ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:132/345)

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym 953

Kruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami. Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy. Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje. CIASTO KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka kakao szczypta soli 250 g masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 g czekolady gorzkiej 70% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki

https:KKuchniaMniam
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 144

budyniową Składniki: Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy

PatiGotuje
Szyfonowa figa. 166

formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło(...)puszystości. Ciągle mieszając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu figowego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przejmujcie się kawałkami fig, tak ma być ;) Z ciasta wykrajamy dwa spody, wierzch odcinamy i zjadamy :) Przekładamy kremem figowo budyniowym i posypujemy kakao. Najlepiej smakuje po nocnym "leżakowaniu" w lodówce. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Ciasto 3 BIT bez pieczenia 220

Może przygotujecie dla nich pyszne ciasto 3 BIT. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Nie wymaga pieczenia. Zapewniam, że już kawałek tego pysznego ciasta sprawi radość na twarzy Waszych bliskich. SKŁADNIKI: Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła. 2 łyżki cukru pudru, Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki(...)herbatnikach rozsmarowuję masę krówkową. Przykrywam kolejną warstwą herbatników. Wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 4. Na wierzch ciasta ścieram na tarce gorzką czekoladę. Ciasto wstawiam na 3 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 164

Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.   Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny.    Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny

Smakołyki Asi
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 654

3 BIT - mój ulubiony baton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez

Miksturownik
TORT SŁONECZNIKOWY 181

Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem  Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek   słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem budyniowy Składniki  1l mleka 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 6 łyżek cukru cukier waniliowy lub inny

RAROSSA
Letni sernik z brzoskwiniami. 168

mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 jajka reszta proszku budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo morele do dekoracji      Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, następnie wlewamy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy(...)formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto (spód i 2 centymetrowy rant). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.      Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, odkładamy. Ser biały miksujemy ze śmietaną, dodajemy cukier puder

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 95

słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec(...)mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 156

słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec(...)mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto kukułka 116

dozą ciekawości robiłam to ciasto.  Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki:  (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego

Bon appetit mon amie
Tarta rabarbarowa z bezą 400

Dziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z rabarbarem 147

podanych składników zagnieść ciasto. Od razu 2/3 ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 25 x 34 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.  Na ciasto wyłożyć owoce. Warstwa serowa - przygotowanie: Twaróg wymieszać z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać w ser. Tak przygotowany ser wyłożyć na warstwę owoców. Na ser wyłożyć ciapkami resztę ciasta. Kruszonka - przygotowanie

MamaOskarka
ciasto 3 bit 227

ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki - musi w niej poleżeć co najmniej 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze i bez problemu daje się pokroić

babka w formie

Proponowane wyszukiwania