ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2168/2705)

PROSTY CHLEB Z GARNKA 165

garnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa . Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka(...)dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb ( aż przestanie lepić się do rąk ). Uformować bochenek o kształcie naczynia w którym będziemy go piec. Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut

Pieguskowa Kuchnia
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 186

ludzie żyją jak co dzień, robią rzeczy te, co zwykle niczego się nie spodziewając, aż tu nagle napiera banda oszołomów z zerowym humanitaryzmem i zabija przypadkowych, niczemu winnych ludzi bez jakichkolwiek skrupułów i uczuć. Szok! Ogarnia mnie gniew, nienawiść i wstręt do tych morderczych bestii! Głębokie wyrazy współczucia dla rodzin i bliskich ofiar. "I see humans, but not humanity(...)oliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie 21 x 11 x 7 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

Be Fit Be Strong
I znowu po duńsku... 157

wpłynąć na porządek dnia.  Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się(...)niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z masą maślaną 226

tort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może(...)Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder

Mama Gotuje
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 214

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata(...)zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło. 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.  5. Ciepłe

Szefowa kuchni
Jajka z niespodzianką 174

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3  ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około(...)lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek. Na ciasteczka bez dziurki nanosimy lukier przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z małym otworem, a nie nakładamy ciasteczka z dziurką, a dziurkę wypełniamy dowolą posypką. Następnie ciasteczko ponownie smarujemy lukrem

Mia Cucina Sofieta
Ciasto kokosowe z galaretką malinową 354

efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru( opcjonalnie) *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Masło(...)kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy do formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko

Smaki Edyty
Czereśniowe Clafoutis 194

widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie czereśnie, czy wiśnie powinny być nie drylowane, ja jednak chciałam sobie oszczędzić wydłubywania pestek podczas jedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta(...)cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się

Blondynka Gotuje
Faszerowane papryki w cieście francuskim 115

Halloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie

Be Fit Be Strong
Chleb pszenny z oliwkami 55

drożdże lub roztwór drożdży, wodę, cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 15 minut) lub mikserem stacjonarnym (8-9 minut). W tym czasie pokrój oliwki na mniejsze kawałki, ja zwykle kroję w 3-4 plasterki. Dodaj je do ciasta i krótko wymieszaj. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą(...)czasie wyrastania wyjmij ciasto i przełóż na blat podsypany mąką. Złóż ciasto na 3, czyli najpierw górną część nałóż na górę a później dolną. Obróć ciasto o 90 stopni i jeszcze raz ponownie złóż na 3 (zobacz w filmie jak to robię). Następnie połóż ciasto na arkuszu papieru łączeniem ciasta do dołu. Możesz ostrym nożem nakroić ciasto, tworząc kilka pasków

nietylkopasta.pl
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem 78

zastępują tradycyjne kanapki z chlebem czy bułką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Chrupiące gofry z mąki pełnoziarnistej Dlaczego te gofry są fit? Bo przygotowuje się je tylko z mąki pełnoziarnistej , bez jakiegokolwiek dodatku jasnej mąki. I są tak samo pyszne, chrupiące i proste do zrobienia, jak najpopularniejsze gofry z mąki pszennej. Jaka mąka będzie najlepsza do tych gofrów? Pewnie wiecie(...)pomocą pędzelka, a następnie włącz ją, żeby się nagrzała. Wymieszaj w misce trzepaczką olej, mleko i jaja. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do gofrownicy porcję ciasta i smaż przez 4-8 minut (w zależności od gofrownicy). Przed podaniem posmaruj gofry serkiem kanapkowym, ułóż na nich plastry wędzonego łososia, skrop

Na-talerzu.pl
Jaki sprzęt warto mieć w swoim mieszkaniu? – Wygoda i funkcjonalność 55

Życie w XXI wieku charakteryzuje się powszechnym dostępem do nowoczesnych technologii. I choć ich głównym zadaniem jest ułatwienie nam codziennego funkcjonowania, powszechnie zmagamy się z natłokiem

Słodkie okruszki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i owocami (bezglutenowa) 208

Dziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem

Kawa z mlekiem
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 220

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania

Szkrab Je Sam
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 261

Lekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania