ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2160/2705)

Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami 264

Dynia,prawdziwa krolowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni.Nadaje sie nie tylko na pyszna ,rozgrzewajaca zupe,dodatek do ciast i nalesnikow,sprawdzi sie rowniez swietnie w roli dania glownego.Najlepiej nada sie tu malenka dynia o wadze 700-800 g,jesli jej polowka ma stanowic porcje dla jednej osoby.Danie bardzo latwe do przygotowania,smaczne i niezwykle efektowne.Jest(...)dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola. Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn . Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia )10 minut przed koncem posypac startym serem.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 196

śpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba , i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą.  Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam(...)dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne. I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blondynka w czerwieni 182

świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze... Aż w zeszłym tygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam. A w domu zaczęłam dumać, co by z niej zrobić... Najpierw pomyślałam o brownie - miałam ochotę na czekoladę, no i potrzebowałam naprawdę słodkiej bazy. Później przyszły(...)słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na  Moich wypiekach  - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem, C. stwierdził, że jest idealne (faceci jednak mają wyższy próg odporności na słodkość...). Co do migdałów, nie mogę się zdecydować - z jednej strony z pewnością wzbogaciłyby strukturę ciasta - chrupiący

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 203

właśnie taki wspaniały dzień :) Potrzebujemy: 125g margaryny 1 jogurt naturalny 0,1% 1 jajko 1/3 szklanki mleka 0,5% 2 szklanki mąki 1 szklankę cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki wiórek kokosowych 0,5 słoiczka konfitury z malin i czekolady Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko(...)ciasto o średnio-gęstej konsystencji. Do formy silikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut. Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku

Emcia Pichci
Rolada kakaowa z kremem melonowym 217

mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki(...)Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia

sama złodycz
Zapiekanka z kalafiorem 149

Co powiecie na kalafiora w nieco innym wydaniu? Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z kalafiorem z dodatkiem kurczaka i makaronu. Powiem Wam, że wyszło naprawdę pysznie

Przepiski.pl
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 206

potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych  W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast  (wyprodukowane specjalnie(...)przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka 30 g; cukier wanilinowy - torebka 32 g; cukier cynamonowy - torebka

ClauditteMissCooking
Zapiekanka z ziemniaków 205

Składniki : • 1 kg ziemniaków • 1,5 kg pomidorów • 2 większe papryki • 2 większe bakłażany • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 10 łyżek oliwy extra vergine • zioła: 2

KUCHNIA POLSKA
Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico) 189

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na focaccie z patelni na jogurcie  i obiecałam Wam  swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami

La grande e la piccola cuoca
Torcik rybny z łososiem 107

Kilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze

To co kocham
Lavash Khorovats 128

Armenia podała do UNESCO ten chleb, Iran zrobi to samo. Oczywiście każdy ma rację. Chleb Lawaszowy jest zakorzeniony w starożytnej historii ormiańskiej, wypieka się go w podziemnych, glinianych piecach, zwanych – Tonir. Lavash był i jest wypiekane w dużych ilości, o rozmiarach, szczególnie w Armenii, 60 – 90 cm długości, 30 cm szerokość, 2-3 mm grubość. Lavash Khorovats Następnie(...)ciasto. Po drugie kiedy ciasto będzie sprężyste, zwiń je w kulkę, włóż do pojemnika, przykryj ściereczka i pozostaw na jakieś 30 minut. Po trzecie, przełóż ciasto na powierzchnię roboczą, lekko podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Po czwarte podziel ciasto na 8-10 część z każdej uformuj kulkę i schowaj pod ściereczkę. Po piąte rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię, bez

RafalCook
Czekoladowa beza 138

  Składniki: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru

Qchnia po prostu
Pączki z dziurką, czyli oponki 129

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą(...)hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione masło i spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.   Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chałka śniadaniowa 129

koszyka na pieczywo, by na stół śniadaniowy trafiło. Bez długiego zagniatania, bez rodzynek i godzinnego pieczenia. Chałka po 5 minutach niedbałego zagniatania, gotowa jest do włożenia do piekarnika na przyspieszenie procesu wzrastania. Po pół godzinie w 50 stopniach ucieka z keksówki. Po kolejnych 30 minutach pieczenia w 170 stopniach, jest gotowa. Pozostaje tylko rozpuszczać na ciepłych(...)zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około

Kronika Piekarnika