ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:121/345)

ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i świeżymi owocami 1544

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z truskawkami 170

pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, opcjonalnie zapachu migdałowego lub śmietankowego 500g truskawek, oczyszczonych, większych przepołowionych cukier perłowy do posypania – u mnie na gotowym cieście cukier puder PRZYGOTOWANIE: Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do większej miski. Masło dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę, robię to mikserem. Do masy dodać jajko i ekstrakt z wanilii

Zasmakuj Kuchni
Bułki drożdżowe z budyniem 159

Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową. Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: ciasto: 300  g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka

Lena Gotuje
Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym 218

Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym

Kuchenne Wariacje
Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową 284

Mam bardzo dużo rabarbaru, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów na jego wykotzystanie. Tym razem inspirację znalazłam u Doroty  . Babeczki są fantastyczne, słodki krem przełamuje kwaśność

Z miłości do słodkości
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 282

nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli(...)następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła

Cynamonowe szczęście
Ciasto kakaowe przekładane budyniem 778

proszek - wymieszać ponownie Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy ( z kominem) o śred. 24 cm Piec w nagrzanym piekarniku do temp.180*C przez 40 - 45 min. Ciasto po przestudzeniu kroimy na pół i przekładamy masą budyniową. Na masę budyniową : 1/2 l mleka + niecała szklanka budyń- taki na 3/4 l cukier wg smaku ( u mnie 3 niepełne łyżki) Przygotowanie : Do gotującego(...)się mleka wlać proszek budyniowy rozmieszany częściowo w mleku- zagotować. Użyłam budyń na 3/4 l mleka, ale dałam mniej mleka by masa była gęstsza. Przekrojone ciasto smarujemy lekko wystudzonym  budyniem, p rzykrywamy drugim ciastem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

Proste Potrawy
Eklery z budyniowym kremem 218

moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich(...)smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem  pâtissière nie ma sobie równych! Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk) : 2 szklanki wody 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 8 jajek W garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie

Food Square
Sernik z rosą 190

sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g rodzynek 60 g proszku budyniowego(1 opakowanie) 60 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 4 żółtka beza 4 białka 100 g cukru ciasto: mąkę wraz cukrem i proszkiem(...)wymieszać. Dodać żółtka i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na 45 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na wielkość formy. Ułożyć ciasto do formy. Forma wysmarowana masłem i obsypana bułką tarta. masa serowa: Ser, cukier, proszek budyniowy,mąkę ziemniaczaną , olej razem wymieszać na gładka masę. Dodać mleko. Krótko miksować. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie. Odcedzić. Rodzynki wymieszać z mąką

Ciasta z tradycjami
3 Bit. 288

mleko skondensowane wlać do garnuszka i gotować ok.15-20minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, gdyż szybko się przypala. Ja swoje ciasto zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego(...)masę krówkową należy kilka minut gotować - w puszce, tak by woda ją całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h. Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm): 1 puszka mleka

W kuchni u Moniki
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 206

poprawi humor i będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : budyń - szklanka mleka 2% - 1/2 opakowanie budyniu waniliowego - tabliczka białej czekolady ciasto  - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia) - 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru(...)natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką.  6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem. 7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać płatkami orkiszowymi. Można dodatkowo posmarować żółtkiem aby wierzch ciasta nabrał ładnego, lśniącego koloru. ;) 8. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Kuchnia Ellie
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 806

Ciasto bez pieczenia kokosowa zebra W moim przekonaniu ciasto bez pieczenia nie należy do ciast najszybszych w wykonaniu. Bardzo często w ich skład wchodzi krem budyniowy, który po prostu musi ostygnąć, co zabiera nam czas. Z drugiej strony są to ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach

Relaxtime
Magiczne ciasto 201

bierze się ze sposobu wykonywania, a w zasadzie z jego rezultatu. Miksując wszystkie składniki ze sobą i wylewając całość na blaszkę, otrzymujemy po upieczeniu ciasto warstwowe. Cięższa część opada na dno, tworząc pewnego rodzaju warstwę budyniową, a na górze zapieka się lekki, puchowy biszkopt. Podobno mogą wyjść nawet trzy warstwy. Ciasto smakuje bardzo dobrze przy minimalnym nakładzie pracy. Przepis jest

Smaki Na Talerzu
KARPATKA 609

Tego ciasta przedstawiać nikomu chyba nie muszę... ? Karpatka, ciasto mojego, jak i zapewne wielu z Was, dzieciństwa... ❤ Gdy sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym karpatka była obowiązkową pozycją w KAŻDĄ niedzielę. Najpierw piekła ją moja Mama, a gdy nauczyła mnie piec, z chęcią przejęłam od niej ten "obowiązek"... 😉  Zawsze piekłyśmy z Mamą duuuużą blachę, ponieważ do wieczora w niedzielę(...)ogromnej ilości budyniowego kremu (który w takiej ilość nie jednego by zemdlił) i trzeba było pilnować, bo blacha szybko robiła się pusta 😋 Ahhh.. piękne czasy... Dziś piekę karpatkę moim Dzieciom, które są nią również zachwycone... ALE... trzech kawałków na raz nie dają rady zjeść!!! Takie numery tylko w PRL'u!  😉🙈🙉🙊 A co do samego ciasta jest banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony