razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy. A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem(...)wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI 2-3 jabłka 1 jajko 75 g m ą ki pszennej 20 g cukru pudru 100 ml kefiru lub jogurtu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
La grande e la piccola cuocaSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTym razem proponuje rewelacyjny kremowy sernik z borówkami w takiej fajnie wyglądającej wersji z kakaowym spodem i złocistą kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i
Healthy food explorerIdealny, kremowy sernik na czekoladowym spodzie ze słodkimi brzoskwiniami oraz kakaową kruszonką. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kwestia Smaku, tutaj zostawiam link: Tarta sernikowa
Healthy food explorerJabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc
RelaxtimePyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę
Healthy food explorerTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGenialna krucha tarta ze śliwkami skradła nasze serca już w ubiegłym roku. To proste, szybkie i przepyszne ciasto. Zauroczyła nas tak bardzo, że była
Smaczne ZdroweNiezależnie od tego, czy zajmujesz się cukiernictwem zawodowo, czy w domowym zaciszu, przydadzą Ci się oryginalne stemple. Pomogą Ci tworzyć słodkie dzieła sztuki, nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. W jaki sposób można je wykorzystać? Gdzie znajdziesz ciekawe propozycje? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek. Po co dekorować wypieki? Wszyscy uwielbiamy słodkie przekąski. Jednak każdy cukiernik wie, że zanim(...)jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję twórczą. Co więcej, wyjątkowo
Moja smaczna kuchniamojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o czym świadczy fakt, że były prośby o dokładkę :). Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę(...)Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy
moj przepis nachemii, a także jest przetwarzany bez jej udziału. I powiem Wam, że tę jakość się czuje. 100% organiczny, dziewiczy olej kokosowy Coco Farm to produkt: czysty, organiczny olej kokosowy, bez jakichkolwiek dodatków czy chemii tłoczony na zimno ze świeżych orzechów RAW nieoczyszczany, o delikatnym zapachu i smaku kokosa bez konserwantów czysty skład: 100% organiczny olej kokosowy(...)misce mieszamy mąkę kokosową, ryżową, proszek do pieczenia, żółtka, napój roślinny kokosowy, np. ten przygotowany z miąższu kokosowego, cukier kokosowy i rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, kładziemy po sporej łyżce ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Delikatnie studzimy
Kulinarne przygody Gatitypoprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest bez jajek, mleka i tego typu dodatków odzwierzęcych i wyrosło. Aktualnie studzi się a po przekrojeniu dowiem się wszystkiego. I takie to oto moje nowe życie, z wegańskim burrito, samosami, wegańskimi bao i ciastem, z wizją steka na kolację dzisiaj. Po heheszkowaliśmy sobie z rana(...)koniec wmieszaj orzechy. Pozostałą śmietanę wymieszaj z parmezanem, pomidorkami, solą i pieprzem. Muszle nadziej przygotowanym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na koniec wlej mieszankę ze śmietany i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30- 35 minut. Podaj od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPączki wiedeńskie szybkie pączki bez drożdży Pączki wiedeńskie, gniazdka, pączki hiszpańskie - trzy różne nazwy, ale smak zawsze rewelacyjny. Wciągają bardziej niż wszystkie nałogi razem wzięte. Nie mają żadnych wad - są proste do zrobienia, niczym konstrukcja młotka, smaczne i nie siedzę jak na szpilkach czekając, aż wyrosną i będę mogła je pożreć. Sprzątania też mniej niż po zwykłych pączkach(...)przez cały czas energicznie mieszam, do chwili, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Ciasto odkładam na kuchenny blat do przestudzenia. 2. Wystudzone ciasto przekładam do misy miksera. Miksuję na średnich obrotach dodają dodając kolejno po jednym jajku. 3. Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata