Chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja Delicjapiekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca(...)której zupełnie zapomniałam. No i ok, mamy to. Chleb wyszedł pyszny. Ciut inny od tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo
KardamonovyTorcik czekoladowy z bananami No dzisiaj to mam dla was prawdziwą rozpustę I to dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby
RelaxtimeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!A tu zdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane
CoolinarniePLCzas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można(...)brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Smaczengo:) Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli któryś ze składników będzie dodany bezpośrednio z lodówki ciasto może się nie udać! Wyjmijcie wcześniej jajka
SprawdzonaKuchnia.plmlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut. Budyń czekoladowy Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną(...)wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką z mandarynek. Pozostałe informacje 1. Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta. 2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez "odpoczywania". Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze
Modern Cave Girlbeszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco i na zimno . składniki 2 szt galette : ciasto : 3 szklanki mąki 1 kostka smalcu 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka(...)masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże jajka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : koperek do posypania Składniki na ciasto mocno schładzamy w lodówce . Następnie umieszczamy w misce , smalec siekamy i całość wyrabiamy na gładkie ciasto . Formujemy kulę , owijamy folia aluminiową i umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę . Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyJak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam,że prędzej czy później też zrobię.No i jakiś czas temu nadarzyła się okazja.Zrobiłam i zrobię jeszcze kiedyś , bo
Moje domowe kucharzenieMuffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗ Kiedy zgłaszają się osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne(...)składników dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową i sypkie składniki. Wszystko mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieewentualnego dosypania) - 96g mleka, u mnie bez laktozy (6/8 szklanki) - 13g świeżych drożdży - 1 łyżka oleju - 40g stopionego masła (używam z ukwaszonej śmietany, jest bez laktozy) - 1/4 łyżeczki soli (używam himalajską) - 1 małe jajko - 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania chałek) - 30g ksylitolu z wanilią (lub cukru z wanilią), można się poratować kilkoma kroplami olejku waniliowego(...)resztę mąki (10g zostawiamy do ewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę
Smaczne Zdrowedrożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również te kupne. Jednymi z moich ulubionych(...)cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość
Poranek na słodko