki pozbywając się pestek. Jajka zmiksować z ksylitolem (lub cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować
DietologPyszne ciasto,z chrupiącymi orzeszkami w karmelu,,masą budyniową i miodowymi plackami,idealne na każdą okazję,na co dzień i od święta.....polecam
Swojskie jedzonkopodpiekłam je na rumiano ( bo mój piekarnik słabo piecze od dołu ), a dopiero potem rozłożyłam dżem, jabłka i pianę z białek, pokruszyłam na to resztę schłodzonego ciasta, w tym przepisie jest również warstwa budyniowa, ale ją pominęłam
Proste PotrawyLubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe? 1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY 3 łyżki cukry brązowego garść pokruszonych płatków śniadaniowych 2 żółtka 500 ml mleka szczypta cynamonu 1 op. ciasta francuskiego 1 białko dżem Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie. Żółtka ubić
Kuchnia w oparachłyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką, gęstą konsystencję. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem aż będzie bardziej
Fabryka pomysłówmną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny
IzabelawkuchniCiasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła
Lena Gotuje