Ciasto pijak 291Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1
czarrna od kuchni
Ciasto Piegusek 287dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego
Kulinarna (nie)codzienność
Mini-ptysie 245Mała przekąska na słodko🙂 Składniki ciasto: woda 1 szt masło 100 g mąka pszenna 1 szkl jajka 4 szt sól 1 szczypta krem: masło 3/4 kostki
czarrna od kuchni
Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką 471się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto. Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Ciasto ponownie
Smak mojego domu
Tort z różowym kremem budyniowym i z bitą śmietaną. 285Ten prostokątny tort składa się z czterech biszkoptowych warstw. Do przełożenia blatów i pokrycia tortu użyłam dwóch rodzajów kremów zabarwionych na różowo sokiem malinowym. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne
Tort kawowy z bananami… 414Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Ciasto kawowe z karmelem 278Coś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki
czarrna od kuchni
Warstwowiec kakaowo - kawowy 277Warstwowiec kakaowo- kawowy to inny pomysł na ciasto kakaowo-kawowe . Ciasto przygotowywane jest na dużej blasze. Kiedy przetniemy je na pół i ułożymy jedną część na
Przepisy Kulinarne
Tort Minionek 269Pierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów
czarrna od kuchni
Amarantusowa szarlotka z budyniem 217kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem. Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem
peggiwkuchni
Karpatka 240Składniki na blachę 25 x 35 Ciasto: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1/2 masła roślinnego 4 jaja
peggiwkuchni
Tort kawowy z bananami… 571Jutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchni
Karmelowe Fale Dunaju 276Karmelowe Fale Dunaju Pyszne ciasto do kawy :) Składniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
czarrna od kuchni
Kostka z masą budyniową na Góralkach 212Dziś kolejna propozycja na ciasto. Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie. Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok, Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 272poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi się jadać... był to dla mnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników i w ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był moim faworytem i marzeniem
sierotka maRysia w kuchni
Kryształek na budyniowym biszkopcie 288Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć dowolną kompozycję barw i … Czytaj dalej Kryształek na budyniowym biszkopcie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Borówkowy las 216Jesień ... Ach, jesień ... Z jednej strony uwielbiam ją za to, że to cudowny czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już
Garniec Magalie
Kruche z jabłkami i budyniem 217gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęście
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 393mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ptysie - Łabędzie 310podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie. Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli Krem: 2 duże żółtka 1/3 szklanki cukru (lub mniej) połowa budyniu śmietankowego (bez cukru
Słodka Strona
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 378Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry
Torcik marchewkowy 217budyń z sokiem marchewkowym , a druga to puszysty krem śmietanowy. Składniki : Ciasto : 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki cynamonu 1,5 szklanki dowolnych bakalii Masa budyniowa : 2,5 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś , Pysio 2 op budyniu smietankowego(...)Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2 szklanki soku marchewkowego zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy i wlać do garnka . zagotować. Gorący budyń wylać na pierwszy blat ciasta , przykryć drugim . Schłodzić. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać serek waniliowy. Zeatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody , a gdy napęcznieje rozpuścić umieszczając szklankę we wrzatku
Malinowa Kawiarenka
Truskawkowa kopuła z masą budyniową 197Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak
Z miłości do słodkości
FALE DUNAJU WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI 300Przepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to
RAROSSA
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 250Moja propozycja na majówkę to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem(...)masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta francuskiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy
Różne smaki w kuchni