Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy mąkę z cukrem, masło topimy w rondelku i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy aż powstaną charakterystyczne okruszki. Ciasto przekładamy na oprószony
Smakowity Blog KulinarnyDeser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek
mojewypiekiinietylkoimię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć(...)cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych
Moja smaczna kuchniaProponuję wam pyszne ciasto bez pieczenia 3 bit jak popularne batoniki. Na herbatnikach, z masą krówkową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i czekoladą. Moi domownicy nie mogli mu się oprzeć a tato stwierdził "więcej go nie rób! Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu ! Mówię wam jest obłędne(...)wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa się zrobiła rzadsza i lepiej się rozsmarowywała). Następnie rozprowadzić masę budyniową a na wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki
W kuchennej krainiekażdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy: 2 i 1/2 szklanki mleka
Oryginalny smakmiędzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. 2/3 kruchego ciasta wyłożyć na spód blaszki (24x36cm), wylać masę serową. Na wierzch ułożyć wiśnie, a na owoce zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Całość piec w 180st.C przez godzinę. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Aniwspółpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej) 180 ml mleka 1 jajko+1 żółtko 50 g masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży Nadzienie budyniowe: 1 budyń na 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu/cukru 350 ml mleka 1 łyżka(...)kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wmieszać rozmieszany proszek i mieszać trzepaczką balonową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem. Wyłączyć(...)syrop wlewać porcjami do masy budyniowej. Stale mieszać. Wyrobioną masę przelać przez gęste sito, aby pozbyć się grudek. Do masy dodać żółtka. Wymieszać. Masę budyniową wlewać do każdej foremki, zostawiając przynajmniej 0,5 cm wystającego ciasta. Ja zostawiłam mniej i masa przelała się do foremki, więc ciasto znalazło się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa budyniowa(...)ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać prawie całe wiórki kokosowe (odrobinę zostawić do posypania ciasta) i wymieszać. Krem podzielić na 3 części (jeśli robimy dużą blachę, ja miałam mniejszą - 26/21 cm więc podzieliłam na 4 części). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na spodzie warstwę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła(...)ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się
Świat CiastaCiasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) A przy okazji chciałam złożyć
Smakołyki Asiciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3,2% 5 płaskich łyżek mąki pszennej(...)następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
Smakowy Rajnależy do tych ciast, które kiedyś najczęściej zdarzało mi się piec z pudełka. Dziś zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo przecież ciasto na karpatkę to zaledwie kilka składników. Wariantów na krem jest kilka, mi najbardziej smakuje z prostym kremem budyniowym i taki przepis zamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się w komentarzach :) Ciasto(...)wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze kremy) 2 kostki masła (400 g) Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto wcześniej przygotować sobie budyń. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości
Ciastkozercywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem zapewne każdy zna i bardzo lubi. W tej wersji do placków dodałam proszek budyniowy, który nadaje im ciekawego smaku i delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka 3/4 szklanki wody(...)łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować nadzienie z sera. Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdy
Di gotujeKolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. SKŁADNIKI: (forma 24 x 24 cm) BISZKOPT : 2 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA MALINOWA: 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku malinowego MASA MALINOWA: 250 ml śmietany 36 % galaretka malinowa Sposób(...)zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Masa budyniowa malinowa: 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały
RAROSSA